Νέα μαμά, εργαζόμενη και νοικοκυρά: Οδηγός επιβίωσης μέρα-νύχτα

Boom Team
Tue, 28/09/2021 - 20:30

Αντιμετωπίζεις άλλο level δυσκολίας, το ξέρουμε. Δεν επιστρέφεις στη δουλειά απλώς από τις καλοκαιρινές διακοπές: Επιστρέφεις από τον «κόσμο της μητρότητας» στον οποίο, είτε πέρασες τέσσερις μήνες είτε πάνω από έναν χρόνο, είχες την αίσθηση ότι θα ζήσεις για πάντα αγκαλιά με το μωρό σου. Να όμως που και ο καιρός πέρασε και ήρθε ξανά η στιγμή να πάρεις θέση στην αφετηρία του εργασιακού στίβου. Δεν πρόκειται όμως για σπριντ, αλλά για μαραθώνιο. Με αφορμή την καμπάνια αισιοδοξίας με τίτλο «Babylino Day & Night» που πραγματοποιούν τα Babylino Sensitive, σου δίνουμε μερικές ιδέες που θα σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα!  

Μια έμπιστη babysitter είναι το Α και το Ω. Αξίζει να κινήσεις γη και ουρανό για να βγαίνεις καθημερινά από το σπίτι χωρίς να σε βαραίνουν αμφιβολίες. Παρουσίασέ της από την πρώτη μέρα διεξοδικά τις απαιτήσεις σου: σίγουρα δεν θα ήθελες η ασφάλεια του παιδιού σου να εξαρτάται από έναν δυσαρεστημένο και εξαντλημένο άνθρωπο. Ζήτησε συστάσεις από άλλους γονείς προτού ξεκινήσετε συνεργασία και, για να βεβαιωθείς ότι σου ταιριάζει, πέρασε στο σπίτι μαζί της μερικές ημέρες, δοκιμαστικά.

Φρόντισε να έχεις ένα «σχέδιο Β» αν σου ακυρώσει η babysitter: Είτε αρρωστήσει, είτε χρειαστεί άδεια, είτε προκύψει οποιοδήποτε απρόοπτο και χρειάζεσαι φύλαξη εκτός του ωραρίου της, είναι απαραίτητο να έχεις και μια εναλλακτική επιλογή νταντάς. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι η αδερφή σου, μια φίλη ή μια άλλη μαμά από τη γειτονιά, την οποία εμπιστεύεσαι.

Μοιράσου τις άγρυπνες νύχτες με τον σύντροφό σου. Η πιο δίκαιη και μάλλον λιγότερο κουραστική λύση θα ήταν να αναλάβετε εναλλάξ τη νυχτερινή φροντίδα του μωρού: μία νύχτα εσύ, την επόμενη εκείνος. Έτσι, τουλάχιστον τις μισές νύχτες της εβδομάδας θα κοιμάστε καλύτερα. Όταν και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, ο μπαμπάς δεν «βοηθάει» απλώς στην ανατροφή του παιδιού, αλλά αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που του αναλογούν. Ακόμα και αν θηλάζεις, μπορείς να αντλήσεις γάλα με το θήλαστρο για να ταΐσει ο σύντροφός σου το μωρό με το μπιμπερό.

Φωτογραφία από Kelly Sikkema (Unsplash)

Ξεκαθάρισε στη δουλειά το ωράριό σου από την αρχή. Ίσως στο παρελθόν οι υπερωρίες να ήταν ο κανόνας για εσένα, αλλά όταν επιστρέψεις στο γραφείο ως νέα μαμά πλέον θα διαπιστώσεις ότι, θέλοντας και μη, θα είσαι λιγότερο διαθέσιμη, και σε ώρες και σε ενέργεια. Εξήγησε λοιπόν στους συναδέλφους σου πόσο σημαντικό είναι να μην παρεκκλίνεις από το ωράριο εργασίας χωρίς να θεωρήσεις τίποτα δεδομένο, διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν παρεξηγήσεις και γκρίνια.

