O #backtoschool δεκάλογος του διαδικτύου για γονείς από το CSI Institute

Boom Team
Tue, 06/09/2022 - 15:57

Κατά την επιστροφή μας από τις καλοκαιρινές διακοπές, που μικροί και μεγάλοι ίσως καταναλώσαμε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, και με #backtoschool διάθεση πλέον, είναι μια καλή ευκαιρία ως γονείς να φροντίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά μας. Είναι χρήσιμο μάλιστα να ορίσουμε ένα «συμβόλαιο» με βασικούς κανόνες για την ασφαλή πλοήγησή τους σε αυτό. Οφείλουμε να είμαστε κοντά στα παιδιά μας και να τα προσεγγίζουμε σωστά. Με αγάπη και σεβασμό προς τις ανάγκες τους, να τα συμβουλεύουμε για την ορθή χρήση του διαδικτύου καθώς και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ακόμα, είναι σημαντικό να αφήνουμε ελεύθερο χρόνο στα παιδιά μας, προκειμένου να μη νιώθουν ότι παραβιάζεται η ιδιωτικότητά τους, αλλά πάντα με προσοχή και μέτρο. Ας δούμε λοιπόν κάποιους βασικούς κανόνες που προτείνει η επιστημονική ομάδα του CSI Institute, του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, και οι οποίοι πρέπει να τηρούνται, για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο από την ηλικία των 6-10 ετών, όπου η πλειοψηφία των παιδιών περνάει απεριόριστο χρόνο στον υπολογιστή παίζοντας video games, αλλά και αργότερα, κατά την ηλικία των 10-15 ετών, όπου ξεκινάει και η επαφή με τα social media.

Photo: freepik 

#1 Oρίζουμε πάντα συγκεκριμένο χρόνο επί της οθόνης, διότι μην ξεχνάμε: «Μέτρον άριστον», και φροντίζουμε να τηρείται συγκεκριμένο πρόγραμμα, που δεν θα επιβαρύνει τις σχολικές υποχρεώσεις και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες.

#2 Αξιολογούμε κριτικά το περιεχόμενο των παιχνιδιών και των προγραμμάτων (βίντεο/εκπομπών/ταινιών κ.ο.κ) που παρακολουθούν τα παιδιά, καθώς μπορεί να είναι ακατάλληλο και να τα οδηγεί στην υιοθέτηση λάθος προτύπων.

#3 Επιβεβαιώνουμε τους όρους χρήσης και το όριο ηλικίας, γιατί πολλές φορές παρατηρείται συμμετοχή παιδιών σε ακατάλληλα για την ηλικία τους παιχνίδια.

Photo: Julia M Cameron @ Pexels

#4 Επιλέγουμε ειδικά προσαρμοσμένες εφαρμογές που είναι διαθέσιμες για παιδιά, όπως το YouTube Kids.

#5 Eγκαθιστούμε πρόγραμμα γονικού ελέγχου σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές του σπιτιού μας.

#6 Τονίζουμε στα παιδιά πως δεν πρέπει να δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο) ή άλλες πληροφορίες, τόσο για εκείνα όσο και για την οικογένειά τους, σε καμία ιστοσελίδα ή άτομο μέσα από το διαδίκτυο, αν τους ζητηθεί, χωρίς να μας έχουν πρώτα ενημερώσει και λάβει την έγκρισή μας.

#7 Επισημαίνουμε τη δημιουργία ισχυρών κωδικών που θα γνωρίζουν μόνο τα ίδια τα παιδιά και εμείς, και δεν θα τους εμπιστεύονται ποτέ σε κανέναν άλλο πέρα από τους γονείς.

#8 Εξηγούμε στα παιδιά πως στο διαδίκτυο καραδοκούν πολλά «αρπακτικά» και πως στην πραγματική ζωή δεν είναι όλα όπως παρουσιάζονται πίσω από μια οθόνη. Ακόμα κι αν κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι συνομήλικος, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μας βλάψει.

Photo: Emily Wade @ Unsplash 

#9 Φροντίζουμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας τις αξίες της ευγένειας και της ενσυναίσθησης και κατά τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες.

#10 Τα ενημερώνουμε πως αν υποπτευθούν οτιδήποτε επικίνδυνο online, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμμή υποστήριξης που παρέχεται σε παιδιά. Επίσης, φροντίζουμε να μεγαλώνουμε ορθούς ψηφιακούς πολίτες, εγγράφοντας τα παιδιά μας στις δωρεάν Ψηφιακές Ακαδημίες. Οι καταρτισμένοι εκπαιδευτές μας και ήρωες του CSI Institute, ο Mega Block και η Lady Ban, βοηθούν τα παιδιά από την ηλικία των 6 ετών να γίνουν γνώστες βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων, με γλώσσες προγραμματισμού και μαθήματα ρομποτικής, εφόδια που θα τα συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Photo: Patricia Prudente @ Unsplash 

Το διαδίκτυο είναι ένα απαραίτητο και μοναδικό εργαλείο στις μέρες μας. Ωστόσο, δεν εγγυάται πάντα την ασφάλειά μας και γι’ αυτό είναι αναγκαίο, ειδικά και ως γονείς, να ενημερωνόμαστε διαρκώς για τον σωστό τρόπο χρήσης αλλά και για τους κινδύνους του, με στόχο να προστατεύσουμε τα παιδιά μας χωρίς να τους δημιουργήσουμε το αίσθημα της απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο. Η καλύτερη πρόληψη είναι η ενημέρωση!

Γονείς... αναλάβετε δράση! Η προστασία του παιδιού σας είναι δική σας ευθύνη και αφορά, εκτός από το ίδιο το παιδί, και εσάς.

Η επιστημονική ομάδα του CSI Institute

Επιμέλεια κειμένου: Kέλλυ Ιωάννου (Διευθύντρια του CSI Institute, Κλινική Εγκληματολόγος)

Site: www.csii.gr

Τηλ.: 215 215 1011

e-mail: info@csii.gr

Facebook: CSI Institute

Instagram: csiinstitute

Twitter: CSI Institute

youtube: CSI Institute 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο 9ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!