Μικροδρόμιο: Σε αυτό το σχολείο τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας!

Μυρτώ Κάζη
Tue, 21/09/2021 - 15:50

Ένα «σπίτι» με μεγάλα παράθυρα από όπου θα μπαίνει άπλετο φως κι ένα περιβάλλον αρμονικό μα κι ευέλικτο, στο οποίο κάθε παιδί θα πειραματίζεται, θα δοκιμάζει, θα χαράζει τη δική του διαδρομή. Έτσι οραματίστηκε το ιδανικό σχολείο προσχολικής εκπαίδευσης η παιδαγωγός Αγγελική Ανδριανοπούλου και πράγματι, μπαίνοντας κανείς στο Μικροδρόμιο, βλέπει αυτό ακριβώς!

«Μικροδρόμιο» ναι, αλλά ο παιδικός σταθμός και το νήπιο είναι ένας μεγάλος και σπουδαίος δρόμος για το «μεγάλο σχολείο». Πόσο καθοριστική είναι άραγε η προσχολική εκπαίδευση;

Η προσχολική εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική διότι, πέρα από την αρχή της σπουδαίας διαδρομής προς το «μεγάλο σχολείο», αποτελεί και την αρχή μιας ακόμα σπουδαιότερης διαδρομής που λέγεται ζωή. Είναι η ηλικία όπου δομούνται τα θεμέλια στον τρόπο ανάπτυξης της σκέψης, στον τρόπο που αντιμετωπίζει το παιδί τον εαυτό του και τους άλλους, στον τρόπο που αλληλεπιδρά με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, στον τρόπο που μαθαίνει και κατακτά τη γνώση.

Ποιες αρχές θέλεις να πάρουν από το σχολείο τους οι μικροδρομείς;

Σκοπός του σχολείου είναι να εμπνεύσει και να καλλιεργήσει στους μικροδρομείς αρχές και ηθικές αξίες που θα προάγουν την ψυχική τους ισορροπία, την αρμονική συνύπαρξη με τους γύρω τους αλλά και με το περιβάλλον, τη διάθεση για ανάπτυξη και δημιουργία. Τέτοιες αρχές και αξίες είναι ο αυτοσεβασμός, το ομαδικό πνεύμα, η ενσυναίσθηση και αποδοχή της διαφορετικότητας, η ευγένεια, η συνειδητοποίηση της θέσης του ανθρώπου μέσα στη φύση, η αγάπη για τη μάθηση και η πίστη στις δυνάμεις τους.

Μπαίνοντας στο Μικροδρόμιο νιώσαμε «σαν στο σπίτι μας». Ηρεμία, αισιοδοξία, ευτυχία. Πώς το έχετε καταφέρει αυτό;

Αυτό είχαμε κατά νου διαμορφώνοντας τον χώρο και χαίρομαι πολύ που αυτά ακριβώς τα συναισθήματα που επεδίωκα αντανακλώνται στο Μικροδρόμιο. Καταρχάς βοηθάει το ίδιο το κτίριο στην αίσθηση αυτή, διότι σχεδιάστηκε ώστε να είναι σπίτι. Διαθέτει μεγάλα παράθυρα, για να μπαίνει άπλετο φως μέσα στον χώρο. Έπειτα, είναι τα χρώματα και τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε. Το εσωτερικό με το εξωτερικό βρίσκονται σε πλήρη αρμονία όσον αφορά τις αποχρώσεις και τα υλικά. Τα απαλά χρώματα δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας αλλά εξυπηρετούν κι έναν ακόμα σκοπό: λειτουργούν ως καμβάς πάνω στον οποίο θα αναδειχθούν τα έργα και οι διαδρομές μάθησης των παιδιών.

Πώς γίνεται η διαδικασία της μάθησης στο Μικροδρόμιο;

Η μάθηση στο Μικροδρόμιο ξεκινάει από τη φυσική περιέργεια των παιδιών να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Στο σχολείο μας έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες που ευνοούν τη μάθηση απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται. Αρχικά δίνουμε χώρο στο παιχνίδι. Καθώς τα παιδιά παίζουν, γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους, επεξεργάζονται πληροφορίες και ερεθίσματα που λαμβάνουν από το περιβάλλον και, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνάμεις τους, δημιουργούν νόημα και γνώση. Μαθαίνουν μέσα από την επίλυση πραγματικών προβλημάτων της καθημερινότητας, τη διαχείριση προκλήσεων αλλά και μέσα από την προσπάθειά τους να καλύψουν κάποια ανάγκη τους, όπως το να κάνουν φίλους.

Μαθαίνουν επίσης μέσα από τη δοκιμή, τον πειραματισμό, κινητοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους και συμμετέχοντας ενεργά σε δραστηριότητες που είτε προκύπτουν από ιδέες των ίδιων των παιδιών είτε από ιδέες που έχουμε δημιουργήσει εμείς οι εκπαιδευτικοί, παρατηρώντας τα ενδιαφέροντά τους και εμπλουτίζοντάς τα στην πορεία. Επιπλέον, με τη μέθοδο Project, ενισχύουμε την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους ενώ παράλληλα προωθούμε και μια σφαιρική προσέγγιση και διερεύνηση κάθε θέματος με το οποίο ασχολούμαστε. Τα παιδιά μαθαίνουν δρώντας και πράττοντας, μόνο τότε η μάθηση γίνεται βίωμα και η γνώση εντυπώνεται κι αποκτά αξία για εκείνα.

 

Ποιο είναι το όραμά σου για το Μικροδρόμιο;

Οραματίζομαι το Μικροδρόμιο να μεγαλώνει μαζί με τα παιδιά, να γεμίζει όμορφες ιστορίες και αναμνήσεις, να γίνεται ένα κέντρο παιδείας και πολιτισμού, μια μεγάλη οικογένεια, με δράση που να επεκτείνεται εκτός των ορίων του, με συνεργασίες μέσα από τις οποίες θα καλλιεργείται το αίσθημα της προσφοράς.

Ποια στιγμή της ημέρας σου είσαι αληθινά ευτυχισμένη;

Τη στιγμή που μπαίνω στο Μικροδρόμιο!

Βάλε 3 λέξεις στη σειρά για να μας περιγράψεις αυτό που έχεις δημιουργήσει!

Αγάπη, περιπέτεια, φαντασία!

Στείλε το δικό σου μήνυμα στους γονείς που διαβάζουν το ΒΟΟΜ!

Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και έχει μοναδική προσωπικότητα. Κι εσείς επίσης είστε ξεχωριστοί κι έχετε μια μοναδική προσωπικότητα. Να είστε χαρούμενοι για το ποιοι έχετε γίνει, το τι έχετε καταφέρει αλλά και το τι ακόμα μπορείτε να επιτύχετε. Το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά σας. Παίξτε μαζί τους, γελάστε και δημιουργήστε όμορφες αναμνήσεις!

Αν έγραφες μια ευχή για τα παιδιά που τελειώνουν το νήπιο στο Μικροδρόμιο, ποια θα ήταν αυτή;

Μικροδρομείς μου, σας εύχομαι να συνεχίσετε με την ίδια περιέργεια και τον ίδιο ενθουσιασμό να ανακαλύπτετε, να μαθαίνετε, να δημιουργείτε! Να πιστεύετε στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας!

Μικροδρόμιο

Website: www.microdromio.gr

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Καραμανλή 10, Γλυφάδα

Τηλέφωνο: 210 8941 800

Facebook: Μικροδρόμιο

Instagram: @microdromio

 

Photo credits: Στάθης Καλλιγέρης

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online

πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!