Γράμμα από την παιδίατρο στη νέα μαμά που μόλις γέννησε

Boom Team
Fri, 13/05/2022 - 22:22

Ξέρει τις αγωνίες, τα άγχη και τους φόβους που νιώθεις αυτή την περίοδο περισσότερο από τον καθένα. Και το πιο σημαντικό, έχει τις σωστές συμβουλές. Η παιδίατρος, από τώρα και για τα πρώτα χρόνια ζωής του μωρού σου, θα είναι ένας άνθρωπος απόλυτης εμπιστοσύνης, γι’ αυτό διάβασε τι έχει να σου πει…

Γράφει η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου                                                                                                                                         

 Photo: Büşranur Aydın @Pexels

Μόλις επέστρεψες στο σπίτι με το νέο μέλος της οικογένειάς σου αγκαλιά, και με όλες τις αγωνίες, τις φοβίες και τα άγχη να σε κυριεύουν… Για αρχή, θέλω να σου δώσω μία και μόνη συμβουλή: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ! Ειδικά εάν πρόκειται για το πρώτο σου μωράκι, σίγουρα έχεις αγωνία για όλα αυτά τα καινούρια πράγματα, τη νέα σου ή, καλύτερα, τη νέα σας καθημερινότητα, τις ανάγκες που έχει το νεογέννητο, τις αλλαγές στη διάθεση αλλά και στο σώμα σου, και γενικότερα για όλα όσα θα συμβαίνουν από εδώ και πέρα, κάθε μέρα. Θα ήθελα να ξέρεις πως, για καθεμία γυναίκα, όπως και για σένα, ο ερχομός του μωρού της είναι ένα γεγονός μοναδικό, που, πέρα από τις φοβίες και το άγχος, θα πρέπει να το απολαύσει κάθε στιγμή που περνάει! Μην ξεχνάς επίσης πως είναι σημαντικό να μιλάς, να συμβουλεύεσαι και να ζητάς βοήθεια, δεν είσαι μόνη σε όλο αυτό και δεν χρειάζεται να σε καταβάλλει ο πανικός.

Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μερικές συμβουλές και μυστικά μαζί σου που σίγουρα θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη αυτές τις πρώτες ημέρες μετά το μαιευτήριο. Αρχικά, θα πρέπει να θυμάσαι πως το μωράκι σου χρειάζεται αυξημένη φροντίδα και περιποίηση, καθώς η βρεφική επιδερμίδα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. Σου προτείνω να σχεδιάσεις μία καθημερινή ρουτίνα περιποίησης ξεκινώντας με ένα χλιαρό μπανάκι που θα ηρεμεί και θα χαλαρώνει το μωράκι σου, αυξάνοντας την πιθανότητα να κοιμηθεί πιο ήσυχο και λίγο παραπάνω! Ένα σημείο ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής είναι ο ομφαλός, ο οποίος για το πρώτο 10ήμερο θα συνεχίζει να υπάρχει, μέχρι να απομακρυνθεί από μόνος του. Επιπλέον, το μασάζ με ειδικά σχεδιασμένες ενυδατικές κρέμες ή λαδάκια, για τον περιορισμό της έντονης ξηρότητας, είναι κάτι που το μωρό σου σίγουρα θα απολαμβάνει.

Photo:  Rodnae productions @Pexels

Φυσικά, για όλα αυτά θα είναι δίπλα σου ο παιδίατρός σου, που ήδη από τις πρώτες ημέρες θα σου δείξει με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις, τον τρόπο που πρέπει να κρατάς το μωράκι σου, τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιείς και θα σου δώσει λύσεις για οποιαδήποτε απορία έχεις. Ένα ακόμα «μυστικό» που θέλω να μοιραστώ μαζί σου είναι η μαγική λέξη ΥΠΝΟΣ! Τόσο το μωρό σου όσο και εσύ έχετε αυξημένες ανάγκες ύπνου το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό. Καλό είναι να φροντίσεις να εξασφαλίσεις μία όμορφη, ζεστή γωνιά στο δωμάτιό σου για να κοιμάται κοντά σου το μωρό, μία φιλική θερμοκρασία χώρου, καθώς η πολλή ζέστη δεν αρέσει καθόλου στα νεογέννητα, και άνετο ρουχισμό, όλα αυτά θα του εξασφαλίσουν έναν ικανοποιητικό ύπνο, αυξάνοντας την πιθανότητα να κοιμηθεί για περισσότερη ώρα ήσυχο. Μη διστάσεις να το κρατάς αγκαλιά όσο πιο πολύ μπορείς, η άμεση σωματική επαφή σας θα το ηρεμεί, προσφέροντάς του ασφάλεια και σιγουριά. Παράλληλα, θα το βοηθήσει ακόμα και στο ενδεχόμενο εκδήλωσης κολικών. Να θυμάσαι πως κυρίως οι 40 πρώτες ημέρες από τη γέννηση είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη δημιουργία αυτού του «μαγικού» δεσμού μεταξύ μητέρας και μωρού, καθώς το μωρό χρειάζεται συνεχώς την αγκαλιά σου, αφού μόνο έτσι νιώθει ασφάλεια. Άλλωστε, έτσι εδραιώνεται μεταξύ σας μια σχέση εμπιστοσύνης, που θα σου χρειαστεί όταν θα πρέπει να το αφήσεις για λίγο με την επιστροφή σου στη δουλειά. Επίσης, μπορείτε να ακούτε μαζί την αγαπημένη σου μουσική, κάτι που θα συμβάλλει ουσιαστικά και στη δική σου ηρεμία και χαλάρωση.

Photo: Jonathan Borba @Pexels

Μην ξεχνάς πως εσύ είσαι το παν, όλος του ο κόσμος, συνεπώς, μην αμελείς να φροντίζεις τον εαυτό σου! Προσπάθησε να ξεκουράζεσαι τις ώρες που κοιμάται το μωρό σου και να τρέφεσαι σωστά, αυτό θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα και στον θηλασμό. Σταδιακά, μπορείς να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι, ώστε να νιώσεις καλύτερα με το σώμα σου. Να θυμάσαι πως ζεις τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής σου! Μην αφήσεις τις τόσο πολλές αλλαγές να «χαλάσουν» το υπέροχο δέσιμο και το κάθε λεπτό με το μωράκι σου. Μην αγωνιάς και μη φοβάσαι, ο παιδίατρος άλλωστε θα είναι δίπλα σου, με ηρεμία θα σου εξηγήσει όλες τις λεπτομέρειες και θα σε κάνει να αισθανθείς ότι το μωρό σου είναι υγιές και ασφαλές.

Να σου ζήσει!

 

Ευχαριστούμε τη Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου, MD, PhD, Παιδίατρο-Παιδοαλλεργιολόγο.

www.kyriakakou.gr

Facebook: @kyriakakou

Instagram: @dr_marialena.kyriakakou

BOOM info: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Σχέσεις Στοργής, the BOOM edition ΙΙ", που καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 θα φτάσει σε 50.000 νέες µαµάδες στο δωµάτιο του µαιευτηρίου την ημέρα της γέννησης του μωρού τους! Το περιοδικό θα το βρείτε σε όλα τα ιδιωτικά µαιευτήρια της Ελλάδας καθώς και σε 4 Πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία της χώρας (Ηρακλείου, Πάτρας, Ιωαννίνων και Λάρισας).