Μάθετε να λέτε «όχι» από νωρίς

Boom Team
Tue, 27/09/2022 - 13:02

Το άρθρο που ακολουθεί αποτελεί απόσπασμα από το έντυπο «Γονιός γίνεσαι μέρα με τη μέρα ‒ Σκέψεις και Συμβουλές για Γονείς Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας» που έχει εκδοθεί από το Σωματείο ΕΛΙΖΑ.

Δεν δείχνετε την αγάπη σας με το να κάνετε όλα τα χατίρια του παιδιού. Το μόνο που δείχνετε είναι αδυναμία και ανευθυνότητα. Οι υπεύθυνοι γονείς βάζουν όρια. Τα «όχι» είναι απαραίτητα, θέτουν όρια και φραγμούς, προφυλάσσουν, διδάσκουν.

boom_no
Photo by Jordan Whitt on Unsplash

Αν το παιδί συνηθίσει να παίρνει ό,τι ζητά με τη δικαιολογία ότι είναι ακόμη μικρό, θα δυσκολευτείτε πολύ στο μέλλον να αλλάξετε τη συμπεριφορά του. Επιπλέον, θα του δώσετε την εντύπωση ότι μπορεί να ικανοποιεί πάντοτε όλες του τις επιθυμίες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν μπορεί και κανείς δεν μπορεί να το κάνει για αυτό. Μην παραπληροφορείτε λοιπόν το παιδί. Βάλτε κανόνες και σεβαστείτε τους. Οι σταθεροί οικογενειακοί κανόνες διευκολύνουν όλα τα μέλη.

Αποφασίστε κάθε πότε μπορεί να ικανοποιείτε κάποιο αίτημα του παιδιού: Όταν, για παράδειγμα, βγαίνετε μαζί για ψώνια και ζητά να αγοράσει και κάτι για τον εαυτό του, μπορεί να συμφωνήσετε μαζί του πως θα αγοράζετε ένα πράγμα τη φορά (να ξέρει ότι θα τηρήσετε τη συμφωνία αλλά δεν θα αγοράσετε ποτέ δύο). Αν το αίτημα προς ικανοποίηση αφορά στο καθημερινό διαιτολόγιο, π.χ. μια τυρόπιτα, μια πίτσα, μπορείτε να τα αγοράζετε σε κάθε έξοδο, αλλά πάντα με φειδώ. Αν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι, αποφασίστε αν θέλετε να το δεχτείτε ή ξεκαθαρίστε ότι δεν αγοράζετε παιχνίδια στο σουπερμάρκετ. Μπορείτε να του πείτε ότι «εδώ ερχόμαστε για τρόφιμα και είδη του σπιτιού» ή «δεν ήρθαμε για παιχνίδια σήμερα». Σε ό,τι αποφασίσετε, δείξτε συνέπεια και μην υποχωρείτε για να γλιτώσετε την γκρίνια του.

Τα ίδια όρια μπορείτε να βάλετε και σε μη υλικές απαιτήσεις. Αν το πιτσιρίκι σας, 20 μηνών, ζητά «αγκαλίτσα» την ώρα που εσείς μεταφέρετε τα ψώνια από το αυτοκίνητο και τα τακτοποιείτε στο ψυγείο, μπορείτε να πείτε «Σε λίγο, αγάπη μου. Περίμενε να βάλω πρώτα τα πράγματα στη θέση τους». Το να αρνηθείτε να ανταποκριθείτε αμέσως σε αυτό που ζητά δεν σημαίνει σκληρότητα ούτε παραμέληση. Σημαίνει απλά ότι θα διδαχθεί να περιμένει. Σπουδαία κατάκτηση! Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο αφήνει τα παιχνίδια του και ορμά να σας διακόψει, δείξτε του τον δείκτη του ρολογιού και πείτε του ότι όταν φτάσει στο επόμενο σημαδάκι, π.χ. 5 λεπτά, θα σταματήσετε το τηλεφώνημα και θα είστε όλη δική του. Αυτές οι μικρές καθυστερήσεις σιγά σιγά θα δώσουν στο παιδί να καταλάβει ότι δεν μπορεί να έχει πάντα αυτό που θέλει και όταν το θέλει. Δεν είναι μια σπουδαία γνώση;

