Τα καλά νέα της ημέρας: Εγκαινιάστηκε η Μονάδα Φροντίδας «ΕΛΙΖΑ» για τα κακοποιημένα παιδιά στο Αττικόν

Μαρία Ιωαννάτου
Tue, 23/11/2021 - 16:34
0 Comments

Ο δεύτερος στην Ελλάδα νοσοκομειακός χώρος για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης και παραμέλησης, ο οποίος ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου ΕΛΙΖΑ - Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, εγκαινιάστηκε χθες στη Γ΄ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο χώρος της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «ΕΛΙΖΑ»

Η προστασία παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση και παραμέληση προβάλλει ως μία ανάγκη πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

  • 1.000.000 παιδιά, ηλικίας 2 έως 17 ετών έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής βίας, σωματικής / σεξουαλικής / ψυχολογικής / ή παραμέλησης, μόλις τον τελευταίο χρόνο.
  • 300 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών δέχονται συχνά σωματική κακοποίηση και σωματική τιμωρία ή ψυχική κακοποίηση από το πολύ «στενό» τους περιβάλλον (γονείς και φροντιστές).
  • 1 στους 4 ενήλικες έχει υποβληθεί σε σωματική κακοποίηση όταν ήταν παιδί.
  • Η πρόληψη μπορεί να δράσει καταλυτικά και να αποτρέψει συμπεριφορές βίας και κακομεταχείρισης βρεφών και παιδιών.

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου με τον υπουργό Υγείας Α. Πλεύρη (αριστερά) και τον Διοικητή του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ Σ. Αποστολόπουλο (δεξιά)

Με βάση αυτά τα δεδομένα προέκυψε η ανάγκη για τη δημιουργία της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «ΕΛΙΖΑ», οι λειτουργίες της οποίας περιλαμβάνουν:

  • Εξέταση & παρακολούθηση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης / παραμέλησης.
  • Συντονισμό της διεπιστημονικής φροντίδας, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες επαγγελματιών που καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά κακοποίησης, όπως ιατρός, νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός, επαγγελματίας ψυχικής υγείας, ιατροδικαστής, αστυνομικός κ.ά.
  • Διαμόρφωση ερευνητικών / εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της κακοποίησης.
  • Συλλογή δεδομένων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επιστημονικά τεκμηριωμένων στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης / παραμέλησης παιδιών.

Η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΖΑ, Μαρίνα Καρέλλα στην ευχαριστήρια ομιλία της, ανέφερε: «Η Νοσοκομειακή Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «ΕΛΙΖΑ» που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί για εμάς ένα ακόμη σημαντικό βήμα πρόληψης και πρώιμης αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης, που υπάρχει και στη χώρα μας, όπως παντού και εμφανίζει δυστυχώς αυξητική τάση, παγκοσμίως. Ωστόσο σήμερα, είμαστε σε θέση να σταθούμε απέναντι της και να την προλάβουμε πριν τραυματίσει τη ζωή των παιδιών μας».

Οι ιδρυτές του Σωματείου ΕΛΙΖΑ, Μαρίνα Καρέλλα και πρίγκιπας Μιχαήλ με τη διευθύντρια Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ & Υπεύθυνη Μονάδας Β. Παπαευαγγέλου και τη Γενική Διευθύντρια Οικονομικών & Εργασιών της PRODEA Investments Τερέζα Μεσσάρη

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Υπεύθυνη της Μονάδας, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε από την πλευρά της: « Η Γ’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των παιδιών στο ΑΤΤΙΚΟΝ, σε συνεργασία με το Σωματείο ΕΛΙΖΑ. Ο νέος χώρος που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες εκτίμησης παιδιών με πιθανή κακοποίηση και παραμέληση, είναι φιλικός προς τους γονείς και τα παιδιά και προσφέρει ιδιωτικότητα. Η ευαισθητοποίηση των παιδιάτρων, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής μας, οδήγησε μέσα σε μόλις λίγους μήνες, σε σημαντική αύξηση του αριθμού των παιδιών που αξιολογούνται. Επόμενος στόχος της μονάδας μας είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος πρωτογενούς πρόληψης της κακοποίησης, αναγνωρίζοντας εγκαίρως παιδιά σε κίνδυνο».