Μακεδονία: Μαθητές λυκείου έφτιαξαν "έξυπνες" βρύσες

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Thu, 18/03/2021 - 17:05

Το νερό αποτελεί έναν φυσικό πόρο που όλοι στην Ελλάδα θεωρούμε δεδομένο, καλό όμως θα ήταν γρήγορα να συνειδητοποιήσουμε το πόσο πολύτιμος είναι, αλλά και τον τεράστιο κίνδυνο του να εκλείψει. Αυτό φαίνεται πως το έχουν ήδη συνειδητοποιήσει οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πειραματικού Γενικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), που στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση 2021» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, δημιούργησαν «έξυπνες» ανέπαφες βρύσες εξωτερικού χώρου για την εξοικονόμηση νερού.

boom_νερό

Όπως αποκαλύπτουν και οι ίδιοι, η καθημερινή σπατάλη νερού σε συνδυασμό με την πανδημία του κορωνοϊού και τις προτροπές των ειδικών για ατομική προστασία και καθαριότητα, αποτέλεσαν σημαντικά ερεθίσματα για την κίνηση αυτή. Έτσι, 21 μαθητές από όλες τις τάξεις του Πειραματικού Γενικού Λυκείου κατασκεύασαν ένα εξάρτημα, το οποίο θα μπορεί να τοποθετηθεί σε όλους τους τύπους εξωτερικών βρυσών σε πολύ λίγο χρόνο, θα διαθέτει αισθητήρες κίνησης ώστε να ανοιγοκλείνει αυτόματα, θα κλειδώνει όταν δεν χρησιμοποιεί κανείς τη βρύση και δεν θα είναι απαραίτητη η επαφή με το άτομο.

boom_εξάρτημα

Οι μαθητές-«επιχειρηματίες» με τη σχεδιαστική τους ομάδα ονόματι «FlowOn» έδωσαν βάση στην ανθεκτικότητα του συστήματος στις καιρικές συνθήκες, την ανεξαρτησία από την κεντρική παροχή ρεύματος, την ευκολία εγκατάστασης με χαμηλό κόστος, καθώς επίσης και στην αντικλεπτική πρόβλεψη. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση, η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται να μη στάθηκε σε καμία περίπτωση εμπόδιο μπροστά στην εφευρετικότητα και την όρεξη των παιδιών για δημιουργία!

boom_βρύση

Για τους ίδιους, το πρότζεκτ αυτό δεν ήταν απλώς μια ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους, αλλά και μια ευκαιρία να ξεχάσουν τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν μακριά από το σχολείο και τους φίλους τους. Με «όπλα» την ομαδικότητα και την αφοσίωση, κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους και να συμβάλουν με τον τρόπο τους στη βελτίωση του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την Εύα Παπακωνσταντίνου