Όταν κάναμε την «ηρωική έξοδο» μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, βεβαιωθήκαμε ότι κάτι είχε αλλάξει στην κοινότητα των μαμάδων. Το ψυχανεμιζόμασταν ήδη από τη διαδικτυακή επικοινωνία με κάποιες από αυτές στη διάρκεια της καραντίνας, αλλά τώρα μπορούμε να είμαστε σίγουρες: Η εμπειρία της απομόνωσης και της πανδημίας του κορωνοϊού μας προίκισε με νέες εμμονές και μανιέρες – ή ενίσχυσε τις ήδη υπάρχουσες. Όλες λοιπόν μάλλον θα αναγνωρίσουμε κάποια φίλη, γνωστή ή τον ίδιο μας τον εαυτό στους παρακάτω τύπους μαμάδων που συναντάμε (ή συνεχίζουμε να ΜΗ συναντάμε, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) μετά την «απελευθέρωση»...
Η υπερκοινωνική μαμά: Μέσα στην πρώτη εβδομάδα έβαλε στόχο να αναπληρώσει όλα τα playdates, τους καφέδες, τις επισκέψεις που είχε στερηθεί στη διάρκεια της καραντίνας. Ακόμα και αν πριν από έναν μήνα προφήτευε πως «θα πεθάνουμε όλοι», η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση τελικά υπερίσχυσε και μόλις ανακοινώθηκε η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας άρχισε να βομβαρδίζει φίλους και γνωστούς με προσκλήσεις. Θα την αναγνωρίσεις από το τσούρμο μικρών και μεγάλων που συγκεντρώνονται γύρω της στο πάρκο, σαν ένα καθημερινό αντάρτικο στον κανονισμό που απαγορεύει τις πολυπληθείς συναθροίσεις.
Η «μαζεύουμε αντισώματα» μαμά: Είναι η πιο κουλ μαμά, που μέχρι πρόσφατα άφηνε τα παιδιά της να παίζουν με το χώμα του πάρκου και τα κακάκια του σκύλου, που δεν ανησυχούσε ιδιαίτερα βλέποντας το νήπιό της να καταβροχθίζει υπολείμματα τροφών που είχε μαζέψει από τον δρόμο ή να ανταλλάσσει σαλιάρικα φιλιά με αδέσποτα. Σε όποιον τολμά να της επισημάνει ότι, ας πούμε, καλό θα ήταν ο γιος της να μη γλείφει το παράθυρο στο βαγόνι του μετρό, απαντά, μεταξύ αστείου και σοβαρού, «μαζεύουμε αντισώματα». Στο παρελθόν ίσως ζηλεύαμε λίγο τη χαλαρότητά της, τώρα όμως, που κοιμόμαστε και ξυπνάμε με τις οδηγίες του Τσιόδρα, μας προκαλεί φόβο.
Η μικροβιοφοβική μαμά: Όπως η γιαγιά στην ταινία «Goodbye Lenin!», που δεν ξέρει ότι έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, έτσι κι αυτή η μαμά συνεχίζει να ζει στη δική της χρονοκάψουλα, παρατείνοντας επ’ άπειρον την καραντίνα, ενώ οι δρόμοι έξω σφύζουν από ζωή. Ή ίσως έχει αρχίσει να βγαίνει αλλά με πλήρες προστατευτικό εξοπλισμό και με αντισηπτικό σε συσκευασία του μισού λίτρου μόνιμα στην τσάντα. Στον αντίποδα της μαμάς «μαζεύουμε αντισώματα», το παιχνίδι των παιδιών της είναι κάθε άλλο παρά ανέμελο, καθώς η μικροβιοφοβική μαμά τα βομβαρδίζει διαρκώς με συστάσεις του τύπου «μην το πιάσεις αυτό», «μην πλησιάσεις εκείνο το παιδάκι», «πλύνε αμέσως τα χέρια σου» και φυσικά, για να παραφράσουμε τη γνωστή ατάκα, «αντισηπτικό να πάρεις».
Η συνωμοσιολόγος μαμά: Ανέκαθεν είχε μια ροπή προς τις θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά από τότε που έγινε μητέρα και ανησυχεί για την υγεία και το μέλλον των παιδιών της, η ανασφάλεια και η δυσπιστία της απέναντι στον κόσμο και τα μεγάλα συμφέροντα έχουν γιγαντωθεί, στρέφοντάς τη στη μανιώδη ανάγνωση συνωμοσιολογικών ιστολογίων. Κάθε φορά που τη συναντάμε μοιράζεται μαζί μας, εμπιστευτικά, κάτι που «διάβασα στο Ίντερνετ» ή που «μου είπε η γυναίκα του ξαδέρφου του άντρα της κολλητής μου». Μετά την εμφάνιση του COVID-19 η ζωή της έχει γίνει αναμφίβολα πιο συναρπαστική από ποτέ, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από «τον σκοτεινό ρόλο του Μπιλ Γκέιτς» ή «την καταστροφική δράση των δικτύων 5G», για να μας τις μεταφέρει σε κάθε ευκαιρία.
Η μαμά-freak της δημιουργικής απασχόλησης: Αυτή η μαμά μάς έχει εμπνεύσει πολλές φορές με τις κατασκευές που ανεβάζει στο Instagram. Αλλά με την παρότρυνση των ειδικών στην καραντίνα «να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας», βγήκε εκτός ελέγχου.Αφού έφτιαξε με τα παιδιά της κορωνοϊούς με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο -με μαρκαδόρους, με κολλάζ, ακόμα και με μπρόκολα και πίκλες θέλοντας παράλληλα να τα κάνει να φάνε λαχανικά- και αφού κατέστρεψε όλη τη χλωρίδα της περιοχής για να τη χρησιμοποιήσει σε ανοιξιάτικα diy, τώρα προσπαθεί να φτιάξει μια παιδική μάσκα που θα φορούν με προθυμία τα παιδιά της. Η μοναδική επιτυχία της μέχρι στιγμής είναι να τα πείσει να φορέσουν μάσκα, γενικώς: την αποκριάτικη, με αποτέλεσμα μέσα Μαΐου να πάνε στο σουπερμάρκετ μεταμφιεσμένα σε Μπάτμαν και Σπάιντερμαν. Ποιος ξέρει όμως, ίσως κι αυτή προσφέρει μια κάποια προστασία.
Από τη Γεωργία Καρκάνη