Καρδιοτοκογράφημα (NST= non stress test)  | Ο απόλυτος έλεγχος ευεξίας του μωρού που έχετε στην κοιλιά σας!

Μυρτώ Κάζη
Wed, 09/11/2022 - 09:00

Η καρδιοτοκογραφία ηρεμίας (NST= non stress test) εφαρμόζεται κυρίως στο τρίτο τρίμηνο της κύησης και πραγματοποιείται στα πλαίσια του ελέγχου της βιοφυσικής κατάστασης του εμβρύου. 

Τι είναι όμως το καρδιοτοκογράφημα (NST) ;

Το καρδιοτοκογράφημα ή καρδιοτοκογραφία ηρεμίας (CTG -non stress test /NST) είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ευεξίας του εμβρύου. Κατά τη διάρκεια ενός καρδιοτοκογραφήματος καταγράφεται η εμβρυική καρδιακή λειτουργία και παράλληλα οι συστολές της μήτρας (αν υπάρχουν).  Η ακρόαση και καταγραφή του εμβρυικού καρδιακού παλμού είναι ένας τρόπος να εκτιμηθεί η οξυγόνωση του εμβρύου, δηλαδή αν είναι επαρκής η κυκλοφορία αίματος μεταξύ του εμβρύου και της μητέρας.

Πότε χρησιμοποιείται το καρδιοτοκογράφημα;

Μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις 28 εβδομάδες κύησης και έπειτα, αν και συνηθέστερα γίνεται προς το τέλος της κύησης. Συνήθως, όμως, θα σας ζητηθεί να κάνετε την εξέταση μετά τις 36 εβδομάδες και μέχρι τον τοκετό. Κάποιες φορές μπορεί να χρειάζεται να γίνει νωρίτερα από τις 28 εβδομάδες, κυρίως για την καταγραφή πιθανών προώρων συστολών της μήτρας.

Επιπλέον, το καρδιοτοκογράφημα στην Ελλάδα χρησιμοποιείται και κατά τη διάρκεια του τοκετού στο μαιευτήριο. Ειδικότερα σε κυήσεις υψηλού κινδύνου, στην πρόκληση τοκετού και μετά την επισκληρίδιο αναλγησία.

Σε ποιά συχνότητα εφαρμόζεται η εξέταση;

Η συχνότητα της εξέτασης βασίζεται στην κρίση του μαιευτήρα και φυσικά εξαρτάται από το μαιευτικό ιστορικό της γυναίκας.

Κάποιοι παράγοντες για τους οποίους ενδέχεται να αυξηθεί η συχνότητα της εξέτασης είναι:

 • Ο διαβήτης κύησης
 • Η υπέρταση κύηση
 • Η μειωμένη ή αυξημένη ποσότητα του αμνιακού υγρού
 • Η παράταση κύησης
 • Το ιστορικό επιπλεγμένων προηγούμενων κυήσεων
 • Η υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου
 • Η μειωμένη δραστηριότητα του μωρού (να μην το “ακούει” πολύ η μαμά)
 • Η πολύδυμη κύηση
 • Ο συστηματικός ερυθυματώδης λύκος
 • Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
 • Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές
 • Η χολόσταση κύησης
 • Και άλλα προβλήματα υγείας της εγκύου

Πώς γίνεται;

Η έγκυος κάθεται ξαπλωμένη ή καθιστή και με τη βοήθεια της μαίας φοράει δύο ζώνες γύρω από την κοιλίτσα. Στην ζώνη που βρίσκεται πιο πάνω, στην “αρχή” ή όπως λέμε στον πυθμένα της μήτρας, τοποθετείται ένας επίπεδος μετρητής ο οποίος κάνει καταγραφή των πιθανών συστολών της μήτρας. Στη ζώνη που βρίσκεται χαμηλότερα τοποθετείται άλλος ένας επίπεδος μετρητής με τον οποίο γίνεται καταγραφή του εμβρυικού καρδιακού παλμού. Η εξέταση είναι ανώδυνη και διαρκεί κατά μέσο όρο 20 λεπτά. Αν μια έγκυος δυσκολεύεται με την ανάσκελη ξαπλωτή θέση, ειδικά όσο βρίσκεται πάνω από τις 36 εβδομάδες,  μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μαξιλάρι πίσω από την πλάτη της ή να γυρίσει ελαφρώς στο αριστερό πλάι.

Που γίνεται η εξέταση;

Το καρδιοτοκογράφημα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των εξωτερικών μαιευτικών ιατρείων ενός μαιευτηρίου, σε ιδιωτικά ιατρεία που έχουν τον εξοπλισμό και σε άλλες αντίστοιχες δομές.

Ποιος ερμηνεύει το αποτέλεσμα του καρδιοτοκογραφήματος και τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων του καρδιοτοκογραφήματος γίνεται πρωταρχικά από μαιευτήρες και μαίες και από άλλους επαγγελματίες υγείας με την αντίστοιχη εκπαίδευση.

BOOM Νote:

Η κάθε έγκυος έχει το δικό της ατομικό και μαιευτικό ιστορικό. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για το αν και πότε θα ξεκινήσετε να κάνετε καρδιοτοκογράφημα! Χαλαρώστε! Η μαία σας και ο γιατρός σας θα σας κατευθύνουν και θα σας συμβουλεύουν κάθε φορά αναλόγως!

Από την Αναστασία Νομικού, Μαία MSc, Woman Clinic Καλογήρου