Polly Dunbar: «Το πρώτο μου παιδί είπε πρώτα το όνομα της γάτας και μετά “μαμά”»

Μυρτώ Κάζη
Thu, 13/05/2021 - 17:06
0 Comments

Δυσκολευόμαστε να αποφασίσουμε τι είναι πιο απολαυστικό: το βιβλίο της «Γεια, μαμά» (εκδ. Μεταίχμιο) ή η συνέντευξη που μάς έδωσε η χαρισματική εικονογράφος; Αξίζει να τα διαβάσετε και τα δύο! Άλλωστε, μια αφήγηση για τη μητρότητα δεν μπορεί να είναι απόλυτα αληθινή χωρίς χιούμορ, το τόσο σωτήριο ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που είναι τόσο ξεχωριστό -και αυθεντικό- το νέο βιβλίο της εικονογράφου Polly Dunbar «Γεια, μαμά» (εκδ. Μεταίχμιο), το οποίο εκπληρώνει 100% την υπόσχεσή του: να μας κάνει να «δακρύσουμε από τα γέλια – κι από αγάπη». Μιλήσαμε μαζί της και ανακαλύψαμε ότι το ίδιο χιούμορ διατηρεί και στις συνεντεύξεις της. Απολαύστε την.

Δεξιά: Η Polly Dunbar με τα δύο παιδιά της

Polly, μπορείς να μοιραστείς μαζί μας την πιο συναρπαστική στιγμή της ζωής σου ως μητέρα;

«Ανυπομονούσα αληθινά για τη στιγμή που το πρώτο μου παιδί θα έλεγε για πρώτη φορά “μαμά”. Την περίμενα πολύ καιρό. Αλλά πρώτα είπε “car” («αυτοκίνητο»), μετά «μπαμπά» και νομίζω ότι φώναξε ακόμα και τη γάτα με το όνομά της προτού πει “μαμά”. Φυσικά, από τη στιγμή που τα κατάφερε, δεν σταμάτησε ποτέ. Υπάρχει μάλιστα ένα απόσπασμα του βιβλίου που λέει: “μαμά, μαμά, μαμά...”. Οι καλύτερες στιγμές μέχρι σήμερα είναι όταν οι δύο γιοι μου αγκαλιάζονται και παίζουν και γελούν παρέα. Ο αδελφικός ανταγωνισμός είναι έντονος και νομίζω ότι ο πρωτότοκός μου ένιωσε πολύ παραγκωνισμένος. Οι στιγμές αρμονίας, λοιπόν, είναι πραγματικά μαγικές».

Μπορείς να μας ξεναγήσεις στη διαδικασία συγγραφής του «Γεια, μαμά»;

«Άρχισα να σκιτσάρω όταν απέκτησα το πρώτο μου παιδί. Στην αρχή προσπαθούσα να ζωγραφίσω μια ρομαντική εικόνα του, ενώ κοιμόταν, η οποία όμως εξελίχθηκε σε κόμικς. Οι γιοι μου έπρεπε να γίνουν δύο και πέντε ετών για να αρχίσω να τους σκιτσάρω καθημερινά. Ήταν πλέον αρκετά μεγάλοι ώστε να μπορώ να πάρω για ένα λεπτό το βλέμμα μου από πάνω τους και να το στρέψω στο μπλοκ σκιτσογραφίας. Επιπλέον ένιωθα ότι η παιδική ηλικία τους γλιστρούσε μέσα από τα χέρια μου και πως αν δεν κατέγραφα τις μικρές στιγμές της θα τις ξεχνούσα. Μέσα στην αϋπνία μου είχα τέτοια θολούρα, που μετά βίας μπορούσα να θυμηθώ την προηγούμενη μέρα, έτσι ένα οπτικό ημερολόγιο ήταν ο τέλειος τρόπος να καταγράψω τα πάντα».

Εικόνα από το εσωτερικό του βιβλίου / Εκδόσεις Μεταίχμιο

«Γεια, μαμά»: Τι σημαίνουν πραγματικά αυτές οι λέξεις;

«Ο τίτλος του βιβλίου είναι πολύ απλός, θέλησα να απευθυνθώ στις νέες μητέρες. Επιπλέον, αισθάνομαι ότι έτσι, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αλλάζουν τόσο γρήγορα, θα είναι σαν να τα γνωρίζω ξανά και ξανά από την αρχή».

Γιατί ήταν τόσο σημαντικό για εσένα να απαθανατίσεις τη μητρότητα σε ένα βιβλίο;

«Όταν άρχισα να την καταγράφω στο μπλοκ σκιτσογραφίας μου και να τη μοιράζομαι online, δεν είχα ιδέα ότι δημιουργούσα ένα βιβλίο για τη μητρότητα. Γι’ αυτό είναι τόσο ειλικρινές: απλά, προσπαθούσα να εκφράσω τα συναισθήματά μου καθημερινά με αυθεντικό τρόπο. Νομίζω ότι σε αυτό το βιβλίο οι μαμάδες θα δουν τον εαυτό τους, θα ταυτιστούν με τα σκίτσα μου. Κάποιες φορές είναι πιο καθησυχαστικό και υποστηρικτικό το να αισθάνεσαι ότι σε καταλαβαίνουν παρά το να σου προσφέρουν συμβουλές. Ως μαμάδες, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι στις χαρές και στους αγώνες μας, δεν είμαστε μόνες».

Εκδόσεις Μεταίχμιο  

Η Polly ως μητέρα… (θέλουμε μόνο τρεις λέξεις!)

«Προσπαθεί το καλύτερο!».

Ποιο ήταν το αγαπημένο σου βιβλίο όταν ήσουν παιδί;

«Λάτρευα το “Mr Magnolia” του Quentin Blake. Η εικονογράφησή του είναι πολύ ζωντανή και αυτό ακριβώς ήλπιζα να πετύχω και με τη δική μου, ακόμα και αν τα σκίτσα μου δεν είναι τέλεια».

Ποιο είναι το δικό σου μυστικό της μητρότητας;

«Πάρε τον χρόνο σου, πήγαινε βήμα βήμα και μη βιάζεσαι!».

BOOM info: Το βιβλίο «Γεια, μαμά» μπορείτε να το βρείτε στο eshop των εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ καθώς και στα βιβλιοπωλεία. 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Site: www.metaixmio.gr/el

Facebook: @ekdoseis.metaixmio

Instagram: @metaixmiobooks