Το παιδί σας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο σχολείο; Αυτά τα βιβλία θα το βοηθήσουν

Boom Team
Fri, 16/09/2022 - 14:20

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε, τα παιδιά επέστρεψαν στα θρανία, για ορισμένα από αυτά όμως, η προσαρμογή δεν είναι εύκολη. Πώς θα τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν θάρρος, να έχουν ανθεκτικότητα, να χτίσουν αυτοπεποίθηση, να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους, να μπορούν να ζητούν βοήθεια σε κάθε αδικία ή μπούλινγκ, να μιλούν δυνατά για ό,τι τα ενοχλεί και να προσέχουν και τον διπλανό τους; Η ομάδα του BOOM ξεχώρισε έξι βιβλία από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ που είναι ιδανικά γι' αυτή την περίοδο της προσαρμογής... 

zahar2000/Freepik

#1 Με μια κουβέρτα… στο διάστημα! 

Eίμαι μια μικρή κουβέρτα και έχω πάνω μου έναν τεράστιο ήλιο με πλανήτες!
Ο Σταύρος με αγαπάει πολύ και με παίρνει παντού μαζί του, ακόμα και στο σχολείο!
Μόνο που… κρύβεται από πίσω μου όταν του μιλούν. Όταν όμως τα παιδιά θα παίξουν ένα παιχνίδι στην τάξη, ο Σταύρος θα μεταμορφωθεί σε σούπερ ήρωα του διαστήματος με πολλούς φίλους! 

Ηλικίες 3+ | Ένα βιβλίο για τις πρώτες μέρες στο σχολείο και τα μεταβατικά αντικείμενα που χρειάζονται πολλές φορές τα πιο εσωστρεφή παιδιά για να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον.  

Διαβάστε εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα και τρυφερή συνέντευξη που έδωσε στο BOOM η συγγραφέας του βιβλίου, Χριστίνα Κωνσταντουδάκη 

#2 Πέντε δέκα δεκαπέντε

Ο Μπερτ και ο Φραν είναι δύο πολύ καλοί φίλοι που αγαπημένο τους παιχνίδι είναι το κρυφτό. Μόνο που… Ο Μπερτ νομίζει ότι βρίσκει τις καλύτερες κρυψώνες – αλλά όχι! Συνέχεια ο Φρανκ τον ξετρυπώνει…Έτσι εκείνος κερδίζει κάθε φορά. Σε κάθε παιχνίδι. Κερδίζει πάντα. Ο Μπερτ θέλει να τον κερδίσει -έστω και μια φορά. Αλλά ποτέ δεν τα καταφέρνει. Τότε ο Φρανκ αρχίζει να κάνει μερικές υποχωρήσεις. Θέλει να δώσει στον φίλο του μια ευκαιρία. Θέλει να κερδίσει ο φίλος του διότι ξέρει πως αν αυτό δεν συμβεί ούτε μια φορά, ο Μπερτ θα στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Και ο Φραν μπορεί να αγαπάει το κρυφτό και να θέλει και αυτός να κερδίζει… αλλά αγαπάει τον φίλο του περισσότερο και θα κάνει τα πάντα για αυτόν. Για να τον δει χαρούμενο! Ακόμη κι αν… τον αφήσει να τον κερδίσει. Γιατί τελικά, τι έχει περισσότερο σημασία; Μια ακόμα νίκη ή η χαρά να παίζεις με τον καλύτερό σου φίλο; Κι αν χάσεις μια φορά; Πόση αξία έχει τελικά;

Ηλικίες 4+

#3 Γέτι – Η δύναμη του ακόμη

Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη. Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει. Ακόμη…. Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες.

«Ουφ! Δεν μπορώ να λύσω αυτή την άσκηση… Ακόμη! «Δεν είμαι αρκετά γρήγορος ώστε να παίξω με τα άλλα παιδιά… Ακόμη!». Αυτό είπε το μπλε, τεράστιο και λιγομίλητο Γέτι και κέρδισε τις καρδιές χιλιάδων παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών. Μια τόσο δα λεξούλα που έχει τη δύναμη να κάνει το μυαλό μας να δυναμώσει και να αλλάξει τη νοοτροπία μας, τη διάθεσή μας, την κατανόηση μιας δύσκολης πραγματικότητας και να μας κάνει πιο ανθεκτικούς σε κάθε είδους αλλαγή ή δυσκολία. Γιατί ό,τι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, θα το καταφέρουμε με επιμονή και υπομονή και θα ξημερώσει μια μέρα που όλα αυτά θα μας φαίνονται σαν ένα ξεθωριασμένο όνειρο. Μια μάχη που μας δίδαξε και μας έκανε πιο δυνατούς, πιο συνειδητοποιημένους, πιο ανθεκτικούς!

Ηλικίες 4+

BOOM plus: Γνωρίζατε ότι υπάρχουν εντυπωσιακά επιτραπέζια παιχνίδια και κάδοι αποθήκευσης παιχνιδιών με θέμα το Γέτι; Βρείτε τα εδώ! 

#4 Τα κορίτσια έχουν το δικαίωμα…

Τα κορίτσια, όπως και τα αγόρια, έχουν το δικαίωμα να είναι ατημέλητα, αναμαλλιασμένα, γρατζουνισμένα και νευρικά, να διαλέγουν το επάγγελμα που τους αρέσει, να μην είναι κάθε μέρα πριγκίπισσες και να αγαπούν όποιον θέλουν. Ένα βιβλίο με μια σειρά από 15 «άρθρα» για τα δικαιώματα των κοριτσιών. Μέσα από μια όμορφη εικονογράφηση και απλά και κατανοητά κείμενα. 

Ηλικίες 5+

#5 Τα αγόρια έχουν το δικαίωμα… 

Το αντίστοιχο βιβλίο και για τα αγόρια. Γιατί και τα αγόρια, όπως και τα κορίτσια, έχουν το δικαίωμα να κλαίνε, να xoρεύουν, να μην είναι καλοί στα μαθηματικά, να ντύνονται με όποιο χρώμα θέλουν, να μην είναι κάθε μέρα σούπερ ήρωες και να αγαπούν όποιον θέλουν

Ηλικίες 5+

# 6 Είμαστε όλοι ίσιοι

Τι σημαίνει ισότητα για τον κάθε πολίτη του κόσμου; Τι είδη ανισότητας και διάκρισης υπάρχουν στην κοινωνία; Γιατί υπάρχει προκατάληψη και τι μπορούμε να κάνουμε για να την εξαλείψουμε; Ένα βιβλίο που δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, προκειμένου να κατανοήσετε κοινωνικά θέματα, ενώ παράλληλα δίνει κίνητρα για να γίνετε υπέρμαχοι της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Ηλικίες 10+