Η Σκωτία γίνεται το πρώτο κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου που απαγορεύει καθολικά το "ξύλο" των παιδιών, με τη νέα νομοθεσία να μπαίνει σε εφαρμογή, και συγκαταλέγεται στις 58 χώρες που ποινικοποίησαν την πράξη της σωματικής τιμωρίας, ύστερα από την ακύρωση του όρου που υπήρχε στον νόμο περί δικαιολογημένης βιαιοπραγίας. Οι αλλαγές που προστέθηκαν στον ήδη ισχύοντα νόμο και ψηφίστηκαν από το κοινοβούλιο της Σκωτίας τον περασμένο χρόνο, δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να έχουν τα ίδια δικαιώματα σε ό,τι αφορά την προστασία τους απέναντι στη σωματική κακοποίηση με εκείνα που προβλέπονται στους ενήλικες.
Ο John Finnie, μέλος του κοινοβουλίου και του κόμματος Scottish Green, ο οποίος εισήγαγε τις αλλαγές, δήλωσε πως ευχόταν η απαγόρευση αυτή να κάνει ξεκάθαρο στα παιδιά το γεγονός πως η βία είναι ανεπίτρεπτη. "Όσο προχωρούσα με την καμπάνια μου τα τελευταία 4 χρόνια, παρατήρησα πόσοι πολλοί άνθρωποι πίστευαν πως το να χτυπήσεις ένα παιδί ήταν ήδη ποινικό αδίκημα. Είμαι ευχαριστημένος που τώρα είναι αλήθεια.", δήλωσε για τη θετική εξέλιξη.
Όπως και πολλοί άλλοι υπερασπιστές της απόφασης, κατέληξαν στο ότι ο παλιός νόμος ήταν εξαιρετικά αναχρονιστικός, κάτι που δεν ταιριάζει καθόλου στη μοντέρνα Σκωτία. Όπως δήλωσε και η Joanna Barret, μέλος της Εθνικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Σκληρότητας στα Παιδιά, " ο νόμος αυτός θα υπογραμμίσει πως η σωματική τιμωρία δεν μπορεί πλέον να υφίσταται ως κομμάτι της παιδικής ηλικίας στη Σκωτία και θα σηματοδοτήσει ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε η χώρα μας να γίνει ένα μέρος όπου τα δικαιώματα των παιδιών αναγνωρίζονται, σέβονται και εκπληρώνονται".
Φυσικά, δεν άργησε να ακουστεί και ο αντίλογος από τον οργανισμό Be Reasonable Scotland, που ισχυρίζεται πως πλέον ακόμα και η πιο μικρή σωματική πράξη πειθαρχίας θα θεωρείται ως κακοποίηση με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να οδηγούνται στις αρχές. Εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε: "Στα επόμενα χρόνια, τρυφεροί γονείς που δεν είχαν καμία σχέση με τις αρχές παλαιότερα και που δεν αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά τους θα έρχονται αντιμέτωποι με αγχωτικές παρεμβάσεις, θα μπαίνουν σε μαύρες λίστες της αστυνομίας ή ακόμα θα μαυρίζει το ποινικό τους μητρώο για κακοποίηση... Η πλειοψηφία των Σκωτσέζων το βλέπει ως αδικία και όχι ως θετική αλλαγή".
Πηγή: The Guardian