boom_no2
Photo by Joseph Gonzalez on Unsplash

Σεβαστείτε τις επιθυμίες του παιδιού αλλά μην υποχωρείτε σε αυτές

Αν η κόρη σας γκρινιάζει συνεχώς γιατί θέλει ακόμα μια κούκλα, μην πείτε «Είπα ΟΧΙ! Μου τρύπησες τα αυτιά με την γκρίνια σου». Μην της κάνετε διάλεξη για το πόσο αχόρταγη είναι και πόσα φτωχά παιδάκια δεν έχουν να φάνε κ.ά. Δεν μειώνετε καθόλου την επιθυμία της για την κούκλα. Θα εξακολουθήσει να τη θέλει και ίσως θα ντρέπεται κι από πάνω που ζητά κάτι που εσείς θεωρείτε παράλογο. Καλύτερα να δηλώσετε ότι σέβεστε την επιθυμία της «Ναι, πράγματι είναι πολύ ωραία αυτή η κούκλα». Ύστερα, ανάλογα με τη δική σας πολιτική, μπορείτε να πείτε: «Δεν έχουμε λεφτά τώρα. (Τούτο, μόνο αν είναι αλήθεια, δηλαδή αν πράγματι η προτεινόμενη αγορά υπερβαίνει τους οικονομικούς σας σχεδιασμούς.) Όμως θα μαζεύω σιγά σιγά λεφτά για να σου την πάρω στα γενέθλιά σου». «Δεν μπορούμε να αγοράσουμε κούκλα τώρα. Αλλά, αφού σου αρέσει τόσο, θα σου την πάρω τα Χριστούγεννα». «Να το πεις στον παππού όταν σε ρωτήσει τι δώρο θέλεις για τη γιορτή σου». Τα «ΟΧΙ» που λέτε μπορούν να θέτουν όρια χωρίς να είναι επώδυνα, τραυματικά, ταπεινωτικά, απογοητευτικά για το παιδί.

boom_no3
Photo by Ron Lach on Pexels

Να μερικές φράσεις άρνησης διπλωματικών γονιών:

  • Θα έρθω να παίξουμε μόλις τελειώσω τους λογαριασμούς μου.
  • Άσε με να το σκεφτώ και θα σου απαντήσω αργότερα.
  • Όχι σήμερα. Μια άλλη φορά ίσως.
  • Βάλ' το στον κατάλογο με τα πράγματα που θέλεις πολύ και θα δούμε.
  • Εντάξει, σε καταλαβαίνω που θέλεις να μένεις αργά όπως ο αδελφός σου. Όταν γίνεις κι εσύ 12 χρονών, θα κοιμάσαι αργότερα.
  • Ωραία θα ήταν να είχαμε κήπο ώστε να μπορούσαμε να πάρουμε ένα σκυλάκι.
  • Ε, καλά, κι εγώ θα το ήθελα τώρα ένα παγωτό. Αλλά σε 10 λεπτά θα είναι έτοιμο το φαγητό. Θύμισέ μου να πάρουμε ένα κουτί το Σάββατο που θα πάμε για ψώνια.
  • Στη δική μας οικογένεια δεν επιτρέπουμε να παίζουν τα παιδιά με πυροβόλα όπλα.
  • Υπάρχουν μερικά όχι που σε άλλη περίπτωση μπορεί να γίνουν ναι. Αυτό το όχι θα μείνει όχι!

 

 

BOOM info:  Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2008, με μοναδικό σκοπό την Πρόληψη, τον Εντοπισμό και την Αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών. Το ΕΛΙΖΑ εργάζεται για την καταπολέμηση του φαινομένου της κακοποίησης των παιδιών στην Ελλάδα, την αλλαγή νοοτροπίας της ελληνικής κοινωνίας ως προς την ανοχή στην κακοποίηση παιδιών, των θεσμοθετημένων διαδικασιών προστασίας των παιδιών, αλλά και της νομοθεσίας.