10 facts που δεν γνωρίζατε για τον «Μικρό Πρίγκιπα» και τον συγγραφέα του.

Boom Team
Thu, 16/01/2020 - 16:07

Λένε ότι είσαι πραγματικά ώριμος, όταν αρχίζεις να διαβάζεις ξανά τα παραμύθια που λάτρευες σαν παιδί και να τα ερμηνεύεις διαφορετικά. Στην περίπτωση του «Μικρού Πρίγκιπα», το «παιδικό βιβλίο» μάς διδάσκει τον ανθρωπισμό και την πίστη στα ιδεώδη από την πρώτη κιόλας ανάγνωση. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι ένας πιλότος του οποίου το αεροπλάνο έχει συντριβεί και ένα νεαρό αγόρι-εξωγήινος πρίγκιπας προκαλούν τον ίδιο ενθουσιασμό στους αναγνώστες από το 1943 μέχρι σήμερα! Η ομάδα του BOOM συγκέντρωσε 10 ενδιαφέροντα facts που σίγουρα δεν γνωρίζατε για τον Antoine Saint-Exupéry και το διάσημο έργο του!

boommag-little-prince3
«Κάποιος βλέπει καθαρά μόνο με την καρδιά. Ό,τι είναι ουσιαστικό είναι αόρατο για τα μάτια».
 

1. Ο Saint-Exupéry γνώριζε εξ ιδίας πείρας από πτώσεις αεροσκαφών!
Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Saint-Exupéry, εκτός από συγγραφέας υπήρξε και πιλότος. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να σπάσει το ρεκόρ για το πιο γρήγορο ταξίδι από το Παρίσι στη Σαϊγκόν, το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στην έρημο, 125 μίλια έξω από το Κάιρο. Εντοπίζετε κι εσείς τις ομοιότητες με τον αφηγητή της ιστορίας που πέφτει με το αεροπλάνο στην έρημο Σαχάρα;

2. O «αφηρημένος πιλότος»

O Saint-Exupéry ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα και ένας μάλλον «αφηρημένος πιλότος», όπως τον χαρακτήριζαν οι συνάδελφοί του. Συχνά, έβρισκαν τσαλακωμένες σελίδες μέσα στο πιλοτήριο του, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που αρνούνταν να προσγειώσει το αεροπλάνο αν δεν τελείωνε πρώτα το μυθιστόρημα που διάβαζε.

boommag-little-prince
O Antoine de Saint-Exupéry πιλότος 

3. Ο Saint-Exupéry όχι μόνο έγραψε αλλά σχεδίασε τον «Μικρό Πρίγκιπα».

Tα σκίτσα του παραμυθιού είναι εμπνευσμένα από ανθρώπους, ζώα και σκηνικά της καθημερινότητας του συγγραφέα. Για παράδειγμα, το poodle ενός φίλου του έγινε το πρόβατο της ιστορίας, ενώ το boxer ενός άλλου ο τίγρης! Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούσε τον εαυτό του ζωγράφο, όμως όπως εξομολογήθηκε κάποτε, του άρεσε πάντα να ζωγραφίζει αφηρημένα φιγούρες ανθρώπων που φορούν κασκόλ. 

4. Η έμπνευσή του δεν «τελείωσε» όταν ήρθε η στιγμή να σχεδιάσει τον αφηγητή.

Ένας από τους βασικούς ήρωες της πλοκής, ο πιλότος και αφηγητής της ιστορίας, δεν απεικονίζεται στα σκίτσα του.Το 2014, σε έκθεση στη Morgan Library, παρουσιάστηκαν αδημοσίευτα σχέδιά του, ανάμεσα στα οποία υπήρχε ένα με τον αφηγητή να κοιμάται πλάι στο αεροπλάνο του. Οι υποθέσεις γύρω από τη μη απεικόνιση του είναι αμέτρητες, όμως όπως μας διδάσκει το ίδιο το βιβλίο: «L’essentiel est invisible pour les yeux», δηλαδή «ό,τι είναι ουσιαστικό, είναι αόρατο για τα μάτια».

