Σύμβουλος γονιμότητας: Ποιος είναι ο ρόλος της στο ταξίδι μιας γυναίκας προς τη μητρότητα;

Boom Team
Wed, 15/06/2022 - 13:16

Ζητήσαμε από τη μαία, μαμά και σύμβουλο γονιμότητας Εύη Συνοδινού να μας εξηγήσει σε ποιες γυναίκες απευθύνεται και με ποιον τρόπο μπορεί να τις βοηθήσει.

Φωτογραφία: G wedd Fotografia by George Bouzakis

Σύμβουλος γονιμότητας: Ποια είναι η συμβολή της στην προσπάθεια μιας γυναίκας να γίνει μητέρα;

Η μαία, ως σύμβουλος γονιμότητας, απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που αποφασίζει ότι θέλει να μείνει έγκυος. Συνήθως, εμείς οι γυναίκες το συζητάμε με τη μητέρα μας, την αδερφή μας, μια φίλη ή μια συνάδελφο. Μας δίνουν πληροφορίες και εμείς τις ακούμε με προσοχή γιατί το έχουμε ανάγκη και ξέρουμε ότι μας μιλούν με αγάπη. Όμως, μας δίνουν σωστές απαντήσεις ή μήπως τελικά η συζήτηση μαζί τους μας μπερδεύει περισσότερο; Μήπως υποτιμούν το άγχος μας και νιώθουμε ότι δεν μας υποστηρίζουν ουσιαστικά; Εκεί έρχεται να βοηθήσει ο ειδικός, ο σύμβουλος γονιμότητας, με γνώσεις, εμπειρία και φροντίδα στην προσπάθεια κάθε γυναίκας. 

Η σύμβουλος γονιμότητας απευθύνεται μόνο σε γυναίκες που προσπαθούν ήδη αρκετό καιρό να αποκτήσουν μωρό;

Όχι μόνο. Απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που προσπαθεί να αποκτήσει μωράκι. Η καθεμία έχει το δικό της αποτύπωμα γονιμότητας και διασχίζει το μοναδικό της μονοπάτι προς τη μητρότητα. Τα περισσότερα ζευγάρια μπορούν να τα καταφέρουν μόνα τους, χωρίς την παρέμβαση ενός γιατρού αναπαραγωγής, αλλά όλοι ξέρουμε πως οι φίλοι πάντα χρειάζονται – και μάλιστα μια «φίλη γονιμότητας»!  Αν μόλις τώρα ξεκινήσατε να προσπαθείτε για μωράκι ή, γενικά, αν προσπαθείτε λιγότερο από 6 μήνες, η σύμβουλος γονιμότητας μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμες συμβουλές για τη φυσική σύλληψη, την καταγραφή του κύκλου, τις γόνιμες μέρες σας κ.ά. Αν προσπαθείτε πολύ περισσότερο καιρό, αν έχετε κάνει ίσως κάποιες εξετάσεις, ή έχετε εντοπίσει κάποιο αίτιο υπογονιμότητας, ακόμα και τότε ο σύμβουλος γονιμότητας θα σας δώσει σωστές πληροφορίες: Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, αν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γιατί,
πώς να επιλέξετε τη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που σας ταιριάζει κλπ. Σε αυτή την περίπτωση, προσφέρουμε όχι απλά μια ιατρική παρακολούθηση, αλλά μια ολοκληρωμένη καθοδήγηση και φροντίδα.

Τι να περιμένει μια γυναίκα από τη συνάντησή της με μια σύμβουλο γονιμότητας;
Υποστηρίζουμε την προσπάθεια του ζευγαριού σε 3 απλά βήματα:
1. Το ζευγάρι συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο που αφορά θέματα
υγείας και lifestyle.
2. Ακολουθεί το ραντεβού με φυσική παρουσία ή online!
3. Στο τέλος του ραντεβού το ζευγάρι παραλαμβάνει το πλάνο ενίσχυσης της φυσικής γονιμότητας που του ταιριάζει με χρονικό ορίζοντα 3 μηνών.

