10 λόγοι που θέλω να μεγαλώσει το παιδί μου με τη γιαγιά του!

Μυρτώ Κάζη
Sat, 01/10/2022 - 16:43

Οι γιαγιάδες είναι ένας μικρός θησαυρός! Όσοι μεγαλώσαμε μαζί τους έχουμε μοναδικές αναμνήσεις και η καρδιά μας είναι γεμάτη αγάπη και τρυφερότητα. Συναισθήματα που φυσικά τα παιδιά παίρνουν και από τους γονείς, αλλά οι γιαγιάδες και οι παππούδες, ίσως λόγω εμπειρίας, ίσως λόγω ελεύθερου χρόνου, τα προσφέρουν όλα με έναν μοναδικό, μαγικό τρόπο!

Να γιατί θέλω το παιδί μου να μεγαλώσει με τη γιαγιά του (όσο εγώ είμαι στη δουλειά):

1. Η γιαγιά λόγω  ηλικίας κάνει και λέει πράγματα για τα οποία θα ήθελε να την θυμούνται τα εγγόνια της. Κάτι που δεν το έκανε όταν ήταν μαμά, γιατί πολύ απλά δεν προλάβαινε. Έτσι και η νέα μαμά μαθαίνει μαζί της τραγούδια για μωρά, που δε θυμάται από τη δική της παιδική ηλικία! Κάπως έτσι συνεχίζεται η παράδοση. 

2. Η γιαγιά αν δε δουλεύει, αφιερώνει πολύ χρόνο στα εγγόνια της. Χρόνος ποιοτικός που έρχεται να συμπληρώσει τις ώρες απουσίας των γονιών όταν είναι στη δουλειά τους.

3. Τους κάνει τα χατίρια, τους δίνει κρυφά σοκολάτες και άλλες λιχουδιές. Ποιος δεν έχει φάει κρυφά σοκολάτα από τον παππού ή τη γιαγιά του ως μέρος μιας "κοινής αταξίας" ανάμεσα στο εγγόνι και τη γιαγιά;

4. Η γιαιγά είναι λιγότερο, αυστηρή, ανέχεται μερικές αταξίες, δε θυμώνει εύκολα. Το ρόλο της θεσμοθέτησης των ορίων τον έχουν πλέον οι γονείς και έτσι η γιαγιά είναι εκεί για να κάνει τα όρια να δείχνουν πιο "χαλαρά" !

5. Η γιαγιά απολαμβάνει τη ζωή και δείχνει να μην βαριέται ποτέ! Κάθε στιγμή με τα εγγόνια της είναι ένα δώρο ζωής και έτσι όσο κι αν δυσκολεύεται, θέλει να παίζει μαζί τους χωρίς προηγούμενο!

6. Η γιαγιά παρέχει μια μοναδική σιγουριά στο παιδί της ότι το εγγόνι της βρίσκεται σε καλά χέρια. Οι γονείς μπορούν να εργάζονται ήσυχοι για το παιδί τους καθώς ξέρουν πως βρίσκεται στα καλύτερα χέρια! Η γιαγιά θα του προσφέρει τις πιο ζεστές αγκαλιές, θα του διδάξει τα πιο σημαντικά μαθήματα της ζωής!

7. Η γιαγιά θα φροντίσει όσο κανένας για τη διατροφή του εγγονιού της. Μπορεί όσο ήταν μαμά, αν εργαζόταν να μην προλάβαινε, αλλά τώρα στο εγγονάκι της θα φροντίσει κάθε λεπτομέρεια. Φυσικά η διαδικασία του ταΐσματος μπορεί να διαρκέσει και μία ώρα κάθε φορά μέχρι να φαγωθεί και η τελευταία μικρή μπουκίτσα!

8. Γνωρίζοντας πως δεν έχει την απόλυτη ευθύνη του παιδιού και πως κάποια στιγμή θα πάει στο σπίτι της για να ξεκουραστεί, η γιαγιά έρχεται με ενθουσιασμό και κέφι να αναλάβει καθήκοντα! Δεν έχει καθήκοντα 24/7 και αυτό την καθιστά πιο κεφάτη και γεμάτη ενέργεια!

9. Η γιαγιά ξέρει τις καλύτερες ιστορίες και έχει την πιοι γλυκιά φωνή όταν της λέει! Τα παιδιά κάθονται με τις ώρες και τις ακούνε ειδικά όταν οι ιστορίες αυτές περιλαμβάνουν τους γονείς τους και εξιστορούν τις δικές τους αταξίες! Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει σε αυτή τη ζωή! Έτσι οι γονείς ξαφνικά από αλάνθαστα όντα, αποκτούν ανθρώπινη διάσταση, ήταν κι εκείνοι παιδιά που έκαναν λάθη, αταξίες και σκανταλιές!

10. Η αγάπη της γιαγιάς είναι άνευ όρων. Είναι σε ένα σημείο της ζωής της που μπορεί και ξέρει να εκτιμά τη "συνέχειά της". Στο πρόσωπο του εγγονού της βλέπει το δικό της παιδί που ίσως δεν πρόλαβε να μεγαλώσει όπως θα ήθελε. Τώρα είναι η υπέροχη και μοναδική ευκαιρία να μεγαλώσει του παιδιού της το παιδί και έτσι απολαμβάνει κάθε δευτερόλεπτο και κάθε έκφανση αυτής της σχέσης.

ΝΟΤΕ: Μαμά σε ευχαριστώ που μου έστειλες τις ιδέες σου στο mail μου και πάνω σε αυτές έγραψα αυτό το κείμενο. Είσαι η καλύτερη γιαγιά του κόσμου!

 

Photos | Danai Issari