Η επικείμενη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βουλή -σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Φεβρουαρίου- αναμένεται να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή τους και στη ζωή όλων μας, ως ένα βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στην ισότιμη αντιμετώπισή τους όχι μόνο από την κοινωνία αλλά και από τη νομοθεσία. Άλλωστε αυτά τα δύο συμπορεύονται, όπως έχει δείξει η ιστορία.

Τι προβλέπει ακριβώς το νέο νομοσχέδιο:
-Ο πολιτικός γάμος νομιμοποιείται και για τα ομόφυλα ζευγάρια - με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος και για τα ετερόφυλα. Ακόμα και ένας πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού που τελέστηκε στο εξωτερικό μπορεί πλέον να αναγνωριστεί στην Ελλάδα, αν το ζευγάρι το επιθυμεί.
-Αναγνωρίζεται και η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: Όταν ένα ομόφυλο ζευγάρι δηλώνει στο ληξιαρχείο ένα παιδί, αναγράφονται τα ονόματα και των δύο γονέων, ως «μητέρα» και «μητέρα» ή ως «πατέρας» και «πατέρας» (όχι όμως ως «γονέας 1» και «γονέας 2», δηλαδή δεν καταργείται η διάκριση φύλου).
-Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες αντιμετωπίζονται ισότιμα με εκείνα των ετερόφυλων. Μερικά παραδείγματα; Σε περίπτωση θανάτου ενός γονιού σε ομόφυλη οικογένεια, το παιδί δεν θεωρείται πλέον ορφανό, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, με κίνδυνο να οδηγηθεί αυτομάτως με δικαστική απόφαση σε δημόσιο ίδρυμα ή σε ενδεχομένως μακρινούς συγγενείς του, ενώ επίσης έχει τα ίδια δικαιώματα στην κληρονομιά της περιουσίας του γονιού με εκείνα ενός παιδιού σε ετερόφυλη οικογένεια. Ή, σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού, έχουν και οι δύο ομόφυλοι γονείς ισότιμο δικαίωμα στην παρουσία τους στο νοσοκομείο. Ακόμα, σε περίπτωση διάλυσης του γάμου, έχουν και οι δύο ομόφυλοι γονείς ισότιμο δικαίωμα με τους ετερόφυλους σε δικαστικές διεκδικήσεις που αφορούν όχι μόνο την κοινή περιουσία τους αλλά και το παιδί που μεγαλώνουν μαζί, όπως είναι η επιμέλειά του ή η διατροφή.
-Μέχρι τώρα τα παιδιά ομόφυλων Ελλήνων που γεννιούνταν στο εξωτερικό δεν είχαν δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια: το ελληνικό κράτος δεν αναγνώριζε τη μεταγραφή τους σε ληξιαρχείο της χώρας μας, καθώς αυτή θα προϋπόθετε την εγγραφή δύο ομόφυλων γονιών. Αυτό αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο, δίνοντάς τους το δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια.
BOOM Note: Με το νέο νομοσχέδιο εξακολουθεί να μην επιτρέπεται σε ομόφυλα ζευγάρια η απόκτηση παιδιού με παρένθετη μητέρα. Αυτό το δικαίωμα συνεχίζει να παραχωρείται αποκλειστικά σε ετερόφυλα ζευγάρια, όταν συντρέχουν λόγοι υγείας και βρίσκονται σε νόμιμη ένωση, καθώς και σε μόνες γυναίκες.