Τα πρώτα σου Χριστούγεννα ως μαμά: Δέκα σπουδαίες αποφάσεις για το 2021

Boom Team
Mon, 28/12/2020 - 08:54

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι για σένα διαφορετικά γιατί συνδέονται με τη γέννηση του πιο ιερού πλάσματος του δικού σου κόσμου. Είναι οι πρώτες γιορτές που θα περάσεις με το μωρό σου, γεμάτες πρωτιές όχι μόνο για εκείνο αλλά και για σένα, που μεταμορφώνεσαι και εξελίσσεσαι μαζί του, μέρα με τη μέρα. Καθώς για εσένα το 2021 δεν σηματοδοτεί απλώς μια νέα χρονιά αλλά μια νέα ζωή, τα Babylino Sensitive μέσω της καμπάνια αισιοδοξίας «My first Christmas» σε καλούν να γιορτάσεις αυτή τη χρονιά και να την κάνεις ξεχωριστή, θέτοντας τις πιο ριζικές και ουσιαστικές new year’s resolutions

  • #1 Θα απολαμβάνεις κάθε στιγμή με το μωρό σου σαν να είναι η πιο κρίσιμη ολόκληρης της ανθρωπότητας. Κάθε γουργουρητό ευχαρίστησης κατά τον θηλασμό, κάθε χαμόγελο, κάθε φωνούλα, κάθε κίνηση, κάθε βήμα του. Η φράση «οι νύχτες περνούν αργά αλλά τα χρόνια γρήγορα» είναι πέρα για πέρα αληθινή.
  • #2 Δεν θα συγκρίνεις το μωρό σου, παρά μόνο με τον ίδιο του τον εαυτό. Κάθε παιδί αναπτύσσεται στους δικούς του ρυθμούς. Δεν έχει καμία σημασία αν το ξαδερφάκι του ή το παιδί της κολλητής σου περπάτησε/μίλησε/χαμογέλασε/έφαγε στερεές τροφές πρώτο. (Αν, ωστόσο, έχεις οποιονδήποτε προβληματισμό, δεν θα διστάσεις να τον μοιραστείς με τον παιδίατρο.)
  • #3 Θα μετατρέψεις σε προσωπικό μάντρα τη φράση: «Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού». Σύμφωνοι, ο θηλασμός είναι προτιμότερος από τη φόρμουλα και το σπιτικό φαγητό καλύτερο από την τυποποιημένη βρεφική τροφή. Αλλά προτιμότερο απ’ όλα είναι μια μαμά που δεν κυριεύεται από ενοχές για οποιαδήποτε «λιγότερο καλή» επιλογή αναγκάζεται να κάνει. Μια μαμά που κάνει ό,τι μπορεί, χωρίς να αυτομαστιγώνεται με τύψεις που δεν κατάφερε το τέλειο.
Hu Chen @ Unsplash
  • #4 Θα συμφιλιωθείς με την ιδέα πως ό,τι κι αν κάνεις -ή δεν κάνεις- θα υποστείς κριτική, έμμεση ή άμεση, από μαμάδες, φίλες, γιαγιάδες, πεθερές, συναδέλφους, γειτόνισσες, ακόμα και άγνωστες στον δρόμο (κυρίως από γυναίκες, αυτή είναι η πικρή αλήθεια). Θα κρατήσεις μόνο τις συμβουλές των ανθρώπων που ξέρεις ότι μιλούν με βαθιά γνώση και αυθεντικό ενδιαφέρον και μετά θα κάνεις ό,τι υπαγορεύουν η λογική και η ευαισθησία σου.
  • #5 Θα αφουγκράζεσαι το ένστικτό σου. Αυτή τη σχεδόν μαγική ικανότητα μιας μαμάς να καταλαβαίνει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά -ή κάτι πηγαίνει καλύτερα από ό,τι φοβάται- μια γνώση που σχεδόν πηγάζει μέσα από τα κύτταρά της.
  • #6 Δεν θα ξεχνάς να φροντίσεις και τον εαυτό σου. Να επικοινωνείς με φίλες, να εξασφαλίζεις, λίγο έστω, προσωπικό χρόνο με τον σύντροφό σου, να διαβάζεις βιβλία, να βλέπεις ταινίες, να κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν και που δεν έχουν να κάνουν, απαραίτητα, με το μωρό. Εξάλλου, η ευτυχία του είναι αλληλένδετη με τη δική σου.
  • #7 Θα ζητάς βοήθεια όποτε τη χρειάζεσαι, ακόμα και για θέματα που θεωρείς ταμπού. Στις πιο δύσκολες στιγμές και μέρες σου είναι εκπληκτικό το πόσο λυτρωτική, έως και σωτήρια μπορεί να αποδειχθεί μια συζήτηση με κάποιον που εμπιστεύεσαι.
Ignacio Campo @ Unsplash
  • #8 Θα κάνεις όσο περισσότερα πράγματα μπορείς μαζί με το μωρό σου, αλλά χωρίς να βάλεις σε δυσθεώρητα ύψη τον πήχυ των προσδοκιών απέναντι στον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να σχεδιάζεις παιδαγωγικές δραστηριότητες 24 ώρες το 24ωρο. Ακόμα και αν είσαι μια εργαζόμενη μαμά και έχεις περιορισμένο χρόνο μαζί του, αρκούν μικρά, ουσιαστικά πράγματα, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή ένα παιδικό τραγουδάκι την ώρα που του αλλάζεις την πάνα για να νιώσει την απέραντη αγάπη σου και να εξελιχθεί με άπειρους τρόπους.
  • #9 Δεν θα χρησιμοποιείς ποτέ τη λέξη «βοηθάω» στις συζητήσεις που κάνεις με τον μπαμπά σχετικά με τον καταμερισμό των εργασιών. Στην υπέροχη και ταυτόχρονα εξαντλητική διαδικασία της ανατροφής ενός παιδιού κανένας από τους δυο δεν είναι «βοηθός», υπάρχουν μόνο σύντροφοι με ισότιμα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
  • #10 Θα κρατήσεις όσο γίνεται περισσότερα ντοκουμέντα από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Φωτογραφίες, βίντεο, ηχογραφήσεις με τις φωνούλες του, ακόμα και ένα ημερολόγιο όπου μπορείς να καταγράφεις τις πιο αστείες και συγκινητικές αντιδράσεις του. Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα αλλάζουν τα μωρά. Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αυτές οι αναμνήσεις θα είναι ο πολυτιμότερός σου θησαυρός.

Μεγάλος Διαγωνισμός BOOM x Babylino Sensitive: Στο πλαίσιο της καμπάνιας «My first Christmas» τα Babylino Sensitive σας δίνουν τη δυνατότητα να κερδίσετε τις πάνες του μωρού σας για έναν χρόνο! Πώς; 1. Ανεβάστε προαιρετικά μια χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του μωρού σας με hashtag #BabylinoChristmas και μην ξεχάσετε: ΔΕΝ πρέπει να φαίνεται το πρόσωπό του! 2. Follow @boommag.gr 3. Follow @babylino.greece 4. Mention 2 friends. 

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ

Από τη Γεωργία Καρκάνη