Υπερκινητικότητα, ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή και αυξημένη επιθετικότητα είναι μόνο μερικά από τα σημάδια στη συμπεριφορά των παιδιών που μπορεί να μαρτυρούν ότι διακατέχονται από έντονο άγχος. Μπορεί να τα έχουμε συνδυάσει με την ανεμελιά, κι όμως, καθώς μεγαλώνουν και αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες, τα παιδιά γίνονται πιο επιρρεπή στο άγχος. Κι επειδή δεν έχουν την ωριμότητα να το εκφράσουν με λόγια, καλό είναι οι γονείς να είναι προετοιμασμένοι προκειμένου να δράσουν εγκαίρως…

Πώς θα το καταλάβουμε;
Φωνές και κλάματα: Αν επαναλαμβάνει συχνά τη φράση «Δεν θέλω να πάω σχολείο», αν βάζει τα κλάματα κάθε πρωί ή κάθε φορά που το ρωτάτε πώς πέρασε την ημέρα του, τότε είναι σαφές πως κάτι το προβληματίζει έντονα και διακατέχεται από άγχος που προκαλείται από το σχολικό περιβάλλον.
Αδιαφορία: Υπάρχουν παιδιά που εκδηλώνουν το άγχος τους αδιαφορώντας για οτιδήποτε σχετίζεται με την εκπαιδευτική διαδικασία. Δείχνουν να μην τα απασχολούν τα μαθήματα και οι επιδόσεις τους, αγνοούν τις παρατηρήσεις της δασκάλας και γενικότερα δεν δείχνουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον για το σχολείο.
Επιθετική συμπεριφορά: Συχνά, όταν τα παιδιά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το άγχος τους, απελευθερώνουν αρνητική ενέργεια. Έχουν μέσα τους συσσωρευμένη οργή, την οποία εκφράζουν με ανάρμοστο λεξιλόγιο, μπορεί να είναι υπερκινητικά ή να μην υπακούν σε κανόνες. Έτσι δείχνουν ότι κάτι τα απασχολεί και πρέπει να βρουν έναν τρόπο να εκτονώσουν την ενέργειά τους.

Νυχτερινή ενούρηση: Τα παιδιά που αισθάνονται ανασφάλεια ή κάνουν σκέψεις που τα προβληματίζουν μπορεί να αρχίσουν να «βρέχουν» το κρεβάτι τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι δεν είστε θυμωμένοι μαζί του για το «ατύχημα» και συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για να αποκλείσετε την ύπαρξη πιθανής πάθησης που θα έπρεπε να σας ανησυχήσει.
Διατροφικές διαταραχές: Μια ξαφνική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη άγχους. Αν παρατηρήσετε ότι δεν έχει όρεξη και δυσκολεύεται να φάει ή, αντιθέτως, αν θέλει να τρώει διαρκώς -πέρα από το συνηθισμένο-, τότε θα πρέπει να βρείτε την αιτία που προκαλεί αυτές τις διαταραχές στη διατροφή του.

6 tips αντιμετώπισης
- Δημιουργήστε ένα σπίτι-«φωλιά» για το παιδί, ένα ήρεμο και αρμονικό περιβάλλον, στο οποίο θα νιώθει ασφαλές, θα μπορεί να χαλαρώνει και να βγάζει από μέσα του ό,τι το απασχολεί.
- Ενθαρρύνετε την εξωστρέφειά του και τη συμμετοχή του σε εξωσχολικές δραστηριότητες.
- Μάθετε να ακούτε πραγματικά το παιδί σας με κατανόηση, χωρίς να είστε επικριτικοί.
- Χρησιμοποιήστε μεθόδους διαπαιδαγώγησης που ενισχύουν την αυτοεκτίμησή του.
- Δώστε του ένα παράδειγμα μέσα από το οποίο θα του εξηγήσετε με απλό τρόπο πώς διαχειριστήκατε ένα δικό σας άγχος.
- Δώστε στο παιδί σας τα εφόδια ώστε να νιώθει δυνατό και να μάθει να αντιμετωπίζει τις όποιες δυσκολίες, παίρνοντας τον έλεγχο της κάθε κατάστασης.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, προκειμένου να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε και να αντιμετωπίσετε από κοινού το άγχος του παιδιού.
Keep in mind: Υπάρχουν παιδιά που κρύβουν καλά τα συναισθήματά τους, οπότε θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί για να εντοπίσετε τα σημάδια.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 9ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online
πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!