"Μικρές κυρίες" & άλλα 7 βιβλία από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ που δεν πρέπει να λείπουν από καμιά βιβλιοθήκη

Boom Team
Fri, 15/05/2020 - 01:00

Όπως όλα τα περιοδικά, έτσι και το BOOM έχει τους «βιβλιοκριτικούς» του. Και ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να μας προτείνουν καλύτερα βιβλία από την Άννα και τη Λυδία, δύο πανέξυπνα δίδυμα εννιάχρονα κορίτσια που διαβάζουν ασταμάτητα κι έχουν αυστηρή αλλά εμπεριστατωμένη άποψη!

εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

 

Πώς οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια της Jessica Joelle Alexander | «Οικογενειακή φροντίδα

Μαμά, μπαμπά, αυτό το βιβλίο θέλουμε να το διαβάσετε εσείς. Δίνει συμβουλές, λέει, για να μας διδάξετε πώς θα γίνουμε πιο θαρραλέες, πώς θα καταλαβαίνουμε τι νιώθουν οι φίλοι μας αλλά και πώς θα σταματήσουμε να αισθανόμαστε άσχημα κάθε φορά που κάνουμε ένα λάθος. Αν η μέθοδος Teach, αυτός ο διαφορετικός τρόπος εκπαίδευσης που περιγράφει, μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο ευτυχισμένες, όπως είναι τα παιδιά των Δανών, τότε θα πάμε εμείς στο βιβλιοπωλείο να σας το αγοράσουμε!

Εκεί που κοιμάται το φεγγάρι της Grazia La Padula | «Εικονογραφημένα»

Θα ήταν τρομερό αν αυτό συνέβαινε στην πραγματικότητα: Αν το φεγγάρι έκανε εκατό νύχτες να φωτίσει τη Γη. Αγαπάμε πολύ το φεγγάρι και τα μυστήρια και θα θέλαμε πολύ να μπορούσαμε να βρεθούμε για λίγο στη θέση της Μαρτίνα και του Σίλβερ, που αρχίζουν να ψάχνουν το φεγγάρι για να το ξυπνήσουν. Να ζήσουμε τις περιπέτειές τους με μια ιπτάμενη σοφίτα και πολλά παιχνίδια, ανάμεσα στα σύννεφα και τα λαμπερά αστέρια. Κάθε φορά που διαβάζουμε αυτό το βιβλίο, μας αρέσει τόσο πολύ που μετά το βλέπουμε στα όνειρά μας.

Εκεί που κοιμάται το φεγγάρι

Κάποτε… 10 υπέροχες γυναίκες των Von Grout | «Συναρπαστικές ιστορίες»

Παλιά θέλαμε να κάνουμε άλλα πράγματα όταν θα μεγαλώναμε, αλλά από τότε που διαβάσαμε αυτό το βιβλίο η μία θέλει να γίνει Φρίντα Κάλο, να ζωγραφίζει τους ομορφότερους πίνακες στον κόσμο, και η άλλη να κάνει πειράματα και επιστημονικές ανακαλύψεις όπως η Μαρί Κιουρί. Οι γονείς μας, μας είχαν μιλήσει για κάποιες από αυτές τις γυναίκες, αλλά ήταν η πρώτη φορά που διαβάσαμε τόσο πολλά για τη ζωή τους, που όσο δύσκολη κι αν ήταν, μοιάζει με παραμύθι!

Κάποτε… 10 υπέροχες γυναίκες

Άννι η μικρή καπελού της Soojin Kwak | «Εικονογραφημένα»

Αυτό το βιβλίο έχει και φανταστική ιστορία και φανταστικές εικόνες, γεμάτες χρώματα. Θα το πάρουμε στο σχολείο να το διαβάσουμε σε κάποιους συμμαθητές μας που κοροϊδεύουν τα άλλα παιδιά και δεν τα κάνουν παρέα, για να πάρουν παράδειγμα από την Άννι του βιβλίου, που φτιάχνει κομψά καπέλα για όλα τα είδη των ζώων και δεν κάνει διακρίσεις. Πόσο θα θέλαμε να φορέσουμε το μεγαλύτερο και ωραιότερο καπέλο που αποφασίζει να ετοιμάσει, όταν παίρνει ένα τεράστιο γράμμα!

