Ξυπνήσατε πάλι με γκρίνια για το σχολείο; Να πώς το πρωινό ξύπνημα θα γίνει παιχνίδι!

Μαρία Ιωαννάτου
Mon, 04/03/2024 - 15:46

Εκείνα θέλουν να κοιμηθούν λίγο παραπάνω ή να κάνουν νάζια κι αγκαλιές, εσείς από την άλλη βιάζεστε να ετοιμαστείτε για να προλάβετε το πρώτο κουδούνι αλλά και να είστε συνεπείς στη δουλειά σας. Και, κάπως έτσι, ένα ακόμα πρωινό κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου… Πώς θα καταφέρετε να σώσετε την κατάσταση και να αποφύγετε τις γκρίνιες;

Φωτογραφία από pvproductions (Freepik)

Ο επαρκής ύπνος είναι το Α και το Ω

Το πρώτο βήμα για να ξυπνούν με κέφι τα παιδιά σας είναι να κοιμούνται επαρκώς. Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Μια συνεπής ρουτίνα ύπνου όμως, χωρίς smartphones και tablets το προηγούμενο βράδυ, θα τα βοηθήσει να κοιμηθούν πιο εύκολα και καλά.

Μια νέα ημέρα ξεκινά!

Ξεκινήστε τη διαδικασία αφύπνισης των παιδιών σας από νωρίς. Ανοίξτε ελαφρώς το παράθυρο για να μπει φυσικό φως. Ύστερα από 5 λεπτά επιστρέψτε ξανά στο δωμάτιο και ανοίξτε λίγο περισσότερο το παράθυρο, δώστε τους από ένα φιλί και αφήστε τα να πάρουν τον χρόνο τους μέχρι να σηκωθούν από το κρεβάτι. Δεν θα χρειαστούν πάνω από μερικά λεπτά!

Οργανωθείτε… οικογενειακώς!

Φτιάξτε ένα διάγραμμα μαζί με τα παιδιά σας, ώστε να γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν κάθε πρωί. Έτσι, θα μπορούν να οργανώνουν καλύτερα τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους για να ετοιμαστούν, και πριν φύγουν για το σχολείο…

• Να στρώσουν το κρεβάτι τους
• Να φάνε το πρωινό τους
• Να πλύνουν τα δόντια τους
• Να ντυθούν
• Να ελέγξουν την τσάντα τους

Φωτογραφία από Freepik

Η επιβράβευση είναι πάντα ο πιο σύντομος δρόμος!

Το πρωινό ξύπνημα των παιδιών μπορεί τον πρώτο καιρό να σας δυσκολέψει αρκετά. Ωστόσο, μην πέσετε στην παγίδα να τους βάλετε τις φωνές. Επιβραβεύστε ακόμα και την πιο μικρή και φαινομενικά ασήμαντη προσπάθειά τους. Ενθαρρύνετέ τα να ετοιμάζονται μόνα τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα φορέσουν διαφορετικό χρώμα κάλτσες!

Το πρωινό ξύπνημα γίνεται παιχνίδι!

Μπορείτε να κάνετε όλη τη διαδικασία πολύ πιο διασκεδαστική μετατρέποντάς τη σε παιχνίδι. Να κάνετε αγώνες για το ποιος θα ντυθεί πιο γρήγορα με έπαθλο μια λιχουδιά, να τους «κρύψετε» την κασετίνα, να βάζετε δυνατά μουσική… Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που θα δώσουν κίνητρο στα παιδιά να ξεκινήσουν την ημέρα τους με χαμόγελο, ενέργεια και σκοπό. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, αυτοσχεδιάστε και να είστε σίγουροι ότι δεν θα παραπονεθούν ποτέ ξανά για το πρωινό ξύπνημα. Φροντίστε, ωστόσο, να μην παρασυρθείτε από τα παιχνίδια και χάσετε το σχολικό!

Φωτογραφία από Artem Podrez (Pexels)

Όταν το πάθημα γίνεται μάθημα

Ίσως θα ήταν χρήσιμο, μια δυο φορές, να αφήσετε τα παιδιά σας να υποστούν τις συνέπειες της αργοπορίας τους. Αν καθυστερήσουν να ξυπνήσουν, είναι πολύ πιθανό να φτάσουν αργοπορημένα στο σχολείο ή να ξεχάσουν κάτι πάνω στην αναστάτωση. Έτσι θα συνειδητοποιήσουν από μόνα τους την αξία της συνέπειας.

BOOM Note: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά (στο 24ωρο) ανάλογα με την ηλικία τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής;

• 4-12 μηνών / 12-16 ώρες
• 1-2 ετών / 11-14 ώρες
• 3-5 ετών / 10-13 ώρες
• 6-12 ετών / 9-12 ώρες
• 13-18 ετών / 8-10 ώρες

Στις ηλικίες έως 5 ετών προσμετρώνται και τα μικρής διάρκειας «naps».