Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, οι γυναίκες που θηλάζουν και οι οποίες είχαν μολυνθεί στο παρελθόν με κορωνοϊό, συνεχίζουν να εκκρίνουν εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του ιού στο μητρικό γάλα τους για πολλούς μήνες μετά.
Τα αντισώματα στο μητρικό γάλα διαφέρουν από τα αντισώματα IgG που κυριαρχούν στο αίμα και πυροδοτούνται από τον εμβολιασμό. Το βασικό αντίσωμα του μητρικού γάλακτος είναι το IgA, που μπλοκάρει την είσοδο ιών και βακτηρίων στο σώμα του μωρού, ιδίως μέσω της αναπνευστικής και πεπτικής οδού.
Με δείγματα που πήραν από το μητρικό γάλα 75 γυναικών που είχαν αναρρώσει από τη λοίμωξη Covid-19, οι ερευνητές βρήκαν ότι σχεδόν εννέα στα δέκα (88%) περιείχαν αντισώματα IgA, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ικανά να μπλοκάρουν τη λοίμωξη.
Μάλιστα, η ανάλυση έδειξε ότι οι θηλάζουσες γυναίκες απελευθέρωναν τέτοια αντισώματα στο μητρικό γάλα για διάστημα έως και δέκα μηνών μετά την αρχική λοίμωξή τους.
Εμβόλια και αντισώματα
Οι έγκυες γυναίκες που κάνουν εμβόλια mRNA κατά της Covid-19, περνάνε υψηλά επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων στα μωρά τους, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο 36 νεογνών, των οποίων οι μητέρες είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech ή Moderna. Διαπιστώθηκε ότι και τα 36 μωρά είχαν σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων IgG κατά της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού SARS-CoV-2. Όπως φάνηκε, τα αντισώματα σχετίζονταν με τον εμβολιασμό των μητέρων τους, ο οποίος είχε πραγματοποιηθεί 6 έως 25 εβδομάδες πριν τον τοκετό.
Πηγή: ΑΠΕ, Πρώτο Θέμα