Το βλέπουμε να συμβαίνει όχι μόνο σε επώνυμες αλλά και σε φίλες, συγγενείς, ίσως ακόμα και σε εμάς: γυναίκες να γίνονται μητέρες σε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες. Απευθυνθήκαμε λοιπόν στη μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο Μαριλία Νικολαΐδου για να μας μιλήσει για το επίκαιρο θέμα της εγκυμοσύνης μετά τα 45, καθώς και για τη δική της επαγγελματική και προσωπική διαδρομή – γιατί είναι σημαντικό να νιώθουμε σαν δικό μας άνθρωπο τον γιατρό που θα επιλέξουμε να έχουμε δίπλα μας.
Κυρία Νικολαΐδου, τι είναι αυτό που σας γοήτευσε στη γυναικολογία-μαιευτική, ώστε να αποφασίσετε να χαράξετε σε αυτό το πεδίο την επιστημονική διαδρομή σας;
Ακριβώς όπως το είπατε: είναι μια γοητευτική ειδικότητα, με πολλές δυσκολίες ωστόσο! Όσες φορές κι αν το δω, η δημιουργία της νέας ζωής μέσα στη μήτρα με συναρπάζει και κάθε φορά που έχω μια αρχόμενη κύηση νιώθω την ίδια συγκίνηση, σαν να το βλέπω για πρώτη φορά! Εκτός όμως από αυτό, ισχυρό κίνητρο αποτέλεσε για εμένα η επιθυμία μου να βοηθήσω και να στηρίξω ως γιατρός τις γυναίκες όχι μόνο στην περίοδο της κύησης αλλά σε όλες τις φάσεις της ζωής τους.
Πολλές γυναίκες λένε ότι, παρά τη δύσκολη ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, η μητρότητα τις έχει βοηθήσει να γίνουν και καλύτερες επαγγελματίες... Η εμπειρία της ανατροφής της κόρης σας έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε την επιστήμη σας;
Η πλέον παραγωγική φάση της επαγγελματικής μου ζωής ξεκίνησε με τη γέννηση της κόρης μου! Παρά τις δυσκολίες, ιδιαίτερα όταν η κόρη μου ήταν σε ηλικία που πάντα έπρεπε να υπάρχει κάποιος στο σπίτι όταν έλειπα, η δύναμη και η ευτυχία που μου έδινε αντιστάθμιζαν πάντα την κούραση και με έκαναν να προσπαθήσω περισσότερο... Νομίζω πως η μητρότητα μας κάνει να ανακαλύψουμε δυνάμεις που δεν γνωρίζουμε ότι έχουμε. Στη δική μου περίπτωση, με έκανε καλύτερη στην επιστήμη μου, καθώς στη γνώση μου προστέθηκε και η βιωματική εμπειρία της κύησης. Το ότι είμαι γυναίκα που μεγαλώνει ένα κορίτσι πραγματικά γιγάντωσε την ενσυναίσθησή μου, αφού πλέον όχι μόνο έχω ήδη περάσει η ίδια από όλες τις ηλικιακές φάσεις μιας γυναίκας, αλλά τις ζω ξανά και ως μαμά.
Σύμφωνα με την εμπειρία σας, αλλά και με σχετικές έρευνες, πόσο κοινή είναι στις μέρες μας η εγκυμοσύνη μετά τα 45;
Η εξέλιξη των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η δυνατότητα κατάψυξης ωαρίων σε μικρότερες ηλικίες, αλλά και το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την εφαρμογή των συγκεκριμένων μεθόδων και σε ηλικίες άνω των 45 ετών έχουν ήδη οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των γυναικών που μπαίνουν σε αυτές τις διαδικασίες και ορισμένες επιτυγχάνουν κύηση. Στα επόμενα χρόνια σίγουρα θα αυξηθεί ο αριθμός των κυήσεων με μαμάδες άνω των 45 ετών.
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ανησυχίες που μοιράζονται μαζί σας οι μέλλουσες μαμάδες άνω των 45 και τι τους απαντάτε;
Βάσιμη και συνηθέστερη ανησυχία αποτελεί η υγεία του μωρού τους και η δική τους. Η κύηση σε ηλικία άνω των 45 ετών είναι υψηλού κινδύνου. Επιπλοκές όπως η υπέρταση, η προεκλαμψία, ο διαβήτης κύησης είναι συνηθέστερες και επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού. Σε αυτές τις κυήσεις πολύ συχνά οδηγούμαστε σε πρόωρο τοκετό προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία της μητέρας και του μωρού. Η μέλλουσα μαμά λοιπόν πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να ακολουθεί τις οδηγίες των γιατρών.
Οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη μετά τα 45 πρέπει να κάνουν περισσότερες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου; Και ποιες συμβουλές τους δίνετε στην καθημερινότητά τους;
Οι εξετάσεις σε αυτές τις κυήσεις είναι συχνότερες και οι μέλλουσες μαμάδες είναι σε στενή ιατρική παρακολούθηση. Όσον αφορά την καθημερινότητά τους, πρέπει να αποφεύγουν στρεσογόνα ερεθίσματα και να ξεκουράζονται αρκετά. Όπως σε όλες τις κυήσεις, το κάπνισμα απαγορεύεται. Πολύ σημαντικά είναι, επίσης, ο έλεγχος του βάρους και η σωστή διατροφή.
Ποιες συμβουλές δίνετε σε ένα ζευγάρι άνω των 40 που επιδιώκει τη σύλληψη;
Δυστυχώς, η πιθανότητα φυσικής σύλληψης μετά τα 40 είναι ελαττωμένη σε σχέση με μικρότερες ηλικίες, και όσο μεγαλώνουμε μειώνεται περισσότερο. Καλό είναι να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος. Αν δεν επιτευχθεί μέσα σε τρεις μήνες, πρέπει να καταφύγουμε σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αν υπάρχει στις ωοθήκες εφεδρεία ωαρίων, μπορούμε να μπούμε σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ωάρια ή υπάρχουν αλλά δεν γονιμοποιούνται, υπάρχει η λύση της δωρεάς ωαρίων. Και βέβαια, αν έχουμε καταψύξει ωάρια σε μικρότερη ηλικία, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
Μαριλία Νικολαΐδου, Ιατρεία:
Πραξιτέλους 125, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 2114096977
Έαρος 2, Αγία Παρασκευή | Τηλέφωνο: 2114109359
Site: www.mnikolaidou.gr
Email: marilianikolaidou@gmail.com
Facebook: Νικολαΐδου Μαριλία Γυναικολόγος
Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!