«Του παιδιού μου το παιδί, δυο φορές παιδί μου» λέει ο θυμόσοφος λαός, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών "Proceedings of Royal Society B".
Ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή ανθρωπολογίας James Rilling από το Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα, υπέβαλαν σε λειτουργική μαγνητική απεικόνιση 50 γυναίκες που είχαν τουλάχιστον ένα εγγόνι ηλικίας τριών έως 12 ετών, και διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλός τους εκδηλώνει μεγαλύτερη συναισθηματική ενεργοποίηση όταν κοιτάζουν φωτογραφίες των εγγονιών τους παρά των παιδιών τους.
«Αυτό που πραγματικά ξεχώρισε, είναι η ενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συναισθηματική ενσυναίσθηση, κάτι που δείχνει ότι οι γιαγιάδες είναι προορισμένες να νιώθουν αυτό που νιώθουν τα εγγόνια τους όταν αλληλεπιδρούν μαζί τους. Αν το εγγόνι χαμογελάει, συμμερίζονται τη χαρά του ή αν το εγγόνι κλαίει, νιώθουν τον πόνο και το άγχος του», αναφέρει ο καθηγητής James Rilling.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όταν οι γιαγιάδες κοιτούσαν φωτογραφίες των ενηλίκων παιδιών τους, ενεργοποιούνταν στον εγκέφαλό τους περιοχές που σχετίζονταν με τη νοητική και όχι τη συναισθηματική ενσυναίσθηση, δηλαδή φανέρωναν μεγαλύτερη τάση να κατανοήσουν το παιδί τους, παρά να το νιώσουν με άμεσο τρόπο συναισθηματικά. «Συναισθηματική ενσυναίσθηση υπάρχει όταν είσαι ικανός να νιώσεις αυτό που νιώθει ο άλλος, ενώ νοητική ενσυναίσθηση υπάρχει όταν κατανοείς σε γνωστικό επίπεδο αυτό που κάποιος άλλος νιώθει και γιατί», διευκρίνισε ο Rilling.
Πηγή: theguardian.com