Είναι ούτως ή άλλως άθλος να μεγαλώνεις παράλληλα δύο μικρά παιδιά, είτε είναι δίδυμα είτε έχουν ελάχιστη διαφορά ηλικίας. Από τη μία, γνωρίζεις πως αργότερα θα ανταμειφθείς για τους κόπους σου, όταν θα τα καμαρώνεις να παίζουν παρέα. Ίσως επίσης σε παρηγορεί το γεγονός πως δεν έχεις να αντιμετωπίσεις τις διαφορετικές προκλήσεις δύο εντελώς διαφορετικών σταδίων ανάπτυξης (π.χ. ένα μωρό και ένα παιδί δημοτικού). Από την άλλη, η ταυτόχρονη φροντίδα δύο μικροσκοπικών πλασμάτων, ολοκληρωτικά εξαρτημένων από εσένα, με back-to-back αλλάγματα πάνας και ταΐσματα ή χορωδίες από βρεφικά κλάματα και νηπιακά tantrums, αποστραγγίζει και το τελευταίο ίχνος της ενέργειάς σου. Και εκεί που έλεγες ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, ήρθε το δεύτερο lockdown με όλα τα παρελκόμενα: την κοινωνική απομόνωση, τον φόβο της ασθένειας, την τηλεργασία και τον δισταγμό να απευθυνθείς σε παππούδες και νταντάδες.
Κάπως έτσι, η καραντίνα με δύο μικρά παιδιά μοιάζει πιο τρομακτική και από την ίδια την απειλή της COVID-19. Πώς θα επιβιώσεις;
Οργάνωσε ένα πρόγραμμα απασχόλησης κατά το τάισμα: Διαδραστικά παιχνίδια, μουσικά όργανα, τουβλάκια θα απασχολήσουν το νήπιό σου, έστω και για λίγα λεπτά, ενώ ταΐζεις το μωρό. Φρόντισε επίσης να δημιουργήσεις μια γωνιά παιχνιδιού κοντά στην αλλαξιέρα. Ακόμα και αν χρειαστεί να καταφύγεις σε ένα βιντεάκι στο κινητό, για να αποσπάσεις την προσοχή του νηπίου μέχρι να ταΐσεις ή να αλλάξεις το μωρό, δεν είναι εποχή για μητρικές ενοχές.
Δημιούργησε μια απόλυτα ασφαλή φωλιά για το μωρό: Ένα ριλάξ με διάφορα παιχνιδάκια και μελωδίες ή ένα παρκοκρέβατο, επίσης με ασφαλείς βρεφικές δραστηριότητες, είναι εκ των ουκ άνευ αν έχεις δύο μικρά παιδιά. Μπορείς, έτσι, να φροντίσεις ή να παίξεις με το μεγαλύτερο ενώ γνωρίζεις ότι το μικρότερο είναι απόλυτα προστατευμένο από κινδύνους. Εναλλακτικά, επένδυσε σε έναν μάρσιππο ασφαλή και άνετο για μαμά και μωρό, ώστε να έχεις το βρεφάκι κοντά σου και τα χέρια ελεύθερα για να ασχοληθείς με άλλες δραστηριότητες στο σπίτι.
Στον χρόνο που αφιερώνεις στο κάθε παιδί, επένδυσε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα: Με τον ερχομό του δεύτερου, δεν μπορείς πλέον να αφιερώσεις ατελείωτες ώρες στο νήπιο όπως πριν. Μπορείς όμως να βάλεις στο καθημερινό πρόγραμμα έστω και λίγο ποιοτικό χρόνο αποκλειστικά για το κάθε ένα παιδί, π.χ., με παιχνίδι, τραγούδι και ανάγνωση βιβλίων, μακριά από το κινητό και άλλους αντιπερισπασμούς. Θα εκπλαγείς από το πόσο θα το ωφελήσει.
Αφιέρωσε έστω και μισή ώρα την ημέρα στον εαυτό σου: Ακόμα και αν ο προσωπικός χρόνος μοιάζει εξωπραγματικός στόχος, είναι απαραίτητος για την ψυχική ισορροπία σου. Για να φορτίσεις τις μπαταρίες σου ή να αποφορτιστείς από το στρες αρκεί να μιλήσεις για λίγο στο τηλέφωνο με μια καλή φίλη ή να παρακολουθήσεις ένα επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς, όταν τα παιδιά θα έχουν κοιμηθεί. Προσπάθησε, γενικά, να μη χάσεις τον εαυτό σου αλλά και τη σχέση με τον σύντροφό σου μέσα στη μητρότητα: με δύο παιδιά που μεγαλώνουν ταυτόχρονα, η αυτονόμηση της εφηβείας και, κατόπιν, το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς» έρχονται πιο σύντομα από όσο φανταζόμαστε.
Μη διστάσεις να αναζητήσεις βοήθεια: Μπορείς, για παράδειγμα, να κάνεις ένα τεστ COVID-19 και μετά να καταφύγεις στη μαμά ή στην πεθερά σου έστω και για λίγες ώρες babysitting. Ή να δημιουργήσεις μια σχετικά ασφαλή «κάψουλα», με μια φιλική οικογένεια στην περιοχή σου, για να ανταλλάσσετε επισκέψεις και να βοηθάει η μία την άλλη στη φύλαξη των παιδιών.
Μην ξεχνάς ότι το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού: Με δύο μικρά παιδιά δεν υπάρχει περιθώριο για ενοχές επειδή δεν αισθάνεσαι «αρκετά καλή» μαμά, ειδικά στην περίοδο του lockdown. Δεν πειράζει αν δεν αφιερώνεις όσο χρόνο θα ήθελες στο παιχνίδι με το μωρό ή αν χρειαστεί να το ταΐσεις με ένα τυποποιημένο γεύμα όταν δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις. Δεν πειράζει αν έχεις καταρρεύσει από την κούραση και αναθέσεις για λίγο στο YouTube τον ρόλο της ψηφιακής νταντάς που θα διασκεδάσει το νήπιο με παιδικά τραγουδάκια.
Εκτίμησε τη μοναδικότητα της κάθε στιγμής: Όταν το μεγαλύτερο αδερφάκι αγκαλιάζει τρυφερά το μωρό, όταν το ένα από τα δύο κατακτά ένα αναπτυξιακό ορόσημο λέγοντας για πρώτη φορά «μαμά» ή κάνοντας τα πρώτα του βήματα, τότε αισθάνεσαι πως αξίζουν όλη η κούραση και όλες οι θυσίες του κόσμου. Σκέψου ότι, αν δεν υπήρχε το lockdown και η ζωή σου ήταν πιο εξωστρεφής, θα έχανες κάποιες από αυτές τις σπουδαίες στιγμές.