Στην Κένυα πάνω από 4.000.000 κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, μια πρακτική που η χώρα απαγόρευσε το 2011, αλλά χωρίς να βρει μεγάλη απήχηση. Την περασμένη Τρίτη, όμως, μια γυναίκα γιατρός έκανε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να νομιμοποιηθεί η απαγόρευση αυτή, με την απόφαση των δικαστών να αποτελεί μια παγκόσμια ιστορική στιγμή για όλες τις γυναίκες.
Μέχρι τώρα πολλές ήταν οι κοινότητες που αρνούνταν να υπακούσουν καθώς η νοοτροπία πως η συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί τον μοναδικό τρόπο ώστε τα κορίτσια να γίνουν άξιες σύζυγοι, εξακολουθεί να υφίσταται. Μάλιστα, το 2017 η γιατρός Tatu Kamau, που έχει θητεύσει σε ισχυρές θέσεις του Υπουργείου Υγείας, έκανε μια αίτηση προκειμένου το νομοσχέδιο περί απαγόρευσης του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων να θεωρηθεί αντισυνταγματικό καθώς ερχόταν σε αντιπαράθεση με την «εθνική κληρονομιά». «Αν οι γυναίκες επιλέγουν να κακοποιήσουν το σώματος διά του ποτού ή των τσιγάρων θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν αν θέλουν να κοπούν (να υποστούν την πρακτική)», είχε υποστηρίξει η Kamau. Όμως οι τρεις δικαστές που βρέθηκαν απέναντί της, ψήφισαν κατά της αίτησης, δηλώνοντας πως ανακαλώντας το σύνταγμα θα ήταν επιβλαβές για τις γυναίκες και ύστερα από τις μαρτυρίες των θυμάτων που είχαν υποστεί τον ακρωτηριασμό, πείστηκαν πως καμία γυναίκα ή κορίτσι δεν θα έδινε ελεύθερα και ενσυνείδητα τη συγκατάθεσή τους προς αυτόν.
Επιπροσθέτως, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ναϊρόμπι είχε αποφανθεί πως δεν υπάρχει κανένα όφελος από τον ακρωτηριασμό. Ο Πρόεδρος της Κένυας, Uhuru Kenyatta, δήλωσε πως πολύ καλές μέρες έρχονται για τα δικαιώματα των γυναικών, ο οποίος έχει δεσμευτεί μέχρι το 2022 να έχει εξαφανίσει το επονομαζόμενο FGM (Feminine Genital Mutiliation), ακόμα κι αν σε κάποιες κοινότητες πιστεύουν πως η πρακτική αυτή είναι απαραίτητη για την κοινωνική αποδοχή και έναν καλό γάμο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία και άλλα θέματα υγείας όπως μολύνσεις, αγονία και επιπλοκές κατά τον τοκετό ενώ τα Ενωμένα Έθνη μετρούν τον τρομακτικό αριθμό των 200 εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών σε 30 χώρες που έχουν ακρωτηριαστεί μέχρι σήμερα.
Πηγή: Africa News, The Guardian