Daddy manual | Παναγής Τζωρτζάτος: Το μωρουδιακό μπάνιο είναι «ειδικότητά» του!

Εύα Ανυφαντή
Sun, 18/06/2023 - 11:33

Ακούει το πατρικό ένστικτο αλλά ζητάει και τη γνώμη των ειδικών, όσο κουρασμένος κι αν είναι, έχει πάντα όρεξη για παιχνίδι, και κάθε φορά που χαμογελάει ο γιος του, ακούει μια φωνή να του ψιθυρίζει: «Μπράβο, Παναγή, είσαι καλός μπαμπάς». Το… μικρόφωνο στον Παναγή Τζωρτζάτο!

Photo by @george.bouzak @G-Wedd Photography

#1 Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Προσπαθήσαμε να απολαύσουμε την περίοδο της εγκυμοσύνης όσο περισσότερο μπορούσαμε! Ο φόβος και το άγχος για το άγνωστο βέβαια ήταν σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες. Ήμασταν από τους τυχερούς-άτυχους που, μόλις μάθαμε για την εγκυμοσύνη, ήρθε η πρώτη καραντίνα λόγω Covid-19. Έτσι, οι σκέψεις του τι θα γίνει εάν κολλήσουμε είχαν βασικό ρόλο μέσα στο μυαλό μας, από την άλλη όμως, μέσα στο σπίτι χαρήκαμε και ζήσαμε την εγκυμοσύνη οι δυο μας!

#2 Τη στιγμή που γεννιέται το παιδί σας

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ! Ίσως η αναμονή των 12 ωρών στην αίθουσα τοκετού (που ρωτάς τις μαίες να σου πουν με κάθε λεπτομέρεια τα στάδια της γέννας, λες και θα γίνεις γυναικολόγος) αλλά και η στιγμή της γέννας μέσα στο χειρουργείο (που δεν ρωτάς τίποτα, απλώς προσεύχεσαι να πάνε όλα καλά) είναι τα μοναδικά πράγματα στη ζωή μου που δεν θα ξεχάσω ποτέ! Νομίζω πως όσοι το έχουν αισθανθεί θα μπορέσουν να με καταλάβουν, γιατί δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις αυτά που νιώθεις. Είναι σαν να μηδενίζει το κοντέρ, σαν να ξαναγεννιέσαι. Τα συναισθήματα είναι πολλά, συγκίνηση, χαρά, γέλιο, κλάμα, φόβος, ευγνωμοσύνη και πολλά άλλα. Μια στιγμή μοναδική, που ευχαριστείς τον Θεό που σε αξίωσε να τη ζήσεις!

#3 Το πρώτο 24ωρο με το μωρό στο σπίτι

Φύγαμε από το σπίτι δύο και γυρίσαμε τρεις… Τι θέλει τώρα το μωρό; Πότε πρέπει να το πλύνεις και πώς; Πότε πεινά - ει και πόσο πρέπει να φάει; Του φτάνει το μητρικό γάλα ή θέλει και συμπλήρωμα, και, αν ναι, πόσο; Αφού έφαγε και δεν έχει κάνει ακόμα κακά, γιατί κλαίει; Κάθε πότε του αλλάζουμε πάνα; Άααπειρες ερωτήσεις! Οι απόψεις από γονείς και συγγενείς, που θέλουν –καλοπροαίρετα– να βοηθήσουν, πολλές. Οπότε, εκεί πήραμε με τη γυναίκα μου την απόφαση να μην ακούσουμε κανέναν (γιατί θα τρελαθούμε!) και να φωνάξουμε στο σπίτι μια μαία, που το κατέχει το άθλημα (γέλια). Έτσι λοιπόν κι έγινε! Ήρθε η μαία, έμεινε μαζί μας από το πρωί που ξύπνησε το παιδί μέχρι το βράδυ που κοιμήθηκε και μας έδειξε τι πρέπει να κάνουμε! Σίγουρα, αυτό που λένε όλοι ότι «το ένστικτο θα σε καθοδηγήσει», ισχύει μέχρι ενός σημείου, αλλά και η γνώμη του ειδικού βοηθάει πολύ!

#4 Όταν η μαμά είναι έτοιμη να καταρρεύσει

Στο σημείο αυτό βγαίνει «στη σκηνή» ο ΜΠΑΜΠΑΣ! Πιστεύω πάρα πολύ σε αυτό που λένε αρκετοί πως, για να είναι καλά ένα παιδί, πρέπει πρώτα από όλα να είναι καλά η μαμά του, και αυτό πρέπει να το φροντίζει ο μπαμπάς. Τη στιγμή λοι - πόν που η μαμά είναι έτοιμη να καταρρεύσει αναλαμβάνει ο μπαμπάς, μέχρι εκείνη να ξεκουραστεί και να επιστρέψει. Και, πιστέψτε με, ο χρόνος που θα θελήσει να ξεκουραστεί θα είναι πολύ λίγος μα για εκείνη υπεραρκετός!

