Από την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου*
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μεγάλο άγχος στους γονείς όταν ενημερώνονται από τον παιδικό σταθμό ότι υπάρχει κρούσμα νόσου Coxsackie. Συντρέχει στ’ αλήθεια όμως λόγος ανησυχίας; Ο ιός Coxsackie προκαλεί τη νόσο με την κοινή ονομασία νόσος Στόματος- Χεριών- Ποδιών, που εκδηλώνεται με κηλιδοβλατιδώδεις, φυσαλιδώδεις και ελκωτικές βλάβες στον στοματοφάρυγγα, τα χέρια, τα πόδια, τις παλάμες ή τις πατούσες. Ταυτόχρονα, η εκδήλωση της νόσου μπορεί να συνοδευτεί με εκδήλωση πυρετού 2-3 ημερών και επιπεφυκίτιδα. Παράλληλα μπορούν να εμφανιστούν και συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (πονόλαιμος, κακουχία, κόπωση και μειωμένη όρεξη), οξείας γαστρεντερίτιδας και βρογχοπνευμονίας.
Η περίοδος επώασης διαρκεί περίπου 1 έως 2 ημέρες. Μικρά έλκη (σαν σπυράκια) στη συνέχεια δημιουργούνται στο στόμα σε περίπου 1 ή 2 ημέρες μετά τον αρχικό πυρετό και κάποιες από αυτές τις μικρές φουσκάλες μπορεί να έχουν και υγρό. Η λοίμωξη μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε προσωρινή απώλεια νυχιών ή απολέπιση δέρματος σε δάχτυλα χεριών και ποδιών. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μηνιγγίτιδας ή μυοκαρδίτιδας.
Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 7-10 ημέρες και το παιδί αναρρώνει πλήρως μετέπειτα. Οι ασθενείς με Coxsackie είναι πιο μεταδοτικοί για περίπου μία εβδομάδα αφότου αρχίσουν τα συμπτώματα, αλλά, επειδή ο ιός μπορεί να μεταφερθεί από το μολυσμένο άτομο μερικές φορές ακόμα και εβδομάδες αφότου έχουν υποχωρήσει πλήρως τα συμπτώματα, ο ασθενής μπορεί να είναι ήπια μεταδοτικός/ή για αρκετές εβδομάδες.
Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια στον αέρα καθώς και με τη σωματική επαφή με τον ασθενή που εκδηλώνει τη νόσο. Ο ιός μπορεί να βρίσκεται στο σάλιο, τα κόπρανα καθώς και στις φυσαλίδες πάνω στο δέρμα. Για τον λόγο αυτό, ακόμα και η επαφή με αντικείμενα (όπως σκεύη και παιχνίδια) που έρχονται σε επαφή με μολυσμένες σωματικές εκκρίσεις μπορεί να λειτουργήσει σαν πηγή μετάδοσης της λοίμωξης.
Η νόσος εμφανίζεται κυρίως στην προσχολική ηλικία και μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Η διάγνωση τίθεται κλινικά, καθώς οι φυσαλίδες στο στόμα, στα χέρια και τα πόδια αποτελούν διαγνωστικά σημεία. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία καθώς η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη και σε 2-10 μέρες τα συμπτώματα υποχωρούν. Ωστόσο, συνιστάται η συμπτωματική θεραπεία με χρήση αναλγητικών-αντιπυρετικών που να περιορίζει τον πυρετό και τον πόνο. Σημαντικό στοιχείο είναι και η ενυδάτωση του παιδιού, για πρόληψη πιθανής αφυδάτωσης, χωρίς όμως να επιλέγονται ξινοί χυμοί οι οποίοι θα εντείνουν τον ερεθισμό στα στοματικά έλκη και τον πόνο. Η πρόληψη αφορά κυρίως την τήρηση όλων των μέτρων προσωπικής υγιεινής.
Info: Ο ιός Κοξάκι (Coxsackie) είναι ένα μέλος της οικογένειας των ιών Picornaviridae στο γένος των εντεροϊών.
*Ευχαριστούμε τη Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου, MD, PhD, Παιδίατρο-Παιδοαλλεργιολόγο, για τις πολύτιμες συμβουλές.