Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Το Τμήμα Συμβουλευτικής των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα μας δίνει πολύτιμα tips

Boom Team
Sun, 10/09/2023 - 17:27

Πότε πέρασαν τα χρόνια και... ξαφνικά, το μωρό σας θα πάει Α’ Δημοτικού! Ένα νέο, μεγάλο παράθυρο ανοίγεται μπροστά του, γεμάτο εκπλήξεις αλλά και νέες προκλήσεις. Ο μικρός σας μαθητής θα αποκτά μέρα με τη μέρα συστηματικές γνώσεις, που σταδιακά θα γίνονται πολύπλοκες. Πλέον θα έχει καθήκοντα και υποχρεώσεις, μεγαλώνει και χρειάζεται ενθάρρυνση και σωστή καθοδήγηση, ειδικά τα πρώτα χρόνια του Δημοτικού, που είναι και καθοριστικά τόσο για τη σωστή προσαρμογή όσο και για την κατάκτηση όλων των νέων γνώσεων. Το «μυστικό» για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή ένταξη του παιδιού κρύβεται στην κατάλληλη προετοιμασία από το οικογενειακό περιβάλλον. Γι’ αυτό, το Τμήμα Συμβουλευτικής των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα μας δίνει χρήσιμες συμβουλές.

Photo: Yuganov Konstantin/Shutterstock 

#1 Εστιάζουμε στα θετικά και δημιουργούμε ένα κλίμα ενθουσιασμού! Η συσχέτιση του Δημοτικού με τις νέες και όμορφες εμπειρίες που θα αποκτήσει το παιδί αποτελεί καθοριστική προϋπόθεση για την επιτυχημένη μετάβαση. Είναι σημαντικό να το ενθαρρύνουμε ανά τακτά διαστήματα, επισημαίνοντας πόσο σπουδαίο είναι το ότι σε λίγο καιρό θα μάθει να διαβάζει, να γράφει και να αφηγείται ιστορίες, πως θα έχει όμορφα, χρωματιστά τετράδια και βιβλία και πως θα κάνει πολλούς, νέους φίλους. Μπορείτε ακόμα να του αναφέρετε ως παράδειγμα δραστηριότητες από θεματικές, όπως Prime STEM, «Μουσική Προπαιδεία» ή εξερεύνηση του διαστήματος, που στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα εντάσσονται στον βασικό κορμό των μαθημάτων από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Δημοτικού. Έτσι το παιδί δημιουργεί εικόνες και προσδοκίες… και θα ανυπομονεί να ξεκινήσει το σχολείο!

#2 Ξενάγηση στο νέο μας σχολείο! Πραγματοποιήστε μία ή και δύο επισκέψεις στο νέο σχολείο του παιδιού πριν την έναρξη των μαθημάτων και περιηγηθείτε στους χώρους του. Στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, το φιλικό, οικείο και ταυτόχρονα διδακτικό σχολικό περιβάλλον, οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις, τα μεγάλα και πολλά γήπεδα, οι άνετοι χώροι, τα γλυπτά, τα δέντρα και ο τεράστιος λαχανόκηπος κερδίζουν αμέσως το ενδιαφέρον των παιδιών, τα οποία ενθουσιάζονται που θα έρχονται με το σχολικό σε ένα σχολείο όπως αυτό. Γνωρίστε, ακόμα, μερικούς από τους δασκάλους και τους διευθυντές, ώστε να αισθανθεί το παιδί ασφάλεια κι εμπιστοσύνη.

#3 Ακολουθούμε τον ρυθμό του παιδιού! Όλα για το παιδί είναι νέα και άγνωστα. Καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα βαθμίδα, διαφορετικές κτιριακές εγκαταστάσεις, καινούρια πρόσωπα, συμμαθητές, εκπαιδευτικούς και διευθυντές, νέα ωράρια και ρουτίνες, αλλά και διαφορετικές απαιτήσεις, τόσο μαθησιακές όσο και κοινωνικές. Η προσαρμογή δεν είναι πάντα εύκολη και οι αντιδράσεις των παιδιών ποικίλλουν. Ορισμένα εκφράζουν έντονα τα συναισθήματά τους (τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά), ενώ άλλα τα συγκρατούν ή τα κρύβουν. Πολλά παιδιά μπορεί να είναι ενθουσιασμένα, άλλα θυμωμένα, κάποια να σιωπούν, μερικά είναι πιθανό να είναι στενοχωρημένα, κουρασμένα ή ακόμα και να αρνούνται στην αρχή να πάνε στο σχολείο. Καλό είναι να αποφεύγετε να μπαίνετε σε διαδικασία σύγκρισης του παιδιού με τα αδέρφια ή τους συμμαθητές του. Καθένα έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, επεξεργασίας και ανταπόκρισης στα νέα δεδομένα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράζουν όλα τους τα συναισθήματα, αλλά και να τους δίνετε τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να αφομοιώσουν τις αλλαγές.

Μαμά και μπαμπά...

Δεν έρχονται μόνο τα παιδιά αντιμέτωπα με μια νέα κατάσταση, αλλά και οι γονείς. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως, όταν νιώθετε κι εσείς ασφάλεια και σιγουριά, τότε αυτό περνάει και στο παιδί. Γι’ αυτό, χτίστε από νωρίς σχέσεις εμπιστοσύνης με το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του σχολείου. Στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, οι εκπαιδευτικοί, οι διευθυντές και οι σύμβουλοι-ψυχολόγοι είναι πάντοτε διαθέσιμοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν γονείς και παιδιά σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο της προσαρμογής. Σε κάθε περίπτωση, σε όποια εκπαιδευτική βαθμίδα κι αν βρίσκεται το παιδί σας, καλό είναι να μην ξεχνάτε πως:

  • Το σημαντικό δεν είναι τόσο η συσσώρευση γνώσεων ή, αλλιώς, το πόσα θα μάθει ένα παιδί, αλλά το να κατανοήσει πώς να μαθαίνει και να αναζητά το ίδιο τη γνώση.
  • Όσο το νωρίτερο συνειδητοποιήσει το παιδί πως οι υποχρεώσεις του σχολείου αφορούν το ίδιο κι όχι τους γονείς του, τόσο το καλύτερο.
  • Σκοπός είναι το παιδί να μάθει να αντιμετωπίζει τόσο τις επιτυχίες όσο και τις ματαιώσεις που καθημερινά βιώνουμε όλοι, γιατί, μέσα από αυτές τις εμπειρίες, οδηγείται βήμα βήμα στην αυτονόμηση και την ωριμότητα. Πρέπει λοιπόν να αφήνουμε τα παιδιά μας να βιώνουν και την επιτυχία αλλά και το λάθος ή τη σύγκρουση.
  • Έχει μεγάλη σημασία να επιβραβεύουμε και να επαινούμε το παιδί μας, εστιάζοντας κυρίως στην προσπάθειά του.

Eκπαιδευτήρια Γείτονα

Website: www.geitonas.edu.gr

Διεύθυνση: Βάρη Αττικής

Τηλέφωνο: 2109656200

Email: mail@geitonas-school.gr

Facebook: Εκπαιδευτήρια Γείτονα

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε και online πατώντας στο εξώφυλλο!