Boom Team
Sun, 08/10/2023 - 14:49
Είναι εύκολη, γρήγορη, νόστιμη και εντυπωσιακή: Μαμάδες, η all-time classic παραδοσιακή τυρόπιτα with a twist είναι ό,τι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι!
Προετοιμασία: 15 λεπτά | Αναμονή: 30 λεπτά | Ψήσιμο: 30 λεπτά | Συνολικός χρόνος: 1 ώρα κι ένα τέταρτο | Μερίδες: 8 | Βαθμός δυσκολίας: εύκολο | Σκεύη: μπολ, πλάστη, ταψί
Θα χρειαστείτε:
- Για τη ζύμη: 400 γρ. αλεύρι Για Όλες τις Χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου & λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης | 250 γρ. αλεύρι Σίκαλης Μύλοι Αγίου Γεωργίου | 1 αυγό | 1 κουτ. γλυκού αλάτι | 250 γρ. γιαούρτι | 250 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος | 1 κουτ. σούπας baking powder
- Για τη γέμιση: 150 γρ. τυρί φέτα (θρυμματισμένη) | 300 γρ. τυρί κρέμα | αλάτι (εφόσον χρειάζεται)
- Για την επάλειψη: 1 κρόκο αυγού (διαλυμένο σε λίγο νερό ή γάλα) ή ελαιόλαδο
- Για το πασπάλισμα: σουσάμι
How to:
Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε.
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, το γιαούρτι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το βούτυρο και σταδιακά το αλεύρι μαζί με το baking powder. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Μεταφέρουμε σε πάγκο που έχουμε αλευρώσει και με έναν πλάστη ανοίγουμε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, πάχους περίπου μισού εκατοστού, και το χωρίζουμε σε 8 μικρότερα παραλληλόγραμμα κομμάτια (περίπου 12 x 15 εκ.).
- Παίρνουμε κάθε κομμάτι και βάζουμε κατά μήκος λίγη από τη γέμιση. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε οριζόντιες λωρίδες αριστερά και δεξιά της γέμισης. Παίρνουμε μία μία λωρίδα εναλλάξ (αριστερά-δεξιά) και τη φέρνουμε πάνω από τη γέμιση.
- Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε με το αυγό ή με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Τοποθετούμε τις πλεξούδες σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180°C, για 30 λεπτά.
Tips:
- Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη ζύμη από την προηγούμενη μέρα και να τη βάλουμε στο ψυγείο.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα τυριά της γέμισης με άλλα της αρεσκείας μας, όπως επίσης και να προσθέσουμε κάποιο αλλαντικό (γαλοπούλα) ή λαχανικά (πιπεριά Φλωρίνης).