«Μπαμπά, θέλω να μου λες και ένα “μπράβο” πού και πού!»

Γεωργία Καρκάνη
Fri, 05/11/2021 - 12:41

Αγαπημένε μου μπαμπά,

Δεν μπορώ ακόμα να σου γράψω μόνος μου αυτή την επιστολή, αλλά περιέχει όλα όσα θα ήθελα να σου πω.

Το ξέρω ότι μεγάλωσες διαφορετικά από εμένα. Ο παππούς και η γιαγιά, οι δικοί σου γονείς, έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να έχεις πάντα φαγητό, στέγη, μόρφωση και ηθικές αξίες, αλλά δεν καταβρόχθιζαν βιβλία, άρθρα και γνώμες ειδικών για το πώς τονώνεις την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού. Δεν διάβασαν ποτέ συμβουλές όπως: «Πείτε ένα “μπράβο” στο παιδί σας ακόμα και για την προσπάθεια, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα».

Φωτογραφία από Vlada Karpovich (Pexels)

Μεγάλωσες σε ένα περιβάλλον και σε μια γενιά όπου η φράση «θετική διαπαιδαγώγηση» ήταν άγνωστη. Κατάφερες πάρα πολλά στη ζωή σου, αλλά τώρα προσπαθείς να διορθώσεις τα λάθη που έκανε ο δικός σου μπαμπάς, που όσο κι αν σε λάτρευε πίστευε ότι ο μοναδικός δρόμος ήταν η αυστηρότητα και η τιμωρία για την ανυπακοή, ακόμα και μια «ξυλιά», πού και πού, στον πισινό. 

Γι’ αυτό, θα ήθελα να σου ζητήσω να μου λες ένα «μπράβο» πού και πού. Για να γίνεις διαφορετικός από τον δικό σου μπαμπά, που θυμάσαι με αγάπη, νοσταλγία, αλλά και κάποιο φόβο. 

Χρειάζομαι τα «μπράβο» σου όταν τα πηγαίνω καλά για να τα πάω ακόμα καλύτερα την επόμενη φορά. Αλλά ακόμα περισσότερο τα έχω ανάγκη όταν δεν τα καταφέρνω, γιατί κάθε αποτυχία με κάνει να νιώθω ότι δεν είμαι ικανός για όλα όσα θα ήθελα να πετύχω.

Φωτογραφία από @senivpetro (Freepik)

Αν η τιμωρία σου με αναγκάζει να συνειδητοποιήσω ότι κάθε λάθος έχει συνέπειες, τα «μπράβο» σου με ενθαρρύνουν να πιστέψω ότι το σωστό επιβραβεύεται και μάλιστα με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους. 

Αν τα όρια που μου βάζεις δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον – όσο κι αν διαμαρτύρομαι τη στιγμή που δεν με αφήνεις να φάω μία ακόμα σοκολάτα – τα «μπράβο» σου μου επιτρέπουν να απογειωθώ και να φτάσω μέχρι τον ουρανό.

Αν τα «πρέπει να το ξανακάνεις» με ωθούν να δοκιμάσω από την αρχή, τα «μπράβο» σου με πείθουν ότι αξίζει να δοκιμάσω από την αρχή.

Το ξέρω ότι τα «μπράβο» είναι ακόμα πιο δύσκολα τις στιγμές που είσαι κουρασμένος, θυμωμένος ή στεναχωρημένος, αλλά αν καταφέρεις να πεις αυτή τη μαγική λέξη ακόμα και τότε, θα αλλάξει αυτόματα η διάθεση και για τους δυο μας.

Τα «μπράβο» σου αξίζουν για μένα περισσότερο από όλα τα παιχνίδια και τις λιχουδιές του κόσμου.

Είσαι ο σούπερ ήρωάς μου, και ένα «μπράβο» σου αρκεί όχι μόνο για να πιστέψω ότι έχω υπερδυνάμεις αλλά και για να τις αποκτήσω πραγματικά.