Τo διαζύγιο είναι μια νέα συνθήκη που έρχεται να ταράξει τις ισορροπίες μιας οικογένειας, γι’ αυτό χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί από τους γονείς, ώστε αυτή η αλλαγή να γίνει με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης Μαριαλένα Νικολοβγένη δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους γονείς διανύουν αυτή την ιδιαίτερη περίοδο της οικογενειακής ζωής τους.
7 tips που θα βοηθήσουν τους γονείς να διαχειριστούν αποτελεσματικά κι ειρηνικά αυτή τη νέα φάση:
- Προετοιμασία γονιών. Να συζητήσουν από την αρχή το πώς θα διαχειριστούν αυτή τη νέα κατάσταση. Ιδανικά, να ρυθμίσουν τις μεταξύ τους διαφορές «αναίμακτα» και να προχωρήσουν σε λύσεις που θα είναι βιώσιμες και ικανοποιητικές για όλους.
- Συμβουλευτείτε ειδικούς (παιδοψυχολόγο). Αυτό είναι αναγκαίο σε περιπτώσεις που είναι τεταμένο το κλίμα μεταξύ των γονιών. Σε μια τόσο συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα αδυνατούμε να δούμε τις κατάλληλες λύσεις, που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε αποτελεσματικά αυτή τη νέα κατάσταση, γι’ αυτό η συμβολή ενός τρίτου, ειδικού προσώπου, θα μας φέρει σε ισορροπία.
- Διαβάστε κι ενημερωθείτε γύρω από το θέμα. Υπάρχει μεγάλη γκάμα βιβλιογραφίας στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε και να εμπνευστείτε, προκειμένου να ενημερωθείτε γύρω από αυτό το θέμα και το πώς να το διαχειριστείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να μη νιώθετε μόνος/η και θα σας δώσει μια σειρά από ιδέες. Μιλήστε και με άλλους γονείς που βρίσκονται σε αντίστοιχη φάση με εσάς.
- Επενδύστε στον εαυτό σας, βοηθήστε τον σε αυτήν την αλλαγή, φροντίστε από πριν τα ψυχικά σας αποθέματα. Φτιάξτε τη διάθεσή σας κι αποδεχτείτε την κατάσταση. Τις στιγμές που θα πέφτετε ψυχολογικά, να θυμάστε πως κάθε αρχή είναι δύσκολη μέχρι να βρείτε τα πατήματά σας.
- Φροντίστε να υπάρχουν και στα δύο σπίτια όλα όσα χρειάζεται το παιδί ώστε να νιώθει άνετα και οικεία (ρούχα, παιχνίδια, σχολική τσάντα) και μην ξεχνάτε να είστε ευέλικτοι και προσαρμοστικοί στις όποιες αλλαγές προκύπτουν.
- Προετοιμάστε τους συγγενείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες για το πώς θα διαχειριστείτε την κατάσταση κι ενημερώστε τους για το πώς θέλετε να τη χειριστούν εκείνοι. Απαγορεύονται τα σχόλια, η κακή διάθεση και τα υπονοούμενα. Αξιοποιήστε φίλους και συγγενείς που θα σταθούν σύμμαχοι, κι ακόμα κι αν κάτι πάει στραβά φροντίστε να τους «καλύψετε» και να μην τους κατηγορήσετε στο παιδί.
- Χτίστε γέφυρες επικοινωνίας. Βοηθήστε το να κατανοήσει πως η ευτυχία του δεν θα περιοριστεί εξαιτίας των συνθηκών, αλλά αντίθετα, ότι θα φροντίσετε να περάσει καλά μέσα στις ήδη υπάρχουσες συνθήκες. Το πώς θα διαχειριστείτε αυτήν την πρόκληση θα αποτελέσει εφόδιο ή εφιάλτη για το παιδί σας. Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς. Δεν έχει σημασία τόσο το τι λέτε όσο το πώς νιώθετε και συμπεριφέρεστε. Αν διαχειριστείτε την κατάσταση με θάρρος και αποδοχή αλλά και με τη θετική πρόθεση να ανταποκριθείτε σε οποιαδήποτε συνθήκη, θα βοηθήσετε το παιδί να κατανοήσει πως στη ζωή πρέπει να προχωράμε ανεξαρτήτως συνθηκών.
Στόχος σας είναι να βοηθήσετε το παιδί να αναπτυχθεί παρά τις όποιες δυσκολίες. Δώστε του τα εφόδια και τα εργαλεία που θα το βοηθήσουν να σταθεί γερά στα πόδια του. Αξιοποιήστε αυτήν την κατάσταση ως έναν τρόπο εκμάθησης και διαχείρισης κρίσεων και δυσκολιών. Ενισχύστε την επικοινωνία μαζί του, ενθαρρύνετέ το να μιλά για τις ανησυχίες και τους φόβους του. Γίνετε μια δυνατή ομάδα που μαζί θα τα βγείτε νικητές!
BOOM Note: Το άγχος και η συναισθηματική ανασφάλεια επιβαρύνουν ένα παιδί που βιώνει αυτή την αλλαγή στην οικογένειά του, γι’ αυτό είναι ωφέλιμο κάθε γονιός να φροντίσει να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας μέσα στο οποίο το παιδί θα νιώθει ηρεμία και ανακούφιση. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την πρόθεση του κάθε γονέα. Γονείς με ανώριμη και εγωιστική συμπεριφορά, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν και να προκαλέσουν προβλήματα -μέσω του παιδιού- στον άλλο γονιό, όχι μόνο δηλητηριάζουν την ψυχή του παιδιού, αλλά το γεμίζουν με ανασφάλεια και φόβο, διότι δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί και φυσικά δεν επιθυμεί να πληγώσει ή να προδώσει κανέναν από τους δύο γονείς. Αντίθετα, γονείς συναισθηματικά ώριμοι, που βάζουν τον ρόλο του γονέα πάνω από όλους τους άλλους, θα βρουν τρόπους να διευκολύνουν το παιδί σε αυτή τη μετάβαση και να δημιουργήσουν ένα σπίτι-φωλιά, που θα το ηρεμεί και το θα ανακουφίζει. Το ποιος γονιός θα επιλέξεις να γίνεις σε αυτή τη φάση, θα επηρεάσει άμεσα τη σχέση που θα έχεις με το παιδί σου αύριο.
Meet Marialena
Η Μαριαλένα Νικολοβγένη είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης κι ενδυνάμωσης κι έχει μια αποστολή: Να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια απολαυστική καθημερινότητα, που θα αποτελέσει τη βάση για μια ζωή γεμάτη χαρά, επιτυχία και ευημερία. Πώς; Υιοθετώντας κι εφαρμόζοντας νέα εργαλεία, νέες στρατηγικές και νέες γνώσεις μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας εύκολα και γρήγορα.
Website: marialenanikolovgeni.gr
Facebook: Marialena Nikolovgeni
Instagram: marialena_nikolovgeni