Συνέντευξη με την Κάρμεν Ρουγγέρη: «Η αγάπη είναι η πυξίδα για ό,τι κι αν κάνουμε...»

Εύα Ανυφαντή
Sat, 08/01/2022 - 22:26

Όταν μιλάμε για παιδικό θέατρο, το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στο όνομά της κι «ακούμε» τη ζεστή σαν αγκαλιά φωνή της. Δηλώνει «τυχερή» που καταπιάνεται με έργα που απευθύνονται σε παιδιά. Στην πραγματικότητα, τυχεροί είμαστε όσοι έχουμε παρακολουθήσει δική της παράσταση. Τη συναντήσαμε με αφορμή τη δεύτερη συνεχή χρονιά επιτυχημένης κυκλοφορίας των best sellers βιβλίων «Γιαγιά, μίλα μας για σένα» και «Παππού, μίλα μας για σένα», των οποίων είναι «συνοδοιπόρος» από την πρώτη στιγμή που ήρθαν και στη χώρα μας.

boom_rouggeri1
PHOTO: ΠEΤΡΟΣ ΓAΛΛΙΑΣ

Κυρία Ρουγγέρη, συμπληρώσατε και χαρίσατε κι εσείς στα εγγόνια σας τα δύο λευκώματα «Γιαγιά, μίλα μας για σένα» και «Παππού, μίλα μας για σένα». Ποιο κεφάλαιο σας δυσκόλεψε, ποιο είναι το αγαπημένο σας και ποιο είναι αυτό που γράφοντάς το ανακαλύψατε κι εσείς πράγματα για εσάς που δεν είχατε συνειδητοποιήσει;

Αν και ακολούθησα τη σειρά των ερωτήσεων του υπέροχου αυτού βιβλίου από τις εκδόσεις Familium, θα έλεγα πως το σημείο που με δυσκόλεψε περισσότερο είναι εκείνο που αναφέρεται στους προγόνους μου και τη δική μου οικογένεια. Ήταν πολύ συγκινητικό και ανέσυρα μνήμες που με πήγαν χρόνια πίσω. Ωστόσο, μόλις συμπλήρωσα όλες τις ερωτήσεις, ήμουν σίγουρη ότι τα εγγόνια μου διαβάζοντας όλη τη διαδρομή μου θα καταλάβουν ότι τίποτα δεν σου χαρίζεται σε αυτήν τη ζωή και ότι με την επιμονή και τη συνέπεια μπορείς να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα... Αυτή είναι η ομορφιά, κι αν θέλετε το δικό μου αγαπημένο κομμάτι αυτού του βιβλίου.

Πώς αντέδρασαν τα παιδιά σας διαβάζοντάς τα;

Πρέπει να σας πω ότι πάντοτε παίρνω τη γνώμη της κόρης μου και του γιου μου για ό,τι αναλαμβάνω. Όταν λοιπόν τους έδειξα τα λευκώματα των εκδόσεων Familium για τη γιαγιά και τον παππού, ο γιος μου τα έπιασε στα χέρια του, τα ξεφύλλισε και μου είπε: «Είναι ακριβώς αυτό που σου ζητάω τόσο καιρό. Θέλω να ξέρω λεπτομέρειες για τη ζωή σας. Ήθελα πάντα να ξέρω τις ρίζες σου και κατά συνέπεια τις δικές μου. Να το κάνεις! Είναι καταπληκτικό. Μια υπέροχη ιδέα». Η κόρη μου με τη σειρά της είπε: «Τα δύο αυτά βιβλία είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός για όλη την οικογένεια, που περνάει από γενιά σε γενιά».

boom_rouggeri2

Στην αρχαία Ελλάδα οι θεατρικές παραστάσεις «διδάσκονταν», κι από ό,τι φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε το παιδικό θέατρο όλα αυτά τα χρόνια μοιάζει να είναι πολύ κοντά σε αυτήν τη φιλοσοφία. Ποια θεωρείτε ότι είναι η ιδανική ηλικία να ξεκινήσει ένα παιδί να παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις και με ποιον τρόπο μπορεί το θέατρο να συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια και την ανάπτυξή του;

Μια καλή και πολύ προσεγμένη παράσταση για παιδιά μπορούν κατά τη γνώμη μου να την παρακολουθήσουν από τριών χρόνων. Όσο γρηγορότερα «βαπτίσεις» το παιδί στο θέατρο, τόσο καλύτερα. Βέβαια, δεν πιστεύω ότι θα αφομοιώσουν τα μηνύματα του έργου παιδιά τριών και τεσσάρων χρόνων, αλλά, αν είναι όπως προείπα μια πολύ καλή παράσταση, σίγουρα οι μικροί μας αυτοί φίλοι θα πάρουν μαζί τους τη μαγεία του θεάτρου και αυτό είναι αρκετό, γιατί θα θέλουν να ξαναπάνε. Και πρέπει τα παιδιά να μάθουν να πηγαίνουν στο θέατρο, γιατί το θέατρο είναι πηγή γνώσης.