5. Παραλίγο να γίνει ταινία της Disney!
Ο Orson Welles, Αμερικανός σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός, θέλησε να μεταφέρει την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα στη μεγάλη οθόνη. Μόλις το διάβασε, την αμέσως επόμενη μέρα ζήτησε από τον ίδιο τον Walt Disney να φτιάξει τα special effects. Εν τέλει, η συνεργασία των δύο έξοχων προσωπικοτήτων μόνο έξοχη δεν ήταν, αφού ο Disney αποχώρησε από τη συνάντησή με τον Orson Welles φωνάζοντας «δεν υπάρχει χώρος για δύο ιδιοφυΐες στο ίδιο δωμάτιο»!

boommag-little-prince
Κυρίες και κύριοι, ο Walt Disney! 

6. Ο  Saint-Exupéry παρέδωσε το χειρόγραφο του «Μικρού Πρίγκιπα» σε έναν φίλο εκδότη προτού φύγει από την Αμερική για να καταταγεί για δεύτερη φορά στον στρατό.

Ένα από τα πιο γνωστά παιδικά βιβλία παγκοσμίως έφτασε στον εκδότη μέσα σε μια τσαλακωμένη χάρτινη σακούλα, γραμμένο με άθλιο γραφικό χαρακτήρα, γεμάτο λεκέδες καφέ και τρύπες από τσιγάρο! 

7. Το έργο του κυκλοφόρησε στη γενέτειρά του μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας.

Ο «Μικρός Πρίγκιπας» δημοσιεύθηκε το 1943 στα Αγγλικά και τα Γαλλικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι αμφιλεγόμενες πολιτικές πεποιθήσεις του Saint-Exupéry δεν ήταν αρεστές στο καθεστώς του Vichy στη Γαλλία.

8. Ο Saint-Exupéry θεωρούνταν νεκρός έναν χρόνο προτού κυκλοφορήσει ο Μικρός Πρίγκιπας στη Γαλλία.

Ο θάνατός τους ήταν το ίδιο μυστηριώδης με τη ζωή του. Το 1944, έχοντας καταταγεί και πάλι στον γαλλικό στρατό και παρά την αμφιλεγόμενη κατάσταση της υγείας του- ψυχικής και σωματικής-  αναχώρησε για μια αναγνωριστική πτήση. Είτε το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε από τον εχθρό, είτε το κατέρριψε ο ίδιος, το σώμα του συγγραφέα δεν βρέθηκε ποτέ. Μισό αιώνα αργότερα, το 1998, ένας ψαράς βρήκε τη στρατιωτική ταυτότητα του Saint-Exupéry στη Μασσαλία. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν το 2000 από έναν δύτη. 

boommag-little-prince4
Οι πρωτότυπες χειρόγραφες σελίδες του Μικρού Πρίγκιπα με τους λεκέδες από τον καφέ και τη φθορά από το τσιγάρο. 

9. Ο «Μικρός Πρίγκιπας» έχει μεταφραστεί σε 250 γλώσσες!

Διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πιο πολυδιαβασμένου και μεταφρασμένου βιβλίου σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, υπάρχει και έκδοση με γραφή Μπράιγ.

BOOM Interesting Fact: Το 2005 μεταφράστηκε στην Toba, μια γλώσσα που μιλούν στη νότια Αργεντινή. Η γλώσσα αυτή τείνει να εξαφανιστεί και μόνο δύο βιβλία έχουν μεταφραστεί σε αυτή: Ο Μικρός Πρίγκιπας και η … Βίβλος!

10. «Η Μικρή Γοργόνα» τον ενέπνευσε να γράψει τον «Μικρό Πρίγκιπα».
Υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από το τι ενέπνευσε τον Saint-Exupéry για να γράψει τον Μικρό Πρίγκιπα. Σύμφωνα με μια από αυτές, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο και ενώ βαριόταν υπερβολικά, μια φίλη του τού διάβασε τη «Μικρή Γοργόνα». Όντας φανερός θαυμαστής του  Hans Christian Andersen, είναι πολύ πιθανό να εμπνεύστηκε τότε την αριστουργηματική νουβέλα του.

Όλοι οι μεγάλοι ήταν παιδιά πρώτα. (Αλλά λίγοι το θυμούνται)

 

Με πληροφορίες από το Mental Floss