Διαχώρισε, όσο μπορείς, επαγγελματική και προσωπική ζωή. Στο σπίτι, άφησε το κινητό μακριά από το παιδικό δωμάτιο όπου παίζεις με το μωρό, για να μην κατακερματίζεται ο κοινός σας χρόνος από ειδοποιήσεις και e-mails. Στο γραφείο, προσπάθησε να αντισταθείς στην παρόρμηση να χαζεύεις με τις ώρες τις –αντικειμενικά, πανέμορφες– φωτογραφίες του για να αξιοποιήσεις όσο γίνεται καλύτερα τον χρόνο εργασίας. Θα εκπλαγείς από την ταχύτητα με την οποία μπορείς να δουλέψεις αν είναι να γυρίσεις νωρίς στο μωρό σου!

Φωτογραφία από Jelleke Vanooteghem (Unsplash)

Βάλε νερό στο κρασί σου: Δεν πειράζει αν ρίξεις στην κατσαρόλα ένα έτοιμο, κατεψυγμένο γεύμα. Δεν πειράζει αν μαγειρέψεις διπλή ποσότητα και τρώτε δυο μέρες το ίδιο φαγητό. Δεν πειράζει να δώσεις στο μωρό σου έτοιμη φρουτόκρεμα αν, κάποιο πρωί, δεν προλάβεις να τη φτιάξεις εσύ. Δεν πειράζει αν ελαττώσεις τη συχνότητα με την οποία σκουπίζεις και σφουγγαρίζεις. Αξίζει να κάνεις μερικές παραχωρήσεις αν είναι να εξοικονομήσεις χρόνο για το παιδί σου και να αποφύγεις την υπερκόπωση.

και

Βάλε κρασί στο ποτήρι σου! Μην υποτιμάς τη δύναμη του προσωπικού χρόνου. Έστω και μισή ώρα να ξεκλέψεις για εσένα, για να δεις ένα επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς, να μιλήσεις με μια φίλη, να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να γυμναστείς, θα φορτίσεις μπαταρίες και θα επιστρέψεις με ανανεωμένη διάθεση στον μαραθώνιο της μητρότητας.

BOOM Note: Η τηλεργασία δεν είναι πανάκεια. Όπως διαπιστώσαμε και πολλές εργαζόμενες μαμάδες στο lockdown, μερικές φορές είναι πιο δύσκολο –και πιο επώδυνο συναισθηματικά– να προσπαθείς να δουλέψεις στο σπίτι με ένα μωρό να κλαίει στο διπλανό δωμάτιο! Αν λοιπόν σκέφτεσαι να τη μετατρέψεις σε μόνιμο μοντέλο εργασίας, κάνε το για λίγο καιρό δοκιμαστικά να δεις αν τελικά σε εξυπηρετεί.

Keep in mind: Οι πάνες-βρακάκι Babylino Sensitive Pants χαρακτηρίζονται ως πάνες-βρακάκι top απορροφητικότητας CLASS Α *. Έτσι, δεν υπάρχει λόγος να επιβαρύνεστε με αγορά δυο διαφορετικών συσκευασιών, μια για τη μέρα και μια για τη νύχτα. 

*Ελέγχονται τακτικά και ανεξάρτητα από την SGS. Τα τεστ βασίζονται σε αξιολόγηση αποτελεσματικότητας μέσω τεστ προσομείωσης χρήσης τη νύχτα. 

Μεγάλος Διαγωνισμός BOOM x Babylino Sensitive: Στο πλαίσιο της καμπάνιας «Babylino Day & Night», τα Babylino Sensitive σας δίνουν τη δυνατότητα να κερδίσετε τις πάνες του μωρού σας για έναν χρόνο! Πώς; 

1. Follow @boommag.gr

2. Follow @babylino.greece

3. Comment «ποιο είναι το δικό σας μυστικό για "ήσυχες νύχτες"»

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