Άννι η μικρή καπελού

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου της Philippa Perry | «Οικογενειακή φροντίδα»

Δεν θα αλλάζαμε με τίποτα τη μαμά και τον μπαμπά μας, αλλά θα θέλαμε πολύ να γίνονταν καλύτεροι σε κάποια πράγματα και να τσακωνόμασταν λιγότερο. Η γυναίκα που έχει γράψει αυτό το βιβλίο είναι ψυχοθεραπεύτρια, επιστήμονας δηλαδή, και θα σας βοηθήσει, μαμά και μπαμπά, να κάνετε λιγότερα λάθη στον τρόπο που μας μεγαλώνετε, να μην ξεσπάτε πάνω μας όταν έχετε προβλήματα, να αλλάξετε τις συμπεριφορές που μας κάνουν να στεναχωριόμαστε. Έτσι, θα γίνουμε ακόμα πιο αγαπημένοι! Δεν θα ήταν τέλειο;

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου

Μικρές κυρίες των Louisa May Alcott, Αργυρώ Πιπίνη (διασκευή), Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου  | «Εικονογραφημένα»

Αυτό το βιβλίο το είχε διαβάσει η μαμά μας, αλλά ήταν πολύ μεγάλο και χωρίς εικόνες και δεν το είχαμε πιάσει ποτέ στα χέρια μας. Ευτυχώς που βγήκε η παιδική διασκευή του, δεν ξέραμε τόσο καιρό τι χάναμε! Παρόλο που η Μεγκ, η τζο, η Μπεθ και η Έιμι έζησαν στην Αμερική πολύ παλιά, στην εποχή του Αμερικανικού Εμφύλιου, καταβροχθίσαμε την ιστορία τους σαν να ήταν το αγαπημένο μας φαγητό. Θα θέλαμε πολύ να είμαστε τόσο δυνατές, να τα βγάζουμε πέρα ακόμα και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, και να αγαπιόμαστε πάντα, όπως αυτά τα κορίτσια.

Μικρές κυρίες

Γενετική του Carlos Pazos |  «Ανακαλύπτω το STEM»

Πάντα αναρωτιόμασταν γιατί, αν και δίδυμες, η μία έχει πιο ξανθά και η άλλη πιο καστανά μαλλιά. Αλλά δεν είχαμε ιδέα τι είναι τα γονίδια. Από τότε που διαβάσαμε αυτό το βιβλίο, έχουμε αρχίσει να ζωγραφίζουμε τους έλικες του DNA. Μας έχει εντυπωσιάσει και το σχήμα τους και το ότι επηρεάζουν τα πάντα πάνω μας, από το χρώμα των μαλλιών μας μέχρι το γιατί η μία νευριάζει πιο εύκολα από την άλλη. Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι το μάθημα της βιολογίας θα μπορούσε να είναι τόσο ενδιαφέρον. Θα κάνουμε τη «Γενετική» δώρο στον ξάδερφό μας που είναι μόλις τεσσάρων, ακόμα κι αυτός θα μπορέσει να καταλάβει τη βιολογία.

Γενετική

Αεροδιαστημική του Carlos Pazos  | «Ανακαλύπτω το STEM»

Όσες φορές έχω πει στην αδερφή μου την Άννα ότι θέλω να γίνω αστροναύτης, εκείνη γελάει και μου απαντάει «Λυδία, μη λες βλακείες!». Τελικά όμως ίσως να μην είναι και τόσο δύσκολο. Αυτό το βιβλίο μού έλυσε όλες τις απορίες για τα ταξίδια στο διάστημα: Πώς εκτοξεύονται οι πύραυλοι; Τι είναι η βαρύτητα; Τι είδους αντικείμενα μεταφέρονται στο διάστημα; Οι απαντήσεις του είναι τόσο απλές, που θα τις καταλάβαινε ακόμα και ένα μωρό. Πόσο θα ήθελα να είμαι η Βαλεντίνα, η ηρωίδα του, και να ταξιδέψω στον Άρη!

Αεροδιαστημική

Από τη Γεωργία Καρκάνη

 

Διαβάστε ολόκληρο το νέο τεύχος του BOOM εδώ

boom cover σάββας πούμπουρας