Ποια είναι τα βήματα που ακολουθεί μια γυναίκα μετά την πρώτη της συνεδρία με τη σύμβουλο γονιμότητας;
Ανάλογα με το προσωπικό πλάνο του κάθε ζευγαριού, τα βήματα μπορεί να διαφέρουν. Για παράδειγμα, σε μια κοπέλα με πολυκυστικές ωοθήκες και ασταθή κύκλο, ο έλεγχος του βάρους συνήθως βοηθάει την ωορρηξία. Σε αυτή την περίπτωση θα συστήσουμε τη συμβουλή ενός διατροφολόγου. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν το άγχος είναι υπερβολικό, τότε μπορεί να έχει νόημα η ψυχολογική υποστήριξη. Ή μπορεί να προτείνουμε έναν αρχικό έλεγχο με μια σειρά εξετάσεων, υπέρηχο, εξετάσεις αίματος, σπερμοδιάγραμμα κλπ.

Φωτογραφία: cottonbro @ Pexels

Ως πότε συντροφεύει η σύμβουλος γονιμότητας μια γυναίκα;
Το πλάνο ενίσχυσης της φυσικής γονιμότητας έχει χρονικό ορίζοντα 3 μηνών. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα! Η σύμβουλος γονιμότητας είναι δίπλα στο ζευγάρι οπωσδήποτε μέχρι το θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Όμως, το κοινό μας ταξίδι δεν σταματάει εκεί! Συνεχίζουμε μαζί και στην εγκυμοσύνη, και στον τοκετό, αλλά και μετά, στο σπίτι, για τον θηλασμό. Αν το ζευγάρι μένει στην Αθήνα, μπορούμε να είμαστε μαζί με φυσική παρουσία. Αν βρίσκεται εκτός Αθηνών, τότε συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη νέα μαμά έστω και διαδικτυακά.

Η σύμβουλος γονιμότητας πρέπει να βρίσκεται σε συνεργασία με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο της γυναίκας που παρακολουθεί;
Όχι απαραίτητα, αλλά ιδανικά ναι! Άλλωστε, η μαία δεν είναι απλά «μια γυναίκα που γνωρίσαμε στο μαιευτήριο» ή στα τελευταία ραντεβού στον γυναικολόγο πριν από τον
τοκετό, αλλά πρέπει να είναι κοντά στο ζευγάρι καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συνεργασία της συμβούλου γονιμότητας με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο θα δώσει στο ζευγάρι μια αίσθηση ασφάλειας και συνολικής φροντίδας. Έτσι, η έγκυος μπορεί να διώξει το περιττό άγχος και να ζήσει την εμπειρία της εγκυμοσύνης με χαρά και ηρεμία, γνωρίζοντας ότι βρίσκεται σε καλά χέρια.

Λίγα λόγια για την Εύη Συνοδινού:
H Eύη Συνοδινού τελείωσε τη Μαιευτική Αθήνας το 2005 και από το 2007 συνεργάζεται αποκλειστικά με το Γέννημα IVF, τον κο. Μαντούδη και τους συνεργάτες του. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από την Ιατρική Σχολή και το ΤΕΙ Μαιευτικής της Αθήνας με θέμα «Έρευνα στη γυναικεία αναπαραγωγή» και έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση των μαιευτικών επειγόντων περιστατικών (ALSO: Advanced Life Supported in Obstetrics). Κατέχει επίσης και δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με θέμα «Προγεννητικός έλεγχος – Αντισύλληψη – Τοκετός». Ως εργαζόμενη όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της αναπαραγωγής και ως υπεύθυνη μαία τοκετών στο Γέννημα IVF, σύμβουλος θηλασμού, αλλά και ως μητέρα 3 παιδιών, έχει ζήσει και η ίδια τις αγωνίες και τους φόβους μιας γυναίκας από τη μαγική στιγμή της σύλληψης έως την εμπειρία του τοκετού και της φροντίδας του νεογέννητου παιδιού της.

*Με την ευγενική χορηγία της Cross Pharmaceuticals PC

 

www.gennima.com/my-fertility-coach/
Instagram: @my.fertility.coach
E-mail: myfertilitycoach@gennima.com

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο 8ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!