Στραβισμός: 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς

Μαρία Ιωαννάτου
Mon, 14/03/2022 - 15:16

στραβισμός αποτελεί μια σχετικά συχνή πάθηση της προσχολικής ηλικίας, αν και μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα. Αυτό που συμβαίνει με τους ασθενείς που έχουν στραβισμό, είναι πως τα μάτια τους δεν εστιάζουν συγχρόνως στον ίδιο στόχο αλλά εμφανίζουν μια απόκλιση. O βαθμός της απόκλισης ποικίλει από ασθενή σε ασθενή, και κάποιες φορές και στον ίδιο ασθενή. Πώς θεραπεύεται όμως ο στραβισμός; Η επιστημονική ομάδα του Παιδοοφθαλμολογικού Ελλάδος απαντά στα συχνότερα ερωτήματα των γονέων γύρω από την πάθηση.

Φωτογραφία από @serhii_bobyk (Freepik)

Υπάρχουν πολλοί τύποι στραβισμού σε σχέση με την αιτία και τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά (συγκλίνοντες, αποκλίνοντες, κάθετοι, κυκλοστροφικοί, φανεροί, λανθάνοντες, παραλυτικοί, μη παραλυτικοί). Ο στραβισμός, εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργεί, μπορεί να επηρεάσει την πορεία ανάπτυξης της όρασης, και να διαταράξει πολλές άλλες οπτικοεξαρτώμενες λειτουργίες. Σε ένα μάτι που στραβίζει, διακόπτεται η εξέλιξη της όρασης, κι εκείνο αμβλυωπεί (τεμπελιάζει), έτσι ο ασθενής χάνει την ικανότητα να βλέπει στερεοσκοπικά, να αντιλαμβάνεται τη διάσταση του βάθους.

Οι αιτίες του στραβισμού

Αν και οι συχνότερες αιτίες στραβισμού στα παιδιά είναι η κληρονομικότητα και τα διαθλαστικά προβλήματα, οι εγκεφαλικές και άλλες χρόνιες παθήσεις, καθώς και μια σοβαρή παθολογία στο εσωτερικό του ματιού, οι στραβισμοί που εμφανίζονται σε μεγάλη ηλικία δεν είναι συχνοί, οφείλονται συνήθως σε παθολογικά αίτια ή τραύματα και συνοδεύονται από διπλωπία.

Αντιμετώπιση στραβισμού

Η αντιμετώπιση του στραβισμού στα παιδιά στοχεύει στην ευθυγράμμιση των δύο οφθαλμών και στη βελτίωση των οπτικοεξαρτώμενων δεξιοτήτων τους, ενώ η αντιμετώπιση του στραβισμού στους ενήλικες στοχεύει κυρίως στην ανακούφισή τους από τη διπλωπία.

Ο στραβισμός, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, συνήθως αντιμετωπίζεται με:

 • Γυαλιά (απλά ή πρισματικά)
 • Θεραπεία κάλυψης (εάν συνυπάρχει αμβλυωπία)
 • Ενέσεις Βotox
 • Χειρουργική επέμβαση
 • Συνδυασμό των παραπάνω
Φωτογραφία από @prostooleh (Freepik)

Οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε επέμβαση στραβισμού θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

 1. Η επέμβαση του στραβισμού, αν και ανήκει στις οφθαλμολογικές επεμβάσεις χαμηλού ρίσκου για την όραση, δεν παύει να συνοδεύεται από μικρές πιθανότητες επιπλοκών. Αυτές μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ή μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Όλες όμως είναι αναστρέψιμες με κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση.
 2. Ανάλογα με την ηλικία του ασθενή, τον τύπο του στραβισμού και την προσωπική του εμπειρία, ο χειρουργός επιλέγει την κατάλληλη χειρουργική τεχνική.
 3. Σε ποσοστό 99,5% η επέμβαση γίνεται αυθημερόν (η διάρκεια του χειρουργείου ποικίλει κατά περίπτωση, καθώς και η παραμονή στην κλινική).
 4. Σε όλα τα παιδιά ασθενείς και στους περισσότερες ενήλικες, η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, εκτός εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι, οπότε στους ενηλίκους υπάρχει και η επιλογή της τοπικής αναισθησίας (το αποφασίζουν ο ιατρός και ο ασθενής από κοινού).
 5. Για έναν περίπου μήνα ο ασθενής θα παίρνει φαρμακευτική αγωγή.
 6. Τα μάτια παίρνουν την τελική θέση τους 1½ μήνα μετά την επέμβαση.
 7. Κάθε περίπτωση επανεπέμβασης είναι δυσκολότερη τεχνικά και απαιτεί έμπειρο χειρουργό, όπως και οι περιπτώσεις σύνθετων στραβισμών.

 

Δείτε το βίντεο:

 

Παιδοοφθαλμολογικό Ελλάδος

Website: www.paidoofthalmiatros.gr

Facebook: Παιδοοφθαλμολογικό Ελλάδος

Instagram: @pediatric_eye_center_of_greece

Τηλέφωνα:  2310 233300 & 2310 244311

Διεύθυνση: Ίωνος Δραγούμη 8, 54624 Θεσσαλονίκη 

E-mail: info@paidoofthalmiatros.gr