Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: 55 έγκυες με κορωνοϊό γέννησαν από την αρχή της πανδημίας - Κανένα μωρό θετικό!

Μαρία Ιωαννάτου
Fri, 14/01/2022 - 16:15

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, στην Α' Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν 55 τοκετοί επίτοκων που βρέθηκαν θετικές σε κορωνοϊό, εκ των οποίων το 50% γέννησε φυσιολογικά, ενώ δεν υπήρξε κανένα περιστατικό νεογνού που να νόσησε από κορωνοϊό.

Φωτογραφία από Valeria Aksakova (Freepik)

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από άρθρο με τίτλο «Διαχείριση της εγκυμοσύνης στην πανδημία», των Θεμιστοκλή Μίκου, αναπληρωτή καθηγητή, Αναστάσιου Χατζηαγγέλου, επιμελητή Α', Ευαγγελίας Σαράντη, μαίας, προϊσταμένης Αίθουσας Τοκετών και Γρηγόρη Γκριμπίζη, καθηγητή, το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Χρέος Ζωής» του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Κανένα περιστατικό νεογνού με κορωνοϊό

Στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται ότι από την αρχή της πανδημίας και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, εξετάστηκαν 2.070 γυναίκες στη Βραχεία Covid-19 της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής, εκ των οποίων οι 1.511 ήταν έγκυες και οι 559 αντιμετώπιζαν διάφορα γυναικολογικά προβλήματα. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 1.003 και 89 έγκυες διαγνώστηκαν θετικές. Στο χρονικό αυτό διάστημα έγιναν 55 τοκετοί σε θετικές επίτοκες. To 50% γέννησε φυσιολογικά, ενώ τρεις έγκυες νοσηλεύτηκαν με βαριά λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού και χρειάστηκε να παραμείνουν διασωληνωμένες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προς υποστήριξη. Στις δύο από αυτές τις περιπτώσεις, η κατάσταση ήταν εξαιρετικά κρίσιμη και οι ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε καισαρική τομή και τοκετό πολύ πρόωρου νεογνού. Και οι τρεις έγκυες που διασωληνώθηκαν εξήλθαν από τη ΜΕΘ και πήραν εξιτήριο σε καλή κατάσταση. Η τρίτη ασθενής ολοκλήρωσε την εγκυμοσύνη της, αφού εξήλθε από το νοσοκομείο. Τέλος, δεν υπήρξε κανένα περιστατικό νεογνού, το οποίο νόσησε με Covid-19.

Φωτογραφία από Serhii Bobyk (Freepik)

Σημειώνεται ότι από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, η Α' Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική αποτελεί Κλινική Covid Αναφοράς για τα μαιευτικά περιστατικά για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ η κίνηση και η αρχική διαχείριση όλων των ύποπτων και επιβεβαιωμένων μαιευτικών-γυναικολογικών περιστατικών Covid-19 διεκπεραιώνεται στη Βραχεία Γυναικολογική Κλινική, που φιλοξενείται στον χώρο της πρώην Νεφρολογικής Κλινικής.

Ποιο είναι το πρωτόκολλο που ακολουθείται

Όπως εξηγούν οι συντάκτες του άρθρου, η αρχική προδιαλογή των ασθενών γίνεται στα Γυναικολογικά-Μαιευτικά ή και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών από τη μαία. Σε κάθε ασθενή που προσέρχεται για εξέταση γίνεται μοριακό τεστ (PCR) για τον νέο κορωνοϊό. Οι ασθενείς/επίτοκες παραμένουν και νοσηλεύονται στη Βραχεία Κλινική έως την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, οι επίτοκες παραμένουν στη Βραχεία Κλινική έως και τον τοκετό τους, ενώ όλα τα υπόλοιπα περιστατικά μετακινούνται στην Covid-1 Κλινική. Στην περίπτωση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο τοκετός (φυσιολογικά ή με καισαρική) ή στις περιπτώσεις επείγουσας γυναικολογικής επέμβασης, η ασθενής μεταφέρεται στο χειρουργείο της Βραχείας, που έχει διαμορφωθεί ειδικά ώστε να υπάρχει δυνατότητα νεογνολογικής υποστήριξης. Ο τοκετός, η καισαρική τομή ή οποιαδήποτε άλλη χειρουργική επέμβαση θετικών περιστατικών πραγματοποιείται σε χειρουργική αίθουσα των χειρουργείων της Βραχείας Νοσηλείας που έχει διαμορφωθεί και εξοπλιστεί για αντίστοιχες επεμβάσεις, ενώ τα νεογνά που θα γεννηθούν από μητέρες θετικές στον κορωνοϊό παρακολουθούνται στενά στη Νεογνολογική Κλινική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