Ρένα Κουβελιώτη: "Ακόμα κι αν δεν θα σε θυµάµαι, να ξέρεις πως σ’ αγάπησα τόσο πολύ, που φτάνει για να καλύψει δέκα ζωές σου και άλλες τόσες δικές µου." Το συνταρακτικό βιβλίο-εξομολόγηση που αφιερώνει στα παιδιά της

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Tue, 20/10/2020 - 13:51

Η προσωπική της ιστορία συγκλόνισε το πανελλήνιο και η σχεδόν ρητορική ερώτηση που εξέφρασε δημόσια τριγυρνάει τις τελευταίες μέρες στο μυαλό μας δίχως σταματημό. "Τι αξία έχει η ζωή χωρίς τη μνήμη;" αναρωτιέται η δημοσιογράφος του Alpha, Ρένα Κουβελιώτη, αναφερόμενη στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, τη μάχη με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου που δίνει καθημερινά- ένα πρώιμο στάδιο άνοιας- το οποίο πραγματεύεται στο βιβλίο της "Θα μ’ αγαπάς όταν δεν θα σε θυμάμαι;"

boom ρούλα κουβελιώτη
Φωτογραφία από Instagram της Ρένας Κουβελιώτη @renakuvelioti

Το βιβλίο της Ρένας Κουβελιώτη, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις IANOS, στην ουσία αποτελεί μια εξομολόγηση στα δύο της παιδιά τον 15χρονο Χρήστο-Αναστάση και τη 10χρονη Ηλέκτρα-Θεοδώρα. Mέσα από την ιστορία της πρωταγωνίστριας Ηλέκτρας, (το όνομα δάνειο από την κόρη της) εξιστορείται η δική της πραγματική ζωή - το παρελθόν-, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να τους προετοιμάσει για το μέλλον. Όταν εκείνη - ίσως - δεν θα θυμάται πια, θα ξαναζεί τις ιστορίες που έζησε μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών της όπως δήλωσε στον Νίκο Μάνεση. «Δεν πεθαίνει το σώµα µου, πεθαίνει, όµως, το µυαλό µου σιγά σιγά. Τι αξία έχει η ζωή χωρίς µνήµη; Θα τα ξεχάσω όλα µαζί ή σταδιακά; Δηλαδή θα ξεχάσω ποια είµαι; Τι έχω; Τι θέλω; Τα όνειρά µου; Θα ξεχάσω τα παιδιά μου; Θα μπορέσω να τους µάθω τη ζωή; Τι να προσέξουν; Τι να αποφύγουν; Να µην επαναλάβουν τα λάθη τα δικά µου; Θα προλάβω; Τι περιθώρια έχω; Και τι να τους πω; Επειδή σε λίγο δεν θα σας θυµάµαι, πάρτε αυτές τις οδηγίες για τη ζωή σας; Να τα αφήσω σαν διαθήκη;», αναρωτιέται στο βιβλίο η δημοσιογράφος.  

boom ρούλα κουβελιώτη
Το εξώφυλλο του βιβλίου "Θα μ’ αγαπάς όταν δεν θα σε θυμάμαι;" με τα πραγματικά post-it της Ρένας Κουβελιώτη

Όπως θα εξηγήσει, η περιπέτειά της ξεκινά το 2015, όταν τα κενά μνήμης και τα blackout θα αρχίσουν να πληθαίνουν. Η ζωή της θα γεμίσει με πολύχρωμα post-it ώστε να μην ξεχνάει κάμια υποχρέωσή της και η διάγνωση θα έρθει για να επιβεβαιώσει τον φόβο της. Και το μόνο που θα σκεφτεί είναι, "Θα μ’ αγαπάς όταν δεν θα σε θυμάμαι;", όπως και η ηρωίδα του βιβλίου της που στην ουσία αποτελεί το alter ego της συγγραφέως. "Ακόµα κι αν δεν θα σε θυµάµαι, να ξέρεις πως σ’ αγάπησα τόσο πολύ, που φτάνει για να καλύψει δέκα ζωές σου και άλλες τόσες δικές µου. Θέλω να µου υποσχεθείς πως αν δεν µπορώ να αυτοεξυπηρετηθώ θα φροντίσεις να πάω σε κάποιον ειδικό χώρο· σ’ ένα σπίτι µε ανθρώπους που έχουν αντίστοιχα προβλήµατα. Μη σου περάσει ούτε µια στιγµή από το µυαλό πως η ψυχή µου δεν θα αισθανθεί τον εγκλωβισµό σου. Ακόµα κι αν το µυαλό µου κοιµηθεί, η ψυχή µου –καθότι µεγάλη αλήτισσα– θα τα αισθάνεται όλα, σε διαβεβαιώ. Ετσι, αν νιώσω πως σκλαβώνεσαι εξαιτίας µου, θα µαραθώ, θα πεθάνω", συγκλονίζει η Ρένα Κουβελιώτη.

boom ρούλα κουβελιώτη
Φωτογραφία από Instagram της Ρένας Κουβελιώτη @renakuvelioti

Όμως η ίδια δεν το βάζει κάτω και μέσω της ιστορίας της θέλει να δείξει στον κόσμο πως εκείνη επιλέγει τη ζωή. Και αυτό φυσικά πρέπει να κάνουμε όλοι μας, οποιαδήποτε δυσκολία κι αν βρεθεί στον δρόμο μας. Με ένα δυνατό team γιατρών από πίσω της και με όλη τη θετική ενέργεια που τη χαρακτηρίζει, είναι αισιόδοξη πως αν βρεθεί το αίτιο και με την κατάλληλη αγωγή, θα μπορέσει να καθυστερήσει την εξέλιξη της ασθένειας. Και αυτό θα είναι το καλύτερο happy end για την ίδια και όχι μόνο για την ηρωίδα της, Ηλέκτρα. 

Με στοιχεία από το άρθρο «Τι αξία έχει η ζωή χωρίς µνήµη;» της Τασούλας Επτακοίλη στην Καθημερινή