Daddy manual | Γιώργος Χατζηπαύλου: Ένας μπαμπάς με υπομονή… μοναχού Σαολίν!

Μαρία Ιωαννάτου
Sun, 18/06/2023 - 23:48

Είναι εκείνος που όλοι οι μπαμπάδες θα ήθελαν για κολλητό τους. Γιατί; Επειδή έχει το μοναδικό χάρισμα να κάνει την πατρότητα να μοιάζει με το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Και όλα αυτά, φυσικά, χάρη στο πηγαίο και ανεξάντλητο χιούμορ του.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Φτιάξαμε το δωμάτιο του μικρού. Αγοράσαμε σετ ενδοεπικοινωνίας, με το οποίο έπαιζα μέχρι που το χάλασα. Είδαμε άπειρες σειρές, ταινίες και παραστάσεις. Παρακολούθησα βίντεο τοκετού και μετά πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου και της ζήτησα συγγνώμη για ό,τι της έκανα ως παιδί. Αγοράσαμε νέο σετ ενδοεπικοινωνίας.

Τη στιγμή που γεννιέται το παιδί σας: Στην αίθουσα τοκετού όλοι είχαν κάτι να κάνουν εκτός από εμένα. Και δεν είναι από τις περιπτώσεις που μπορείς να πεις: «Παιδιά, να κάνω κι εγώ κάτι, αφού κάθομαι που κάθομαι». Με άφησαν όμως να κόψω τον ομφάλιο λώρο. Στις 14 ώρες που διήρκεσε ο τοκετός, είχα κι εγώ μία στιγμή που όλοι με κοιτούσαν με αγωνία.

Το πρώτο 24ωρο με το παιδί στο σπίτι: Τραβούσα βίντεο τα πάντα! Η πρώτη φορά στο σαλόνι, η πρώτη οικογενειακή αγκαλιά, η πρώτη φορά στο δωμάτιό του, η πρώτη αλλαγή πάνας, η πρώτη φορά που ξέχασα να αγοράσω πάνες…

Όταν πραγματικά φοβάσαι ότι μπορεί να συμβεί στο παιδί σου κάτι κακό... Τον έχω πάντα στο οπτικό μου πεδίο και βρίσκομαι σε απόσταση ενός βήματος, έτοιμος να επέμβω. Και θα παραμείνω έτσι μέχρι να φτάσει στην ηλικία που θα μπορεί να βγει μόνος του από το σπίτι. Για να πάει διακοπές, ας πούμε. Με την οικογένειά του.

Όταν ένα 4χρονο παιδί σε βγάζει εκτός εαυτού: Ανάμεσα στη λογική και ένα 4χρονο παιδί, κερδίζει πάντα το 4χρονο. Άρα, εξηγείς ξανά και ξανά με υπομονή αντίστοιχη εκείνης που διαθέτει ένας Σαολίν μοναχός και, πολύ συχνά, ένα ολόκληρο μοναστήρι Σαολίν μοναχών.

Τη στιγμή που μπαίνεις στο σπίτι κατάκοπος και σε περιμένει να παίξετε: Όσο κουρασμένος και να είμαι, μ’ αρέσει να παίζουμε. Εκεί που δυσκολεύομαι είναι το βράδυ που ξυπνάω για νερό και, όταν ανάβω το φως της κουζίνας, τον ακούω να έρχεται φωνάζοντας: «Ξημέρωσε, πάμε να παίξουμε» και είναι 3 το πρωί.

Terrible twos, terrible threes, terrible fours: Πώς τα αντιμετωπίζουμε; Αρχικά, θα έπρεπε να υπάρχει μία πιο φιλική ορολογία και όχι το «απαίσια 2, 3 και 4». Πώς κατέληξαν σε αυτήν οι παιδοψυχολόγοι; Ήταν ανάμεσα σε αυτό και το «τσουνάμι από δυναμίτη νεύρων και ασυνεννοησίας 2, 3 και 4» και είπαν να επιλέξουν το πιο ήπιο; Παρεμπιπτόντως, σίγουρα δεν έχει terrible fives, έτσι;

Όταν αρνείται να φάει το φαγητό του: Τρώω μια μπουκιά εγώ για να του δείξω πόσο νόστιμο είναι. Αν μέχρι την εικοστή μπουκιά δεν τον έχω πείσει, εγκαταλείπω. Λογικά, έχω ήδη χορτάσει.

Όταν δεν θέλει να πάει για ύπνο: Τον δελεάζω με παραμύθια και ιστορίες δικής μου έμπνευσης. Όπως «Ο νάνος και οι 7 Χιονάτες», «Η Σταχτοπούτα και τα τρία γουρουνάκια» αλλά και περιπετειώδεις ιστορίες όπου ο Μπάτμαν συμμαχεί με τους δεινόσαυρους για να σώσει το Τζουράσικ Παρκ από τους Σιθ.

Με ποιον τρόπο αποφεύγεις να πεις «μη»: Αντί να πω «μη», περιγράφω το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η πράξη που θέλω να αποτρέψω. Αυτό βέβαια με κάνει να ακούγομαι σαν διαφήμιση προϊόντος με όρους και προϋποθέσεις, διότι, αντί να πω «μην τραβάς το τραπεζομάντιλο», λέω «το τράβηγμα του τραπεζομάντιλου μπορεί να συμπαρασύρει τα αντικείμενα πάνω σε αυτό», ή, αντί να πω «μη σπας τα μανταλάκια», λέω «η καταστροφή συγκεκριμένων χρηστικών αντικειμένων διαταράσσει τη λειτουργία του απλώματος ενώ παράλληλα αποτελεί φθορά ξένης περιουσίας». Και πάλι θα το κάνει, απλά ξέρει ότι ο μπαμπάς έχει πλούσιο λεξιλόγιο.

BOOM info: Ο Γιώργος Χατζηπαύλου είναι μπαμπάς του Παντελή και stand-up comedian. Φέτος τα Χριστούγεννα επέστρεψε στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής με το «Comedy club για παιδιά», τη μοναδική ελληνική stand-up comedy παράσταση για παιδιά 6-12 ετών και τους γονείς τους, που συνεχίζεται ως τις 9/01. 

Ιnstagram @g_xatzipavlou

Photos: Στάθης Καλλιγέρης 

Location: The Dalliance House

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο 10ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε και online πατώντας στο εξώφυλλο!