Αρκετά είναι τα κρούσματα στρεπτόκοκκου το τελευταίο διάστημα, με πολλούς γονείς να ανησυχούν για τα παιδιά τους και να αναρωτιούνται πώς μπορούν να τα προστατεύσουν. Το BOOM επικοινώνησε με την παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη, η οποία δίνει χρήσιμα tips και εξηγεί αναλυτικά όλα τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης, για να είστε σε αφύπνιση πάντα και παντού.
Στρεπτόκοκκος της ομάδας Α στα παιδιά
Πρόκειται για μια λοίμωξη που υπήρχε ανέκαθεν στα παιδιά (αλλά και τους μεγάλους), η οποία όμως συζητιέται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, και κυρίως από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α λοιπόν είναι ένα κοινό βακτήριο, που βρίσκεται στον φάρυγγα και το δέρμα πολλών ατόμων, χωρίς όμως να εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης. Τα ασυμπτωματικά άτομα (παιδιά και ενήλικες) είναι φορείς του παθογόνου και δεν μεταδίδουν το μικρόβιο.
Όμως, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις, που χαρακτηρίζονται συνήθως ήπιες ή πιο σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή του ατόμου, εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις οφείλονται κατά κανόνα στον διεισδυτικό τύπο της ομάδας Α, που μεταφέρεται μέσω του αίματος και προσβάλλει και άλλα μέρη του σώματος, όπως τους πνεύμονες.
Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;
O στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται σε περίπτωση στενής επαφής με άτομο που φέρει το μικρόβιο (άτομο που νοσεί και δεν είναι φορέας), είτε μέσω σταγονιδίων (βήχα ή φτάρνισμα) ή μέσω μολυσμένης δερματικής βλάβης.
Προσοχή χρειάζεται όταν υπάρχει επαφή με άτομο που έχει το μικρόβιο και δεν το γνωρίζει ακόμη!
Τι προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;
- Αμυγδαλίτιδα
- Φαρυγγίτιδα
- Οστρακιά
- Μολυσματικό κηρίο
- Διεισδυτικές λοιμώξεις: μικροβιαιμία, πνευμονία.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα άτομα με υποκείμενο νόσημα ή στα άτομα που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, όπως επίσης και στην περίπτωση ταυτόχρονης λοίμωξης.
Τι συμπτώματα μπορεί να έχει ένα παιδί με στρεπτόκοκκο της ομάδας Α;
- Πονόλαιμο
- Πυρετό
- Κοιλιακό άλγος και εμέτους
- Μυαλγία
- Κόπωση
- Ρίγος
Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας;
- Εάν το παιδί σας παρουσιάσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.
- Εάν έχει έρθει σε επαφή με άτομο που έχει λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.
- Εάν λαμβάνει θεραπεία για στρεπτοκοκκική λοίμωξη και δεν παρουσιάζει βελτίωση.
Πώς προστατεύουμε το παιδί μας;
- Εκπαιδεύοντάς το να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα.
- Μαθαίνοντάς το να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα.
- Προτρέποντάς το να μένει μακριά από άλλα άτομα που βήχουν ή όταν το ίδιο αισθάνεται αδιαθεσία.
ΔΕΝ υπάρχει εμβόλιο για το στρεπτόκοκκο!
- Θα ήθελα να τονίσω ότι, ειδικά στην εποχή μας που είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση των άμεσων tests, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επικοινωνούμε με τον παιδίατρό μας για οδηγίες και να μη χορηγούμε αντιβίωση, χωρίς να υπάρχει τέτοια οδηγία.
- Σε καμία περίπτωση, η κλινική εξέταση δεν αντικαθιστά ένα test, και θα πρέπει να συνδυάζεται με τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο.
- Στην περίπτωση που το παιδί μας παρουσιάσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και έχει θετικό τεστ για στρεπτόκοκκο (είτε το άμεσο Strep test ή καλλιέργεια φαρυγγικού), θα πρέπει να λάβει άμεσα αντιβιοτική αγωγή.
- Εάν, όμως, ένα παιδί έχει θετικό Strep test και δεν έχει συμπτώματα ή κλινικά σημεία, τότε δεν λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή, διότι είναι πιθανότατα φορέας και θα πρέπει να αξιολογείται από τον παιδίατρό του.
