Summer in the city | Οικογενειακός οδηγός επιβίωσης (και διασκέδασης)

Boom Team
Sat, 25/07/2020 - 12:22

Ακόμα κι αν ο φετινός προορισμός διακοπών προβλέπεται να είναι το σπίτι σας, το καλοκαίρι δεν θα χάσει τη μαγεία του. Επιστρατεύουμε βόλτες, παιχνίδια, γεύσεις και εικόνες για να το γεμίσουμε με τις ομορφότερες αναμνήσεις, ακόμα και αν μας λείπει το σκηνικό μιας απέραντης αμμουδιάς ή ενός κυκλαδίτικου νησιού. Το χρωστάμε και στα μικρά μας και στον εαυτό μας, ύστερα από μια τόσο δύσκολη άνοιξη.

boom καλοκαίρι στην πόλη

Φέρνουμε την παραλία στο σπίτι: Μια φουσκωτή πισίνα στη βεράντα ή τον κήπο θα προσφέρει ατελείωτες ώρες διασκέδασης και δροσιάς σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, αν δεν έχουμε αρκετά διαθέσιμα τετραγωνικά, είναι να τοποθετήσουμε ένα σκάμμα με άμμο σε εξωτερικό χώρο που θα
ενθουσιάσει τα μωρά και τα νήπια. Το γεμίζουμε με πλαστικά παιχνίδια παραλίας και τα αφήνουμε να χτίσουν κάστρα και παλάτια. Το παιχνίδι θα κλείσει ιδανικά με νεροπίστολα και μπουγέλο.

 Οργανώνουμε αποδράσεις μεσοβδόμαδα: Φέτος, αποφεύγουμε τον συνωστισμό και τα μπάνια του Σαββατοκύριακου. Φροντίζουμε ωστόσο, ακόμα και αν εργαζόμαστε τα πρωινά, να εκμεταλλευτούμε την −άγνωστη σε πολλούς− ομορφιά και απλοχωριά που έχουν οι παραλίες της Αττικής ένα απόγευμα καθημερινής. Ακόμα και αν μας πάρει μία ώρα να φτάσουμε μέχρι εκεί, αξίζει τον κόπο: θα απολαύσουμε την αίσθηση μιας αυθεντικής απόδρασης.

 Δημιουργούμε ένα «θερινό σινεμά» στο σπίτι μας: Αν έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε έναν προτζέκτορα (στην αγορά θα βρούμε και οικονομικούς που ξεκινούν από 100 ευρώ), μετά δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε ένα πανί για να φτιάξουμε το δικό μας θερινό σινεμά στη βεράντα ή την αυλή. Ετοιμάζουμε σπιτικά
ποπκόρν και οργανώνουμε οικογενειακές προβολές κάτω από τον έναστρο ουρανό, με παιδικές ταινίες αλλά και ντοκιμαντέρ.

boom καλοκαίρι στην πόλη

 Ανακαλύπτουμε τους υπαίθριους παιδότοπους: Αν όλα πάνε καλά, προβλέπεται στα μέσα Ιουνίου να ανοίξουν ξανά οι παιδότοποι. Λόγω του κορωνοϊού και της εποχής, οι εξωτερικοί χώροι αποτελούν μονόδρομο, αλλά ευτυχώς ακόμα και η Αθήνα προσφέρει επιλογές που φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την ομορφιά της φύσης.

 Κάνουμε αγώνες ποδηλάτου: Αν δεν ανακαλύψαμε οικογενειακώς τη χαρά του ποδηλάτου στη διάρκεια της καραντίνας, μπορούμε να το κάνουμε το καλοκαίρι. Καθώς σουρουπώνει, πέφτει ο ήλιος και δροσίζει, φορτώνουμε μικροί και μεγάλοι τα ποδήλατα στη σχάρα του αυτοκινήτου και ανακαλύπτουμε τα λίγα αλλά πολύτιμα μέρη για ποδήλατο στην Αττική. Όπως είναι το μέτωπο της παραλιακής, οι ποδηλατόδρομοι της Κηφισιάς και της Αγίας Παρασκευής, το Κτήμα Συγγρού και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

 Οργανώνουμε καλοκαιρινά εργαστήρια μαγειρικής: Μια από τις πιο δυνατές αναμνήσεις, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά, είναι οι γεύσεις του καλοκαιριού, όπως
ένα παγωτό σοκολάτα, μια γρανίτα ή μια παγωμένη λεμονάδα. Φέτος λοιπόν τις απογειώνουμε, φτιάχνοντάς τες οικογενειακώς στο σπίτι και απολαμβάνοντάς τες όλοι μαζί στη βεράντα.

 Δημιουργούμε κατασκευές με υλικά της φύσης: Κηροπήγια, κορνίζες και ονειροπαγίδες με όστρακα και ξύλα από τη θάλασσα, γλυπτά από βοτσαλάκια, φουρφουράκια από χαρτί, σουπλά από ύφασμα ή πλαστικοποιημένο χαρτόνι με παραστάσεις της θάλασσας είναι μερικές μόνο ιδέες με τις οποίες μπορούμε να γεμίσουμε
δημιουργικά τον χρόνο των καλοκαιρινών διακοπών. Αν μάλιστα απαιτούν υλικά της φύσης, μπορούν να γίνουν ένα ακόμα κίνητρο για παραλιακές εξορμήσεις.

boom καλοκαίρι στην πόλη

Παίρνουμε τα βουνά: Αν αναζητάμε έναν κοντινό προορισμό για το Σαββατοκύριακο, μια ασφαλής εναλλακτική, αντί για τις πολυπληθείς παραλίες, είναι τα γύρω βουνά. Νωρίς το απόγευμα, όταν το φως του ήλιου μαλακώνει αλλά εξακολουθεί να επιτρέπει τις υπαίθριες μετακινήσεις, μπορούμε να πάμε για περπάτημα στα μονοπάτια του Υμηττού και της Πεντέλης, να μαζέψουμε αρωματικά βότανα και να ανακαλύψουμε πετρόκτιστες εκκλησίες και μοναστήρια. Ή να επισκεφτούμε την Πάρνηθα, πηγαίνοντας για πικ νικ στους πρόποδες, στο Κτήμα Τατοΐου ή ανεβαίνοντας μέχρι τα καταφύγια για καφέ και γλυκό, με θέα το πράσινο.

 Κάνουμε beach party: Καθώς σουρουπώνει επίσης, μπορούμε να καταφύγουμε ακόμα και σε πολύ κοντινές παραλίες, την ώρα που αδειάζουν, για ένα αυτοσχέδιο beach party. Παίρνουμε αναψυκτικά, γλυκά, σνακ, μαγιό για μια βραδινή βουτιά (αν κάνει αρκετή ζέστη) και, κυρίως, λίγους αλλά αγαπημένους φίλους. Θα είναι σαν να είμαστε σε κάμπιγκ!

 

Από τη Γεωργία Καρκάνη

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο καλοκαιρινό τεύχος του BOOM 

boom cover