Καθαρίζοντας τον βυθό της θάλασσας | Συνέντευξη με την Κατερίνα Τοπούζογλου, ιδρύτρια της AllForBlue

Μυρτώ Κάζη
Tue, 04/08/2020 - 12:46

Κολυμπάει δίπλα σε καρχαρίες, έχει απεγκλωβίσει ζώα του βυθού με τα χέρια της, και δεν αντέχει να βλέπει βρόμικο τον βυθό της θάλασσας. Γι’ αυτό ξεκίνησε να τον καθαρίζει μόνη της… Κάθε φορά που τη συγχαίρει κανείς, απαντάει πως δεν κάνει «τίποτα παραπάνω από όλους τους άλλους». Κι όμως, η δράση της τη διαψεύδει με τον καλύτερο τρόπο… Μέχρι σήμερα έχει αφαιρέσει με την ομάδα της 204 τόνους σκουπιδιών από τη θάλασσα, ενώ τα σεμινάριά της έχουν παρακολουθήσει πάνω από 50.000 μαθητές. Συναντήσαμε την Κατερίνα Τοπούζογλου, ιδρύτρια του οργανισμού AllForBlue, και μιλήσαμε για τη δράση της ομάδας ενάντια στη ρύπανση των θαλασσών. 

κατερίνα τοπούζογλου Photo credits: Noel Lopez Fernandez

Κατερίνα, τι αφήνουμε κυρίως πίσω μας στις παραλίες, χωρίς να το πολυσκεφτούμε;

Γόπες στην άμμο, πλαστικά ποτήρια από τους καφέδες, καλαμάκια, σακούλες, μπουκάλια αναψυκτικών και νερού, και γενικώς ό,τι μπορεί να φανταστεί ο νους σας…

Το τηλεοπτικό σποτ που σημάδεψε τα παιδικά μας καλοκαίρια όσο κανένα άλλο ήταν ο γλάρος που έλεγε «όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές». Τελικά, τι πρέπει να γίνει για να μάθουμε να έχουμε καθαρές θάλασσες και ακτές;

Το πιο βασικό είναι να ενημερώνεται η νέα γενιά από το σχολείο σχετικά με τα περιβαλλοντικά θέματα, μιας και είναι η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό τον λόγο κάνουμε κι εμείς τα σεμινάρια στα σχολεία.

Από αυτά που έχεις βρει κατά καιρούς στους υποθαλάσσιους καθαρισμούς, τι σε έχει εξοργίσει περισσότερο;

Στις αρχές με εξόργιζαν όλα τα αντικείμενα που βγάζαμε, ειδικά τα πολύ ογκώδη, όπως ένα καρότσι από σούπερ μάρκετ και μηχανάκια! Πλέον δε μου κάνει τίποτα εντύπωση και αντιδρώ πολύ ψύχραιμα. Αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την πραγματικότητα, να δουν την αλήθεια για το τι συμβαίνει στη θάλασσα.

all for blue Photo credits: Νατάσσα Παναγιωτοπούλου

Πώς βγάζετε τα σκουπίδια από τη θάλασσα και τι ακολουθεί στη συνέχεια;

Αυτό εξαρτάται από τον όγκο των σκουπιδιών. Όλοι στην ομάδα είμαστε αθλητές της ελεύθερης κατάδυσης, οπότε οι καθαρισμοί μας διαρκούν αρκετές ώρες. Αν έχουμε να ανελκύσουμε βαριά αντικείμενα, τότε χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μπουκάλες και σάκους ανέλκυσης. Διαφορετικά, χρησιμοποιούμε κάποια ειδικά διχτάκια. Και φυσικά έχουμε πάντα μαζί ειδικά κοπτικά εργαλεία, γιατί σε κάποιες δράσεις μας, ειδικά στο εξωτερικό, κάνουμε αρκετές απελευθερώσεις ζώων από δίχτυα, πλαστικά σχοινιά κλπ.

Ποιο είναι ακριβώς το έργο της AllForBlue;

