Από μικρός πίστευε ότι δεν θα κάνει οικογένεια, σήμερα όμως είναι ένας πανευτυχής μπαμπάς δύο αγοριών: του 3χρονου Χρήστου και του μόλις ενός έτους Νικόλα. Ο καταξιωμένος φωτογράφος Χάρης Χριστόπουλος περιγράφει στο BOOM την πατρότητα ως την πιο σπουδαία και αλτρουιστική πράξη που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, και εξομολογείται ότι… δεν αντέχει ούτε μία μέρα μακριά από τα παιδιά του. Κυριολεκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Daddy manual: Κυρίες και κύριοι, ο Μελέτης Ηλίας!
Η πρώτη ιδιότητα που αναφέρετε στο Instagram είναι «μπαμπάς». Καταλαβαίνω ότι αυτός ο ρόλος σάς έχει καθορίσει. Αλήθεια, θυμάστε τον εαυτό σας πριν κάνετε παιδιά;
Τώρα πια είναι σαν να μη θέλω να θυμάμαι. Είναι τόσο δυνατό αυτό που βιώνω, που δεν ανατρέχω στο παρελθόν. Σκέφτομαι συνέχεια τα παιδιά μου, σε σημείο ανησυχητικό (γέλια). Για παράδειγμα, δεν μπορώ να φύγω πια εκδρομή τα Σαββατοκύριακα, όπως έκανα κάποτε, γιατί θέλω να είμαι με την οικογένειά μου. Φανταστείτε ότι πρόσφατα οργάνωσα μια εξόρμηση στην Πελοπόννησο με φίλους, η σύζυγός μου με παρότρυνε να πάω, και, αφού ξεκίνησα και έφτασα μέχρι την Κόρινθο, γύρισα πίσω.
Συμπεραίνω ότι ήταν μια απόλυτα συνειδητή επιλογή σας η πατρότητα…
Ακριβώς! Ενάμιση χρόνο πριν γεννηθεί ο Χρήστος άρχισα να θέλω να γίνω γονιός. Από παιδί πίστευα ότι δεν θα κάνω οικογένεια, γιατί η λογική λέει «όχι». Το συναίσθημα λέει «ναι». Αν αναλογιστεί κανείς ότι η ζωή έχει δυσκολέψει, το ίδιο και οι σχέσεις των ανθρώπων, ο χρόνος είναι ελάχιστος, οι χαρές λίγες και η καθημερινότητα είναι πια ένας αγώνας επιβίωσης, τότε θα καταλάβει αυτό που λέω. Ειδικά από το 2010 και μετά, που ήρθε η οικονομική κρίση, είχα στο μυαλό μου αυτές τις σκέψεις και έλεγα «γιατί να το περάσει ένας άνθρωπος αυτό;». Μου πήρε χρόνια να αλλάξω αυτή την αντίληψη και, συζητώντας με τη γυναίκα μου, κατάλαβα ότι είναι τελικά η πιο σπουδαία και αλτρουιστική πράξη που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος.
Ας κάνουμε ένα flashback στις εγκυμοσύνες της συζύγου σας, Anita Brand…
Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι η Anita είναι έγκυος μέχρι και την ημέρα που γέννησε –και τις δύο φορές– ήμουν μαζί της σε κάθε ραντεβού με τον γιατρό. Για εμένα, η γυναίκα μου ήταν σαν ένα κρυστάλλινο, εύθραυστο βάζο... Της συμπεριφερόμουν σαν το πιο ευαίσθητο λουλούδι του κόσμου, γιατί μέσα της ήταν η αγάπη μου.
Ήσασταν παρών στους τοκετούς;
Ναι, και τις δύο φορές. Και αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι ο ατελείωτος φόβος που είχα μέχρι να βεβαιωθώ ότι όλα είναι καλά. Τη στιγμή που έβγαινε το βρέφος και έβλεπα ότι ήταν υγιές, έπεφτα στο πάτωμα και έκλαιγα με αναφιλητά για πολλή ώρα. Έκλαιγα από ευτυχία. Δεν μπορούσα να συνέλθω με τίποτα στη θέα των μωρών μου. Ήταν η πιο δυνατή στιγμή της ζωής μου.
Οι πρώτες μέρες με τα μωρά σας… Πώς ήταν; Τι σκεφτόσασταν;
Ήμουν ο πιο ευτυχισμένος και περήφανος άνθρωπος στον κόσμο! Όταν γυρίσαμε από το μαιευτήριο στο σπίτι με τον Χρήστο, ήθελα να του δείξω πού θα μείνει, πώς ζουν οι άνθρωποι, να του γνωρίσω τον κόσμο. Ανυπομονούσα. Στο δεύτερο μωρό, τον Νικόλα, ήταν διπλή η χαρά μου. Δεν πίστευα ότι είχα ένα ακόμα παιδί. Σκεφτόμουν πώς θα είναι η ζωή μας με ένα νέο μέλος στην οικογένεια, αλλά και πώς θα το δεχθεί ο μεγάλος γιος μας. Όλα πήγαν τέλεια. Με τη γυναίκα μου θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά. Το λιγότερο τέσσερα. Ίσως και πέντε.
