Πρώτο κουδούνι για τους μαθητές λυκείου μετά από πέντε μήνες: Αναλυτικές πληροφορίες για τα self test

Boom Team
Sun, 11/04/2021 - 15:08
0 Comments

Πρώτο κουδούνι για τους μαθητές λυκείου της χώρας χτύπησε σήμερα, μετά από σχεδόν πέντε μήνες τηλεκπαίδευσης. Όπως επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δόθηκε προτεραιότητα στη συγκεκριμένη βαθμίδα, καθώς τα λύκεια έχουν μείνει για το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά κι επιπλέον οι μαθητές της Γ' λυκείου δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις.

Photo: Anastasiya Gepp | Pexels 

Εκτός από τα μέτρα προστασίας που ισχύουν ήδη, την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα διαφορετικά διαλείμματα και διαφορετικές ομάδες μαθητών, τη χρήση αντισηπτικών, τους σχολαστικούς καθαρισμούς, τους συχνούς αερισμούς, τα ειδικότερα μέτρα σε κυλικεία, εργαστήρια κλπ, εισάγεται ακόμα ένα σημαντικό μέτρο: Η διενέργεια self test δύο φορές την εβδομάδα κατόπιν σύστασης της επιτροπής των ειδικών. Έτσι, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων θα πραγματοποιούν τεστ Δευτέρα και Πέμπτη και η διαδικασία που θα ακολουθούν είναι η εξής: 

  • Θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ την εβδομάδα από το φαρμακείο, μαζί με ενημερωτικό φυλλάδιο. Το αποτέλεσμα του πρώτου θα επιδεικνύεται για την προσέλευση στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη και του δεύτερου την Πέμπτη. Για τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ.
  • Για τις επόμενες δύο εβδομάδες λοιπόν, δικαιούνται συνολικά τέσσερα tests (δύο για κάθε εβδομάδα), άρα από σήμερα θα μπορούν να προμηθευτούν από το φαρμακείο δύο τεστ (θα γίνουν δύο καταχωρίσεις από τους φαρμακοποιούς), και την επόμενη εβδομάδα ακόμη ένα.
  • Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr που έχει ανοίξει και εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet. Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα που θα τη φέρουν μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test.
  • Αν ένας μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη δεν θα γίνεται δεκτός, θα παίρνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο.
  • Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση.
  • Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή, το οποίο πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών. 
  • Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ
  • Οι μαθητές με θετικό επιβεβαιωτικό τεστ μπορούν να παρακολουθούν μέσω τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που νοσούν, ενώ οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.
  • Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.
  • Αν το τεστ είναι αρνητικό, απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων, ενώ αν είναι θετικό, απορρίπτεται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες. Τα απόβλητα των self tests δεν τοποθετούνται στους κάδους της ανακύκλωσης, ούτε απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

Υπενθυμίζεται πως τα self tests είναι ακόμα ένα ισχυρό εργαλείο κατά της διασποράς του κορωνοϊού καθώς μέσω αυτών ανιχνεύονται οι ασυμπτωματικοί φορείς. Όπως αναγράφεται και στην πλατφόρμα, περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κορωνοϊού SARS - CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Κάνοντας τεστ στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα βοηθάμε σημαντικά στο να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Μέσω της διαδικασίας του αυτοελέγχου με οικιακό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ο πολίτης προστατεύει ταυτόχρονα την υγεία του αλλά και τους αγαπημένους του ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα τεστ που δηλώθηκαν την Κυριακή, εντοπίστηκαν 408 δυνητικά νοσούντες. Συγκεκριμένα, 236 μαθητές δήλωσαν θετικό τεστ και 98.965 αρνητικό, ενώ από το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό 172 τεστ ήταν θετικά και 50.887 αρνητικά.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