#5 Όταν πραγματικά φοβάσαι πως μπορεί να συμβεί στο παιδί σου κάτι κακό

Ίσως ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που καλείσαι να αντιμετωπίσεις! Για εμένα τουλάχιστον, το πιο δύσκολο. Κάνω συνέχεια τέτοιες σκέψεις, αν και αποφεύγω να τις μοιραστώ με τη γυναίκα μου για να μην τη φοβίσω. Καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια για να τις αποβάλλω, σε σημείο που έχω σκεφτεί να συμβουλευτώ έναν ψυχολόγο για να με βοηθήσει. Αισθάνομαι ότι πρέπει να είμαι από πίσω του συνέχεια, μην πέσει, μη χτυπήσει, μην πνιγεί με το φαγητό και πολλά ακόμα. Υπήρξε μια περίοδος που πεταγόμουν στον ύπνο μου για να δω αν είναι καλά και αν αναπνέει! Αυτός ίσως είναι κι ένας λόγος που κοιμάται ακόμα ανάμεσά μας, αν και είναι 15 μηνών. Θέλω να τον ακούω, να ακούω την ανάσα του, να βλέπω ότι είναι καλά!

#6 Όταν ένα μωρό σε βγάζει εκτός εαυτού

Μεγάλη αρετή η υπομονή… και με ένα μωρό στο σπίτι χρειάζεται αρκετή! Σίγουρα υπάρχουν τέτοιες στιγμές και όσο περνάει ο καιρός θα πληθαίνουν, φαντάζομαι. Νομίζω ότι στο σημείο αυτό είναι και λίγο θέμα χημείας ανάμεσα στη μαμά και τον μπαμπά, να καταλαβαίνει δηλαδή ο ένας τον άλλον και να αναλαμβάνει δράση μέχρι ο άλλος να γεμίζει μπαταρίες.

Photo by @george.bouzak @G-Wedd Photography

#7 Όταν βλέπεις το πρώτο χαμόγελο

Εκεί αισθάνεσαι ότι χαμογελάει ολόκληρος ο πλανήτης! Το πρώτο του χαμόγελο, όπως και κάθε άλλο που θα έρθει μετά, είναι η πηγή δύναμής σου, η επιβράβευσή σου, η ευτυχία σου! Κάθε στιγμή που βλέπω το παιδί μου να χαμογελάει είναι σαν να έρχεται κάποιος και μου ψιθυρί - ζει στο αυτί: «Μπράβο, Παναγή, είσαι καλός μπαμπάς».

#8 Τη στιγμή που μπαίνεις στο σπίτι κατάκοπος και το μωρό κλαίει ασταμάτητα

Η αλήθεια είναι πως στην περίπτωση αυτή δεν έχω πολύ μεγάλο πρόβλημα! Χωρίς να μπορώ να εξηγήσω το πώς συμβαίνει αυτό, όταν επιστρέφω στο σπίτι και βλέπω αυτά τα δύο χεράκια να σηκώνονται για αγκαλιά, αυτομάτως, με έναν τρόπο μαγικό, γεμίζουν οι μπαταρίες. Κάτι τέτοιες ώρες είναι σαν να γίνομαι κι εγώ ξανά παιδί, με ατέλειωτη όρεξη για παιχνίδι!

#9 Επιχείρηση «μωρουδιακό μπάνιο»

Αποκλειστική υπόθεση πατέρα και γιου! Πριν από αρκετά χρόνια, είχα διαβάσει σε ένα άρθρο ψυχολογίας πως, όταν ένας μπαμπάς εργάζεται πολλές ώρες και λείπει από το σπίτι, θα πρέπει να βρει τουλάχιστον μία καθημερινή συνήθεια να κάνει μαζί με το παιδί του, που σπάνια αυτό θα αλλάζει ή δεν θα γίνεται. Έτσι, για κάποιον λόγο, το κράτησα αυτό και το είχα πάντα στο μυαλό μου. Σκέφτηκα λοιπόν πως, επειδή στις 9 το βράδυ που τον κάνουμε μπάνιο είμαι σχεδόν πάντα στο σπίτι, αυτή θα είναι η καθημερινή συνήθεια που θα αναλάβει αποκλειστικά ο μπαμπάς και δεν θα αλλάζει, πέρα από ελάχιστες φορές που μπορεί να τύχει. Τώρα, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, στην αρχή, όσο είναι πολύ μωρό, είναι κάπως δύσκολο, γιατί δεν ξέρεις πώς να το πιάσεις, αν το πονάς, φοβάσαι μήπως σου γλιστρήσει ή αναρωτιέσαι αν το νερό είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία. Στη συνέχεια όμως παίρνεις το κολάι και όλα γίνονται πιο απλά και εύκολα.

#10 Όταν δεν κοιμάται

Ευτυχώς, το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίσαμε για ένα δίμηνο-τρίμηνο και σχετικά νωρίς, όταν ακόμη ήταν 3-4 μηνών. Δύσκολο πολύ, δεν λέω, αλλά καθώς εγώ έφευγα από το σπίτι στις 5 το πρωί για το ραδιόφωνο, αναλάμβανε δράση η μαμά και ταλαιπωρήθηκε αρκετά με τα ξενύχτια. Τώρα όμως που είναι 15 μηνών κοιμάται το αργότερο μέχρι τις 11 το βράδυ και ξυπνάει στις 10 το πρωί! 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο 11ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!