Έχετε «μεταφράσει» σε παιδικές παραστάσεις από τους Μύθους του Αισώπου και την «Οδύσσεια» μέχρι τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη και τον «Κουρέα της Σεβίλλης». Πώς αντιδρούν τα παιδιά όταν έρχονται αντιμέτωπα με «δύσκολα» νοήματα και τις μεγάλες αξίες της ζωής;

Όλα τα παιδιά μπορούν πολύ άνετα να παρακολουθήσουν τις κλασικές προσεγγίσεις των αρχαίων τραγωδιών, καθώς τα έργα αυτά έχουν υποδειγματική δομή και συνοχή. Θα εκπλαγείτε από τις απορίες τους και το πώς επεξεργάζονται τα νοήματα. Κάθε παράσταση είναι ένα ερέθισμα που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον και την περιέργεια, ρωτούν, θέλουν να μάθουν, μαγεύονται! Κάποια αναζητούν περαιτέρω πληροφορίες και άλλα συγκρίνουν. Εξαρτάται από τον βαθμό θεατρικής εμπειρίας που έχουν και έκθεσης σε τέτοιου είδους καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Γι’ αυτό και πρέπει να «βαπτίζονται» στο θέατρο από πολύ μικρά τα παιδιά.

boom_rouggeri3

Λένε πως τα παιδιά είναι το πιο δύσκολο κοινό. Ειδικά σήμερα, που οι νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα έχουν εισβάλει σε τέτοιο βαθμό στη ζωή τους, πόσο εύκολο είναι να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση και να μπουν στη θεατρική σύμβαση;

Νιώθω πολύ τυχερή που καταπιάνομαι με έργα που απευθύνονται στα παιδιά. Το να καθηλώσεις τα παιδιά είναι πάντοτε ένα στοίχημα που προσπαθείς να κερδίσεις. Έχω κάνει πάνω από 70 παιδικές παραστάσεις, στο Εθνικό Θέατρο, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Ηρώδειο και αλλού, με κατάμεστα θέατρα. Με άλλα λόγια, είμαι πολύ χορτάτη, μόνο και μόνο από την ευτυχία που νιώθω όταν τελειώνει η παράσταση και βλέπω τα ευτυχισμένα μάτια των παιδιών που λένε «θέλω να ξανάρθω». Όταν ακούς ένα τρίχρονο παιδί να λέει «δεν έχω λόγια» και ένα παιδί 7 χρόνων να σου λέει «κυρία, με κάνατε ευτυχισμένο», τι άλλο θέλεις;
Τα παιδιά αντιλαμβάνονται αυτό που τους δίνεις, το αξιολογούν και ανταποκρίνονται ανάλογα. Διαθέτουν ισχυρό ένστικτο, δεν μπορείς να τα κοροϊδέψεις και όταν τους δί-νεις αλήθεια, την εισπράττεις πίσω.

Αυτήν τη σεζόν η Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη ανεβάζει τον «Μικρό Πρίγκιπα», ένα έργο γεμάτο σπουδαία μηνύματα. Ποιο ξεχωρίζετε εσείς και γιατί;

Θα έλεγα πως αυτό το βιβλίο είναι ένα μάθημα ζωής από την αρχή ως το τέλος. Από όλους όσους συναντάει στους πλανήτες που επισκέπτεται ο Μικρός Πρίγκιπας θα πάρει μαθήματα ζωής. Το σημαντικότερο μήνυμα όμως θα το πάρει από την αλεπού, που θα του μάθει ότι μόνο με την καρδιά, μόνο με την αγάπη δηλαδή, βλέπεις καλά. Γιατί τα μάτια δεν μπορούν να δουν την ουσία. Η αγάπη είναι η πυξίδα για ό,τι κι αν κάνουμε, για την ύπαρξή μας... Από αυτήν εμπνεόμαστε και μέσω αυτής γινόμαστε καλύτεροι για εμάς και τους γύρω μας.

Τα βιβλία «Γιαγιά, μίλα μας για σένα» και «Παππού, μίλα μας για σένα», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Familium, αποτελούν σημαντικό κειμήλιο για τις επόμενες γενιές, με τις ιστορίες και τις αναμνήσεις των παππούδων γραμμένες με τον δικό τους γραφικό χαρακτήρα, μια «επένδυση αγάπης» και ένα πρωτότυπο και συγκινητικό δώρο για τη γιαγιά και τον παππού!
www.familium.gr

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM, που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!

 

boom_rouggeri