Κι όταν μένετε μόνος με τα παιδιά στο σπίτι… Πώς περνάτε;
Μένω συχνά μόνος στο σπίτι μαζί τους. Τρελαίνομαι! Έχω πολύ ενεργό ρόλο στο μεγάλωμά τους από την πρώτη ημέρα. Τα κάνω μπανάκι κάθε βράδυ, τα αλλάζω 10 φορές την ημέρα, τα ταΐζω, τα πηγαίνω βόλτα και τα κοιμίζω. Η Anita δουλεύει, εγώ έχω την ευχέρεια να μην εργάζομαι, οπότε έχω αναλάβει σχεδόν τα πάντα και μου αρέσει πολύ αυτό. Το απολαμβάνω.
Όταν δεν κοιμούνται, τι γίνεται; Ποια είναι η λύση;
Τους λέω ιστορίες και προσπαθώ να τους αποσπάσω την προσοχή. Μπορεί να τα κουνάω για μία ώρα ολόκληρη μέχρι να κοιμηθούν, να τους χαϊδεύω τα μαλλιά, να τα φιλάω. Φροντίζω, επίσης, να δημιουργώ πάντα ένα ήσυχο περιβάλλον, με ημίφως και σωστή θερμοκρασία. Στα παιδιά δεν αρέσουν καθόλου η φασαρία και οι θόρυβοι.
Ποια είναι η συνήθεια που απολαμβάνετε περισσότερο με τους γιους σας;
Να πηγαίνουμε εκδρομές! Θέλω να τους ξεναγήσω στον πλανήτη, στα μέρη που εγώ αγάπησα και που είμαι σίγουρος ότι κι εκείνοι θα λατρέψουν. Μπορεί τώρα να είναι πολύ μικροί και να μη θυμούνται όλους τους προορισμούς που έχουμε επισκεφθεί, όμως στο μέλλον, που θα μεγαλώσουν, θα δημιουργήσουν δυνατές αναμνήσεις. Γιατί, τι είμαστε; Βιώματα. Αντιγράφουμε τους γονείς μας. Υποσυνείδητα, θυμόμαστε τα ωραία πράγματα που κάναμε με τους δικούς μας. Αυτά θέλω λοιπόν να θυμούνται και τα παιδιά μου. Την ωραία παραλία που τα πήγαινε ο μπαμπάς τους, τη φύση που απολαμβάναμε παρέα.
Τους φωτογραφίζετε συχνά;
Ναι! Μπορεί να βγάλω και 50 φωτογραφίες την ημέρα τον καθένα, αλλά πάντα κρατώ τις 5 καλύτερες. Έχω συγκλονιστικό αρχείο με τους γιους μου. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και ο μεγάλος ξεκίνησε τον παιδικό σταθμό, τον τραβάω κάθε μέρα στο ίδιο σημείο την ίδια φωτογραφία, για να φτιάξω στο τέλος της χρονιάς ένα κολάζ ή βίντεο με την ανάπτυξή του.
Ζητάτε συμβουλές από άλλους μπαμπάδες ή από ειδικούς για θέματα που αφορούν τα παιδιά;
Πριν γίνω μπαμπάς ξεκίνησα να διαβάζω πολύ για τη γονεϊκότητα και πλέον έχω καταλήξει σε 2-3 σπουδαίους ξένους παιδοψυχιάτρους. Αν έχω κάποια απορία, ανατρέχω στα βιβλία τους. Και, ευτυχώς, ό,τι έχω εφαρμόσει μέχρι σήμερα στα παιδιά μου βλέπω ότι λειτουργεί. Είναι χαρούμενα. Γενικά, προσπαθώ να αφουγκράζομαι τις ανάγκες τους. Όταν τα βλέπω να νυστάζουν και να έχουν ένα χαμόγελο στα χείλη, ή να τρώνε γεμάτα χαρά, ξέρω ότι κάτι έχω κάνει καλά. Κάποιες φορές λοιπόν λειτουργώ και με το ένστικτο.
Κλείνοντας, θέλω να μου πείτε ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για έναν μπαμπά το 2024.
Να μπορεί να κατανοεί και να αφουγκράζεται το παιδί του. Να το βλέπει σαν μία άλλη, αυτόνομη οντότητα και να καταφέρει να το «οπλίσει» με την εξυπνάδα και την ικανότητα να αναγνωρίζει τη χαρά και το καλό. Να κάνει ευτυχισμένους και δυνατούς ανθρώπους, με προσωπικότητα. Δεν έχει σημασία ούτε το επάγγελμα, ούτε η κοινωνική τάξη, ούτε η οικονομική επιφάνεια.
Dad: The best title he’s privileged to have!
Instagram: @harrischristopoulos
Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, ανοιξιάτικο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!