Τι συμβαίνει με την ενδομήτρια μετάδοση του νέου κορoνοϊού SARS-CoV-2 από την μητέρα στο έμβρυο; Η έως τώρα παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να συμβεί, αλλά είναι σπάνια. Πρόσφατα ευρήματα που προέκυψαν στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ από τη μελέτη πλακούντων κυήσεων μητέρων που είχαν λοίμωξη COVID-19 διαφωτίζουν τους πιθανούς μηχανισμούς με τους οποίους ο νέος κορoνοϊός μπορεί να βλάψει το κύημα ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συν-νοσηρότητας.
Τα ευρήματα από την πρώτη περίπτωση στην Ελλάδα παθολογοανατομικής εξέτασης εμβρύου μετά από ενδομήτριο θάνατο σε περίπτωση εγκυμοσύνης μητέρας που έπασχε από λοίμωξη COVID-19, θα ανακοινωθούν στον κύκλο σεμιναρίων "ΑΤΤΙΚΟΡΑΜΑ στη Μαιευτική και Γυναικολογία 2021- Ένας χρόνος COVID-19", που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο, 17 Απριλίου και ώρα 17.00-20.00. (https://www.conferre.tv/1yearcovid.)
Τα σεμινάρια διοργανώνονται από την Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας σε συνεργασία με την Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ, στο Αττικό Νοσοκομείο, αντιμετώπισε 76 περιστατικά εγκύων με λοίμωξη COVID-19 στα διάφορα τρίμηνα της κύησης. Συγκεκριμένα, αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς 72 έγκυες και 4 λεχωίδες. Τα 59 από αυτά τα περιστατικά αφορούσαν κυήσεις 3ου τριμήνου, 3 κυήσεις 2ου τριμήνου και 10 κυήσεις 1ου τριμήνου. Διεκπεραιώθηκαν συνολικά 40 τοκετοί. Όσον αφορά τη συμπτωματολογία, 43 από τις γυναίκες που προσήλθαν ή παραπέμφθηκαν με λοίμωξη COVID-19 στην κύηση, ήταν ασυμπτωματικές ή με πολύ ήπια συμπτωματολογία, 18 εμφάνιζαν μέτριας βαρύτητας λοίμωξη και 15 είχαν σοβαρού βαθμού πνευμονία και αυξημένες ανάγκες σε οξυγόνο. Λόγω επιδείνωσης των συμπτωμάτων, διακομίστηκαν στη ΜΕΘ και τελικά διασωληνώθηκαν 6 γυναίκες. Από αυτές, 5 ήταν λεχωίδες και μία έγκυος 28 εβδομάδων που διασωληνώθηκε αρχικά, λόγω ραγδαίας επιδείνωσης και γέννησε 3 ημέρες μετά.
Όπως σημειώνει η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, "από τα λίγα πράγματα που μπόρεσαν να μας συντροφεύουν τη χρονιά που πέρασε ήταν η μουσική. Για αυτό και εμείς σήμερα, πέραν των επιστημονικών αναλύσεων και θέσεων, των προκλήσεων της πανδημίας καθώς και των θετικών αποτελεσμάτων στην θεραπεία των πασχόντων, δίνουμε ένα μήνυμα επιστημονικής αισιοδοξίας με την κατάλληλη μουσική, την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, που θεραπεύει, γαληνεύει την ψυχή μας και μας προσφέρει την ελπίδα ότι η δοκιμασία αυτή θα περάσει σύντομα. Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε την ευγενή καλοσύνη να μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε την μουσική του για να δείξουμε τις στιγμές που το προσωπικό της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ έγινε μια γροθιά για να βοηθήσει τις έγκυες με λοίμωξη COVID-19 να γίνουν μητέρες με ασφάλεια. Το βίντεο αυτό θα προβληθεί στην έναρξη του Συνεδρίου και στη συνέχεια θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κλινικής και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, για την προβολή του έργου της Κλινικής, του ΕΚΠΑ, του Αττικού 3 Νοσοκομείου και της Ελλάδας. Ως ελάχιστη ευγνωμοσύνη, η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αφιερώνει το ΑΤΤΙΚΟΡΑΜΑ 2021 στον κ. Βαγγέλη Παπαθανασίου και στη θεραπευτική δράση της μουσικής του."