Αν συναντούσα τον παλιό, προ-μητρότητας εαυτό μου, θα του έδινα αυτές τις 8 συμβουλές

Γεωργία Καρκάνη
Fri, 16/04/2021 - 15:56

Η ζωή κάθε μητέρας χωρίζεται στο «πριν» και το «μετά». Είναι τόσο καθοριστική η εμπειρία της μητρότητας, που μαζί με το παιδί γεννάς και μια νέα εκδοχή του εαυτού σου. Όχι απαραίτητα καλύτερη ή χειρότερη, αλλά σίγουρα διαφορετική.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν τόσο έντονα τα τελευταία χρόνια, από τη στιγμή που κράτησα στα χέρια μου το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, που σήμερα δυσκολεύομαι να αναβιώσω στη μνήμη μου τις σκέψεις και τα συναισθήματα της προ-μητρότητας ζωής μου, λες και ήταν η ζωή μιας άλλης γυναίκας. Εκείνη τη γυναίκα, ωστόσο, θυμάμαι με τρυφερότητα και κατανόηση, γι’ αυτό αν μπορούσα με κάποιον τρόπο να τη συναντήσω, θα της έδινα τις παρακάτω συμβουλές:

-Σταμάτα να πελαγώνεις για το λαθάκι που έκανες στη δουλειά, για την άστοχη ατάκα που είπες στη συνάδελφο, για το καβγαδάκι με την κολλητή σου (θα τα ξαναβρείτε). Το κλισέ «υγεία, πάνω απ’ όλα» είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ειδικά όταν αφορά την υγεία του παιδιού σου.

-Μην ανησυχείς, μπορείς να παραδώσεις εγκαίρως αυτή την εργασία, όσο πιεστική κι αν είναι η προθεσμία. Είσαι απίστευτα γρήγορη και πολυλειτουργική, αν χρειαστεί να γίνεις. Έχεις υπερδυνάμεις, που θα ανακαλύψεις αργότερα, όταν θα πρέπει να μαγειρεύεις, να παίζεις με το παιδί και ταυτόχρονα να απαντήσεις σε ένα επείγον επαγγελματικό mail χωρίς να σου ξεφύγει ούτε λέξη.

-Αγάπησε το σώμα και το πρόσωπό σου, είναι και τα δύο τέλεια. Στο μέλλον, η εγκυμοσύνη, η κούραση, το στρες, το πέρασμα του χρόνου θα επιβαρύνουν τα χαρακτηριστικά σου. Σου έχω και καλά νέα, όμως: Μέχρι τότε θα έχεις ανακαλύψει μυστικά styling και φροντίδας που θα σε βοηθήσουν να αναδεικνύεις την ομορφότερη εκδοχή του εαυτού σου σε κάθε ηλικία – ή τουλάχιστον όποτε θα νιώθεις την ανάγκη να δώσεις προτεραιότητα στην εξωτερική σου εμφάνιση.

boom-mag-what-i-would-say

-Εκτίμησε το γεγονός ότι αρκεί ένα SMS για να κανονίσεις για καφέ με τους φίλους σου. Ή ένα «κλικ» στον υπολογιστή για να κλείσεις το επόμενο ταξίδι στο εξωτερικό. Χωρίς να ανησυχείς για το οικογενειακό budget, χωρίς να πρέπει να κανονίσεις babysitting και χωρίς άγχος για τις δοκιμασίες που συνοδεύουν τα ταξίδια με μικρά παιδιά.

-Απόλαυσε το πρωινό χουζούρεμα, τη χαλαρή ανάγνωση ενός μυθιστορήματος, την παρακολούθηση μιας ταινίας (που δεν είναι παιδική), ένα πάρτι μέχρι το πρωί. Τίποτα από αυτά δεν θα είναι δεδομένο σε λίγα χρόνια.

-Μην είσαι αυστηρή με όσους έχουν γίνει ήδη γονείς. Για μια νέα μαμά, είναι δυσκολότερο από όσο ίσως σου φαίνεται να διαχειριστεί τα tantrums του νηπίου της ή να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει. Δεν είναι ανεπαρκής, είναι φυσιολογική και γεμάτη αγάπη για το παιδί της.

 

-Μην είσαι αυστηρή με τους δικούς σου γονείς. Έστω κι αν προσπαθείς ακόμα να διαχειριστείς τα παιδικά σου τραύματα από τα λάθη τους, αφού γίνεις μητέρα θα καταλάβεις πως ό,τι έκαναν το έκαναν με αγάπη. Ίσως μάλιστα τότε πιάνεις τον εαυτό σου να επαναλαμβάνει κάποια λάθη τους – με τη διαφορά ότι εσύ το αντιλαμβάνεσαι, και αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα να σπάσεις τον κύκλο των οικογενειακών μοτίβων.

-Νίκησε τους δισταγμούς σου και γίνε μητέρα. Η αγάπη που θα νιώσεις για το παιδί σου, τα μικρά και μεγαλύτερα θαύματα που θα δεις να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια σου κατά την ανατροφή του, αξίζουν κάθε δοκιμασία και θυσία.

boom-mag-what-i-would-say

Από τη Γωγώ Καρκάνη