10 φράσεις που πρέπει να λέμε στα παιδιά για να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθησή τους

Boom Team
Wed, 12/10/2022 - 10:57

Μπορεί πολλές φράσεις να σας φαίνονται αυτονόητες κι όμως το παιδί σας χρειάζεται να τις ακούει ξανά και ξανά. Γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσει το πιο σημαντικό εφόδιο για τη ζωή: την αυτοπεποίθησή του. Θα ξέρει ποιος πραγματικά είναι, θα μάθει να πιστεύει στις δυνατότητές του αλλά και να προσπαθεί όλο και περισσότερο να κατακτά νέους στόχους. Μην κουράζεστε. λοιπόν, να του λέτε συνέχεια πως...

boom φράσεις αυτοπεποίθηση
Φωτογραφία από τον χρήστη Andrea Piacquadio στο Pexels

#1 "Αυτό που έκανες ήταν πολύ γενναίο"

Όταν διαπιστώνουμε πως το παιδί μας έκανε ένα γενναίο για την ηλικία του κατόρθωμα, οφείλουμε να του το λέμε δυνατά. Έτσι, θα νιώθει περήφανο και δυνατό που τα κατάφερε, και θα επιδιώκει να κάνει γενναίες πράξεις. 

#2 "Μην ανησυχείς, μπορείς"

Το γνωρίζετε πως το παιδί σας μπορεί να καταφέρει τον στόχο του, όμως είναι η δική σας ψήφος εμπιστοσύνης αυτό που θα του δώσει την extra ώθηση να τολμήσει χωρίς να διστάζει.

#3 "Πιστεύω σε σένα"

Πείτε δυνατά ότι πιστεύετε σε εκείνο. Όταν το επικοινωνείτε, εμπνέετε στο παιδί την πίστη στον εαυτό του. 

#4 "Ό,τι κι αν γίνει, εγώ θα σ' αγαπώ"

Τα παιδιά πρέπει να ακούν από τους γονείς τους τη λέξη σ' αγαπώ και να νιώθουν την απεριόριστη αγάπη τους, κάθε ώρα και κάθε στιγμή. Έτσι θα είναι συναισθηματικά ασφαλή και θα έχουν μια γερή και δυνατή βάση. 

boom φράσεις αυτοπεποίθηση παιδιά
People photo created by wayhomestudio - www.freepik.com

#5 "Ας το προσπαθήσουμε μαζί"

Υπάρχουν στιγμές που όλοι χρειαζόμαστε ένα χέρι βοήθειας, ακόμα κι αν κάνουμε κάτι φαινομενικά απλό. Γι' αυτό το παιδί σας πρέπει να ξέρει πως πάντα θα είστε εκεί σε περίπτωση που χρειαστεί τη βοήθειά σας. 

#6 "Πώς το κατάφερες αυτό;"

Είναι καλό να κάνετε ερωτήσεις. Όταν βλέπετε ότι έχει καταφέρει κάτι δύσκολο, ρωτήστε το πώς τα κατάφερε. Προσπαθώντας να το εξηγήσει θα συνειδητοποιήσει το επίτευγμά του και όταν χρειαστεί θα το επαναλάβει. 

#7 "Το ξέρω πως είναι δύσκολο, όμως σε έχω δει να το κάνεις ξανά"

Πολλές φορές μπορεί να νιώσει πως φοβάται και είναι λογικό. Αφήστε το να προσπαθήσει όμως, θυμίζοντάς του πως έχει καταφέρει ξανά κάτι παρόμοιο. 

boom φράσεις αυτοπεποίθηση παιδιά
People photo created by freepik - www.freepik.com

#8 "Με κάνεις περήφανη-ο"

Μπορείτε να το λέτε συνέχεια αφού είναι αλήθεια: Τα παιδιά μας μας κάνουν περήφανους κάθε στιγμή!

#9 "Ακόμα και όταν μαλώνουμε λίγο και απογοητευόμαστε, εξακολουθούμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο"

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πως συναισθήματα όπως ο θυμός και η απογοήτευση είναι στο πρόγραμμα. Μπορεί να μαλώσουμε λίγο, να φωνάξουμε, να διαφωνήσουμε, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν νιώθουμε απεριόριστη αγάπη ο ένας για τον άλλο.  

 

boom φράσεις αυτοπεποίθηση παιδιά
Photo by Kenny Krosky on Unsplash

#10 "Μερικές φορές κάνουμε λάθη, από τα οποία όμως μαθαίνουμε πράγματα"

Είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά να δεχτούν το λάθος και την αποτυχία. Μόνο έτσι όμως θα μάθουν να αντιμετωπίζουν τις προσκλήσεις, να τολμούν να πάρουν ρίσκο και να διορθώνονται. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα ζωής. Με κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, κάθε λάθος που διορθώνουμε και κάθε μας κατόρθωμα το αίσθημα της αυτοπεποίθησης γίνεται όλο και πιο δυνατό.

 

 

Ό,τι κι αν γίνει, εγώ θα σ' αγαπώ!

 

Απόδοση: Motherly