Μπουγελο-παντομίμα, ηλιακό ρολόι & άλλα 6 αυτοσχέδια καλοκαιρινά παιχνίδια!

Boom Team
Fri, 12/07/2024 - 18:49

Το καλοκαίρι θέλει ανεμελιά, διασκέδαση και ατέλειωτο παιχνίδι! Αν μάλιστα πρόκειται για παιχνίδια με νόημα, που δίνουν κίνητρο και αφορμή για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητάς μας, τότε ακόμα καλύτερα. Η Σοφία Παπαφάνη και η Δώρα Χαρατσάρη, λογοθεραπεύτριες και δημιουργοί του Κέντρου Ειδικής Αγωγής Λογοcare, μας προτείνουν οχτώ μοναδικά, αυτοσχέδια παιχνίδια, που συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Σε αυτά τα παιχνίδια υπάρχουν μόνο νικητές!

#1 Μπουγελο-παντομίμα
Γράφουμε στην αυλή με κιμωλία διάφορες λέξεις (ενέργειες, ζώα, αντικείμενα). Οι φίλοι μας διαλέγουν μία από αυτές και αρχίζουν να τη δείχνουν με κινήσεις παντομίμας, χωρίς να μιλούν. Μόλις καταλάβουμε ποια είναι, παίρνουμε από έναν κουβά νερόμπομπες και προσπαθούμε να την πετύχουμε για να τη σβήσουμε. Προαιρετικά μπορούμε να φοράμε και τα μαγιό μας!

Το «έπαθλο»: Εξασκούμαστε στην αναγνώριση εννοιών, την ανάγνωση λέξεων, την ανάπτυξη μη λεκτικής επικοινωνίας και τον συντονισμό κινήσεων.


#2 Ρολόι στον κήπο
Το πρωί τοποθετούμε ένα λευκό χάρτινο πιάτο σε ένα ηλιόλουστο σημείο του κήπου. Στη μέση του πιάτου έχουμε κολλήσει ένα μολύβι. Κάθε μία ώρα πηγαίνουμε και ζωγραφίζουμε μια γραμμή στη σκιά του μολυβιού και γράφουμε πάνω της την ώρα. Μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουμε φτιάξει το δικό μας ηλιακό ρολόι.

Το «έπαθλο»: Καλλιεργούμε την παρατηρητικότητά μας, γράφουμε τους αριθμούς, μαθαίνουμε την ώρα όπως και το να βρίσκουμε τον προσανατολισμό μας παρακολουθώντας την κίνηση του ήλιου.

#3 Ποδόσφαιρο αλλιώς…
Φουσκώνουμε ένα μπαλόνι και φτιάχνουμε ένα τέρμα από μαξιλάρια και ένα μακαρόνι κολύμβησης. Τρέχουμε γρήγορα, πετυχαίνουμε το μπαλόνι και βάζουμε τα καλύτερα ΓΚΟΛ!

Το «έπαθλο»: Εξασκούμε την παρατηρητικότητα και την ταχύτητά μας, τον συντονισμό κινήσεων και μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε.

Photo by Ashton Bingham on Unsplash

#4 Μικροί και μεγάλοι ζωγράφοι
Διαλέγουμε μια κιμωλία με έντονο χρώμα, ξαπλώνουμε στην αυλή ή στεκόμαστε στον τοίχο σε μια αστεία στάση και η μαμά ζωγραφίζει το περίγραμμά μας. Χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες κιμωλίες γεμίζουμε το σκίτσο μας με τα χρώματα και τα σχέδια που θέλουμε, έτσι φτιάχνουμε τον δικό μας πίνακα στον κήπο!

Το «έπαθλο»: Προπονούμαστε στη λεπτή κινητικότητα, την αναγνώριση χρωμάτων, τη συνεργασία και τη
σωματογνωσία.

#5 Οι λεκάνες της μαμάς
Δανειζόμαστε μερικά λεκανάκια ή μπολ από τη μαμά. Τοποθετούμε πάνω στο καθένα έναν διαφορετικό αριθμό. Μέσα σε μια σακούλα έχουμε πλαστικές μπάλες που έχουν πάνω τους πράξεις πρόσθεσης, αφαίρεσης ή πολλαπλασιασμού. Διαλέγουμε στην τύχη μια μπάλα, κάνουμε την πράξη στο μυαλό μας και πετάμε την μπάλα μέσα στο μπολ με τη σωστή απάντηση.


Το «έπαθλο»: Εξασκούμαστε στην επίλυση μαθηματικών πράξεων, τον στόχο, τη συγκέντρωση προσοχής και τον συντονισμό κινήσεων.


#6 «Πονηρή» πυραμίδα
Παίρνουμε μερικά πλαστικά ποτήρια και ζωγραφίζουμε πάνω τους αριθμούς. Τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο σε μορφή τριγωνικής πυραμίδας. Γεμίζουμε το νεροπίστολο με νερό και προσπαθούμε να πετύχουμε τον αριθμό που μας ζητούν. Ο πιο γρήγορος κερδίζει!

Το «έπαθλο»: Αναγνωρίζουμε τους αριθμούς, συγκεντρωνόμαστε, εξασκούμαστε στην ταχύτητα και τον συντονισμό χεριού-ματιού.

Photo by Aaron Burden on Unsplash

#7 Καλοκαιρινή πινιάτα
Κρεμάμε στον κήπο μια σειρά από μπαλόνια νερού. Παίρνουμε ένα μικρό μπαστούνι και προσπαθούμε να τα πετύχουμε! Αν θέλουμε, μπορούμε να δέσουμε τα μάτια μας με ένα μαντίλι για μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Το «έπαθλο»: Εξασκούμαστε στη συγκέντρωση προσοχής, τον συντονισμό χεριού-ματιού, τον στόχο και τον προσανατολισμό.

#8 Το δικό μας παραμύθι
Μαζεύουμε μικρές πέτρες από τον κήπο ή βότσαλα από την παραλία και τα καθαρίζουμε καλά. Ζωγραφίζουμε πάνω τους αντικείμενα, ζώα, ανθρώπους ή κολλάμε αυτοκόλλητα. Ο κάθε παίκτης ρίχνει το ζάρι με τη σειρά. Ο αριθμός της ζαριάς θα καθορίσει πόσα βότσαλα θα διαλέξουμε για να δημιουργήσουμε μια ιστορία. Μόλις κάνουμε τις επιλογές μας, το παραμύθι ξεκινά!

Το «έπαθλο»: Εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιό μας, καλλιεργούμε τις περιγραφικές και αφηγηματικές δεξιότητές μας, την κριτική σκέψη και τη συγκέντρωση.

 

Φωτογραφία: G wedd Fotografia by George Bouzakis

Λoγοcare

Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 85Α, Κηφισιά 145 63

Tηλέφωνο: 210 8010 858

Website: www.logocare.gr

Facebook: @logocarekifisia

Instagram: @logocare_

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021.