Ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα μπορούσα να μιλήσω στα παιδιά μου για το δύσκολο θέμα της απώλειας, μέσα από τη μουσική. Κι όμως, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου "Σι Λόντε - Το κορίτσι που βρήκε τη μουσική" του Μίλτου Πιστώφ, ακολουθώντας την ηρωίδα Σι Λόντε ε ένα μουσικό χωριό που όλοι οι κάτοικοι παίζουν μουσική, μιλήσαμε γι' αυτό και για πολλά άλλα...
Μίλτο, το βιβλίο σου θα έλεγα πως περνάει ένα διπλό μήνυμα. Απευθύνεται στα παιδιά μα ταυτόχρονα «γλυκαίνει την καρδιά» και των γονιών. Ποιος ήταν ο σκοπός σου όταν το έγραφες;
Η Σι Λόντε ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να φέρω τα παιδιά σε επαφή με την μουσική με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Ένα μάθημα με έντονα διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κάθε παιδιού! Μια προσπάθεια που εξελίχθηκε σε ένα passion project των τελευταίων 3 χρόνων της ζωής μου. Η ιστορία γράφτηκε ουσιαστικά hands on στα μαθήματα μαζί με τα παιδιά... είναι ένα παραμύθι από τα παιδιά για τα παιδιά. Έτσι, περιλαμβάνει τη φαντασία, τον αυθορμητισμό, την αθωότητα και την ανεμελιά των παιδιών. Καθώς και κάποια προσωπικά βιώματα μέσα από την εμπειρία μου ως alternative educator. Αυτός ήταν και ο σκοπός μου. Στη συνέχεια, με τον φίλο μου Κωσταντίνο Αντωνιάδη μιλήσαμε με τις εκδόσεις Διόπτρα, που με την βοήθειά τους και την εξαιρετική εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη δημιουργήσαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που εύχομαι να απολαύσατε.
Πώς μιλάμε άραγε σε ένα παιδί για την απώλεια;
Η απάντηση για εμένα ως μουσικός παιδαγωγός είναι εύκολη. Πολύ ανοιχτά και με μεγάλη ειλικρίνεια. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε ξεκάθαροι και σαφείς ώστε να μην δημιουργηθούν ψεύτικες προσδοκίες. Μεγάλη βοήθεια θα προσφέρει στο παιδί το να μοιραστούμε μαζί του και τα δικά μας συναισθήματα ώστε να νιώσει ανακούφιση. Είναι καλό να τονίσουμε την σημασία της οικογένειας και τη φροντίδα και ασφάλεια που του προσφέρει. Τέλος, είναι σημαντικό να εστιάζουμε σε ευχάριστες αναμνήσεις, στη σημασία που είχε το άτομο στην ζωή μας καθώς και στην αγάπη που εισπράξαμε από αυτό!! Η ζωή συνεχίζεται και έχουμε όμορφα πράγματα που μας περιμένουν.
Υπάρχει τρόπος να βλέπουμε πάντα την αισιόδοξη πλευρά της ζωής;
Μπορούμε να το προσπαθούμε, μπορούμε να εστιάζουμε στα πρόσωπα και στους στόχους που δίνουν πραγματική αξία στην ζωή μας. Εκεί πιστεύω ότι κρατάμε μια πολύ καλή ισορροπία με τον εαυτό μας και προχωράμε προς την ευτυχία.
Μίλησε μας για τη δυναμική ηρωίδα σου. Η Σι Λόντε μέσα από τις περιπέτειες του βιβλίου, ανακαλύπτει την εσωτερική της δύναμη. Πώς μπορούμε να διδάξουμε αυτή τη στάση ζωής στα δικά μας παιδιά;
Είναι καλό να δίνουμε στα παιδία τις ευκαιρίες να δοκιμάζουν πράγματα και να πειραματίζονται με την ζωή. Είναι σημαντικό να νιώθουν ότι υπάρχει ελευθερία να πάρουν αποφάσεις για τον εαυτό τους. Πρέπει να τα αφήνουμε να κάνουν λάθη, για να μάθουν να τα διαχειρίζονται και να αναλαμβάνουν την ευθύνη. Η εμπειρία είναι απαραίτητη στον δρόμο προς την ευτυχία.
Ποιο είναι για εσένα το πιο γλυκό στοιχείο του χαρακτήρα των παιδιών; Τι χάνουμε μεγαλώνοντας εμείς οι ενήλικες;
Η αθωότητα και μέσα από αυτήν η φαντασία. Αυτό τους δίνει την αυτοπεποίθηση να κάνουν ό,τι βάλουν στο μυαλό τους και να είναι αυθόρμητα, χωρίς αναστολές. Είναι ίσως η πιο γλυκιά μορφή ελευθερίας! Τα παιδιά χρησιμοποιούν τη φαντασία τους πάντα με θετικό τρόπο. Οι μεγάλοι είμαστε συνήθως συνεσταλμένοι, ντροπαλοί και λιγότερο αυθόρμητοι. Το ευτύχημα θα είναι να κρατήσουμε την παιδικότητα της ψυχής μας.
Τέλος, ποια είναι η σχέση της μουσικής με την όμορφη πλευρά της ζωής;
Η μουσική, όπως και κάθε μορφή τέχνης εξυπηρετεί έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: να ομορφαίνει τη ζωή. Η τέχνη προσπερνάει το μυαλό και την λογική και εστιάζει απευθείας στο να αγγίξει την ψυχή. Σε όλες τις χώρες και σε όλες τις γλώσσες του κόσμου σχεδόν όλα τα τραγούδια αναφέρονται σε ένα πράγμα: την αγάπη, την καρδιά της ζωής!
Η Σι Λόντε με 3 λέξεις είναι:
Όπως όλα τα παιδιά, αθώα, ανεξάρτητη, και περιπετειώδης.
Και ο Μίλτος με 3 λέξεις είναι:
Ένας άνθρωπος που αγκαλιάζει την διαφορετικότητα!
Το βιβλίο Σι Λόντε - Το κορίτσι που βρήκε τη μουσική κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