Κεφάλαιο βρεφικός ύπνος | Τα πρώτα «μαθήματα» από την παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη

Boom Team
Mon, 16/10/2023 - 14:51

Ο ύπνος των βρεφών και των νηπίων είναι ένα θέμα που συχνά απασχολεί τους γονείς. Πριν όμως πούμε οτιδήποτε, είναι καλό να γνωρίζετε ότι το παιδί σας θα έχει διάφορες αλλαγές όσον αφορά τη ρουτίνα του ύπνου. Δηλαδή, παιδιά που δεν κοιμούνται καλά και ξυπνούν το βράδυ δεν σημαίνει ότι αυτό θα το κάνουν πάντα! Αντίστοιχα, βρέφη που κοιμούνται όλο το βράδυ ενδέχεται μεγαλώνοντας να ξυπνούν συχνά μέσα στη νύχτα! «Δυστυχώς» δεν υπάρχουν πολλοί -αποτελεσματικοί τουλάχιστον- κανόνες για το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι το μωρό μας θα κοιμάται ήσυχα όλο το βράδυ.

Photo: ann_grant/Freepik

Φυσικά, το πρόγραμμα του ύπνου μεταβάλλεται και διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, τη σίτισή του (εάν θηλάζει, κάνει μικτή διατροφή), και φυσικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνήθειες και το πρόγραμμα της οικογένειας.

Βάσει οδηγιών από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής:

  • Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα σε σταθερή επιφάνεια.
  • Μπορείτε όμως να βάζετε το μωρό σας μπρούμυτα υπό τη δική σας επίβλεψη, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μαλακά παιχνίδια και μαξιλάρια πρέπει να αποφεύγονται. Η πιο ασφαλής κούνια είναι η «άδεια κούνια».
  • Μη χρησιμοποιείτε σφήνες, οι οποίες μάλιστα απαγορεύονται από τον FDA (Food and Drug
  • Administration).
  • Το βρέφος μπορεί να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του, αλλά ΟΧΙ στο ίδιο κρεβάτι.
  • Αποφύγετε να κοιμούνται τα παιδιά στον καναπέ ή σε οποιαδήποτε άλλη μαλακή επιφάνεια.

Κατά τους πρώτους 3 μήνες τα βρέφη κοιμούνται περίπου 14-16 ώρες, όμως σπάνια κάνουν συνεχόμενο ύπνο πάνω από 3-4 ώρες. Από τους 6 μήνες κι έπειτα, και μετά την εισαγωγή των στερεών τροφών, έχουν διαφορετική ρουτίνα και κοιμούνται για περισσότερες ώρες συνεχόμενα, περίπου 5-6 ώρες το βράδυ. Βρέφη τα οποία κοιμούνταν περισσότερο μέσα στην ημέρα είναι πλέον πιο δραστήρια και μένουν ξύπνια μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Photo: user18526052/Freepik

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού και είναι είτε φυσιολογικές, όπως η έκθυση της οδοντοφυΐας ή η πείνα, είτε παθολογικές, όταν έχει πυρετό.

Μην ντύνετε το βρέφος «υπερβολικά»! Η ενδυμασία πρέπει να είναι κατάλληλη, ανάλογα με την εποχή, και κυρίως να μη ζεσταίνεται το μωρό, δεδομένου ότι έχουμε την τάση να ντύνουμε πολύ τα παιδιά μας.

Διατηρούμε μία ρουτίνα στον ύπνο, ειδικά στα βρέφη. Κάνουμε μπάνιο περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ και μετά το ταΐζουμε, φροντίζοντας να απομακρυνθούμε από τον θόρυβο που έχουμε, για παράδειγμα, στο σαλόνι. Προτιμούμε να γίνει η «διαδικασία» του ύπνου είτε στο δωμάτιό μας, όπου κοιμάται έως την ηλικία των 6 μηνών, είτε στο δικό του δωμάτιο, από 6 μηνών και έπειτα. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε κάθε φορά το ίδιο νανούρισμα ή μουσική, ώστε, στο άκουσμά του, να μάθει το μωρό μας ότι προετοιμάζεται για ύπνο.

Υπάρχουν μωρά που χρειάζονται πολλή ώρα νανούρισμα και άλλα που κοιμούνται πολύ εύκολα μόλις τα αφήσουμε στο κρεβάτι τους. Δεν κάνουμε κάτι «λάθος ή σωστό» στη μία ή στην άλλη περίπτωση. Η ιδιοσυγκρασία κάθε μωρού είναι διαφορετική! Επίσης, υπάρχει η αντίληψη του να αφήσουμε το μωρό να κλαίει για αρκετή ώρα, ώστε να συνηθίσει. Δεν λειτουργεί πάντα αυτή η προσέγγιση, και το μόνο που καταφέρνουμε είναι να έχουμε ένα πολύ ανήσυχο μωρό. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τον ύπνο και τις δυσκολίες του στα βρέφη πρέπει να ενσωματώνεται και να εναρμονίζεται και με τις συνήθειες μιας οικογένειας.

Συστήνουμε να κρατάμε τη ρουτίνα του ύπνου, αλλά δεν πειράζει εάν κάποιες φορές, ειδικά το καλοκαίρι, ξεφύγουμε λίγο από αυτή.

Κατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD | Παιδίατρος | Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ

Website: www.katsibardi.gr

Facebook: Κατσιμπάρδη Κατερίνα Παιδίατρος - Katsibardi Katerina Pediatrician, PhD

Instagram: @dr.katsibardi_katerina

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, φθινοπωρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!