Ο βασικός μας σκοπός είναι η εκπαίδευση και η βιωματική δράση. Γι’ αυτό πραγματοποιούμε σεμινάρια σε σχολεία, ομίλους, εταιρείες, οργανισμούς και πολλούς άλλους φορείς, με θέμα την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την καταπολέμηση των πλαστικών. Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν δίπλωμα παρακολούθησης από διεθνή οργανισμό και στη συνέχεια ακολουθεί η βιωματική δράση. Η ομάδα μας κάνει τον υποβρύχιο καθαρισμό και οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τον παράκτιο, με απόλυτο συντονισμό και οργάνωση. Φέτος μάλιστα καταργήσαμε τη χρήση πλαστικών και στις δράσεις μας, και χρησιμοποιούμε πλέον επαναχρησιμοποιούμενα σακιά, κάτι που υιοθέτησαν κι άλλες ομάδες και μας χαροποιεί πολύ! Στη συνέχεια, ζυγίζονται τα σκουπίδια που βγάζουμε και γίνεται πλήρης καταγραφή σε παγκόσμια βάση δεδομένων. Μέχρι τώρα έχουμε αφαιρέσει 204 τόνους σκουπιδιών, έχουν παρακολουθήσει σεμινάριά μας πάνω από 50.000 μαθητές, σε Ελλάδα και εξωτερικό, και έχουν δοθεί 55.389 διπλώματα παρακολούθησης.

Τι περιλαμβάνει ένα Shark Aware & Ocean Conservation Seminar;

Μέσα από τα σεμινάρια, που διαρκούν 90 λεπτά, μπορεί κανείς να μάθει χρήσιμες και πρακτικές πληροφορίες για το πώς μπορεί να καταργήσει στην καθημερινότητά του το πλαστικό. Επιπλέον, παρακολουθεί μέρος από το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που έχουμε συγκεντρώσει από τις μέχρι τώρα δράσεις μας, τα ερευνητικά προγράμματα και τους απεγκλωβισμούς που έχουμε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και ενημερώνεται για μια μεγάλη «πληγή», την οποία πολλοί αγνοούν: τα garbage patch, τα νησιά με τα σκουπίδια που υπάρχουν στους ωκεανούς.

all for blue Photo credits: RePlay Media-Markos Trakas

Επαναχρησιμοποιούμενα ή βιοδιασπώμενα καλαμάκια; Είναι αυτό το trend της χρονιάς;

Τα βιοδιασπώμενα είναι ένας μεγάλος μύθος και καλό θα είναι να ενημερώνεται ο κόσμος πριν τα χρησιμοποιήσει. Κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο θα ήταν να καταργήσουμε τελείως τα καλαμάκια, να ελαττώσουμε σημαντικά τα πλαστικά μιας χρήσης που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας (single use plastics) και να προσπαθούμε συνεχώς να μειώνουμε τα ίχνη μας στον πλανήτη. Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος πως τα βιοδιασπώμενα δεν αποτελούν εναλλακτική λύση, γιατί, πολύ απλά, όταν πέσουν στη θάλασσα, γίνονται χίλια κομμάτια και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να αποφύγουμε! Δυστυχώς, πολλές φορές οι αποφάσεις στις μεγάλες εταιρείες και τα ιδρύματα λαμβάνονται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή με τον βυθό, δεν έχουν φορέσει ποτέ μάσκα να δουν τι συμβαίνει πραγματικά στη θάλασσα και, προωθώντας τέτοιες «λύσεις», άθελά τους κάνουν περισσότερο κακό στο περιβάλλον.

Ποιες άλλες αλλαγές πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας;

Το πρώτο βασικό βήμα είναι η συνεχόμενη εκπαίδευση και η συνειδητοποίηση πως πρέπει να μειώσουμε τα ίχνη που αφήνουμε στον πλανήτη. Εξίσου σημαντική είναι η συχνή συμμετοχή σε δράσεις καθαρισμού, ώστε να δίνουμε το παράδειγμα και στους γύρω μας. Επίσης, πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα, όπως ποτήρια, τσάντες και καλαμάκια. Τέλος, κάθε φορά που είμαστε στη θάλασσα, ας κάνουμε τη «σωστή» επιλογή και ας μαζέψουμε όχι μόνο τα δικά μας σκουπίδια αλλά και των άλλων!

BOOM Useful Info

Η AllForBlue είναι μια διεθνής, μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2017 από την Κατερίνα Τοπούζογλου και έχει ως αποστολή την προστασία των θαλασσών και των καρχαριών. Μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε στο έργο της:

  • Αγοράζοντας προϊόντα από το e-shop της εταιρείας.
  • Προσφέροντας μια δωρεά.
  • Συμμετέχοντας στις δράσεις που οργανώνει.
  • Μετατρέποντας το σπίτι και τον χώρο εργασίας μας σε plastic straw free, χρησιμοποιώντας τα ανοξείδωτα καλαμάκια της.
  • Προσκαλώντας την ομάδα να πραγματοποιήσει ένα σεμινάριο και μια βιωματική/εκπαιδευτική δράση.

 

It is just one straw… said 8 billion people

AllForBlue

site: www.allforblue.org

Instagram: @allforblueorg

Facebook: All For Blue organization

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο πρώτο τεύχος του BOOM που μπορείτε να ξεφυλλίσετε εδώ!