Ανάμεσα στον φόβο και τη μοναξιά της πανδημίας διαφαίνονται και κάποια αναπάντεχα, παράπλευρα οφέλη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνεται στις μεγαλουπόλεις -και στην Αθήνα, σύμφωνα με νέες μετρήσεις-, τα κανάλια της Βενετίας καθαρίζουν και ξαναγεμίζουν με ψάρια. Οι πιο απαίδευτοι στην τεχνολογία έχουμε τώρα την ευκαιρία -και κυρίως το κίνητρο- να μυηθούμε σε πλατφόρμες τηλε-εκπαίδευσης, τηλε-εργασίας και τηλε-ψυχαγωγίας. Επιπλέον, η καραντίνα και ο ελεύθερος χρόνος δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αναθερμάνουμε την ερωτική ζωή με τον σύντροφό μας.
Κάποιοι ειδικοί το πηγαίνουν πιο μακριά: μιλούν ήδη για το επόμενο Baby Boom, τα μωρά του κορονωϊού, μια μεγάλη αύξηση γεννήσεων που αναμένουν από το τέλος του 2020. Όπως ο Dr. Kevin Kathrotia της κλινικής Millennium Neonatology: «Πιθανότατα θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση γεννήσεων που έχουμε δει. Όποτε έχουμε την απειλή ενός τυφώνα, παρατηρείται μια μικρή αύξηση γεννήσεων. Τώρα όλοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Όσοι είναι παντρεμένοι χωρίς παιδιά θα γίνουν γονείς σε εννέα μήνες, μπορώ να σας το διαβεβαιώσω».
Για την ιστορία, ο όρος Baby Boom αναφέρεται καταρχήν στη δημογραφική έκρηξη που σημειώθηκε σε πολλές χώρες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αμερικανικές μελέτες, συγκεκριμένα, κατέγραψαν από το 1946 έως το 1964 μια ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στις ΗΠΑ κατά 4,24 εκατομμύρια μωρά τον χρόνο: φαινόμενο που αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλά ζευγάρια καθυστέρησαν τον γάμο και την τεκνοποίηση μέχρι τη λήξη του πολέμου οπότε, αναθαρρημένα από την οικονομική ανάπτυξη και το αίσθημα ασφάλειας που ακολούθησαν, έβαλαν τα δυνατά τους να πολλαπλασιαστούν.
Οι λεγόμενοι Baby Boomers ενηλικιώθηκαν στα ‘60s και στα ‘70s και είναι σήμερα οι γονείς πολλών από τους Millennials (και εκείνοι που οι Millennials προσπαθούμε να κρατήσουμε κλεισμένους στο σπίτι, για να τους προστατεύσουμε από την πανδημία).
Το αίσθημα ασφάλειας και η οικονομική ανάπτυξη που πυροδότησαν το μεταπολεμικό Baby Boom μπορεί να μη χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο, όμως όπως επισήμανε ο Dr. Kathrotia, η αίσθηση μιας απειλής, όπως ένας τυφώνας ή μια πανδημία, επίσης μπορεί να ενεργοποιήσει το ερωτικό ένστικτο στα ζευγάρια – ίσως οφείλεται σε κάποιο μηχανισμό επιβίωσης του είδους. Τώρα βοηθούν και οι περιορισμένες επιλογές διασκέδασης λόγω καραντίνας: Είναι ενδεικτικό ότι το 1998 στο Νιού Χάμπσαϊρ επίσης παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση γεννήσεων μετά από μια μεγάλη κακοκαιρία που είχε κρατήσει τον κόσμο μέσα.
Διαφορετική άποψη έχει η γυναικολόγος Dr. Renee Wellenstein, που πιστεύει ότι το επόμενο Baby Boom θα έρθει αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας: «Τώρα υπάρχει υπερβολικός φόβος. Αλλά όταν αυτό τελειώσει, ο κόσμος θα πει, ας κάνουμε ένα μωρό». Όπως συμπληρώνει η ίδια: «Το στρες μειώνει τη γονιμότητα και σε άντρες και σε γυναίκες».
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε περιόδους κρίσεων κάθε είδους συνεχίζουμε να αυξανόμαστε και να πληθυνόμαστε, και ελπίζουμε η συγκεκριμένη να αποδειχθεί κατώτερη των χειρότερων φόβων μας. Το ελάχιστο λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε μέχρι να ξεκαθαρίσει η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε, για να ανακουφιστούμε από το στρες, να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα και να έρθουμε πιο κοντά στον σύντροφό μας είναι να αφήσουμε για λίγο τον καναπέ και το Netflix, να επιστρέψουμε στην κρεβατοκάμαρα και να αναζωπυρώσουμε το πάθος.
Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα πολλών άλλων ζευγαριών που μη μπορώντας να βγουν έξω για shopping, κατέφυγαν στο online shopping ερωτικών βοηθημάτων – ανεβάζοντας, μεταξύ άλλων, τα έσοδα της γερμανικής εταιρείας Womanizer, που πραγματοποιεί αποστολές σε διάφορες χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία, όπως η Ιταλία και η Ιαπωνία.
Άλλωστε, όπως συμβουλεύει λακωνικά και ο καρδιοχειρουργός Μεχμέτ Οζ, γνωστός ως Dr. Oz από τη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή που παρουσιάζει στις ΗΠΑ, η συνταγή για καλύτερη υγεία -και- στην καραντίνα είναι συχνό σεξ: «Θα ζήσετε περισσότερο, θα απαλλαγείτε από την ένταση… Και ίσως κάνετε και κανένα μωρό».