Μυρτώ Κάζη | «Είμαι η μάνα που αποφάσισε να σώσει τον πλανήτη…»

Μυρτώ Κάζη
Sun, 26/09/2021 - 15:23

Παραδοσιακά, τη στήλη «Είμαι η μάνα που…» την παραδίδω στην αρχισυντάκτρια του ΒΟΟΜ, την Εύα, πρώτη πρώτη. Έχω μια λίστα θεμάτων έτοιμη στο μυαλό μου, μια λίστα μαμαδίστικων θεμάτων που ξέρω ότι όλες βιώνουμε και όλες αγαπάμε να διαβάζουμε. Όμως, αυτήν τη φορά το άρθρο «Είμαι η μάνα που…» δεν θα είναι ούτε γλυκό, ούτε τρυφερό, ούτε συγκινητικό. Εύχομαι να λειτουργήσει αφυπνιστικά για όλες εμάς τις μάνες των παιδιών που σε λίγα χρόνια θα αποτελούν τους πολίτες του κόσμου, τους «ενοίκους» του πλανήτη. Μετά τις πυρκαγιές, πέρα από την ανείπωτη θλίψη και την κρίση πανικού, είχα μέσα μου ένα τεράστιο δίλημμα. Να δείξω στα παιδιά μου τι συνέβη ή θα τα τρομάξω; Να τους μιλήσω για τα πεθαμένα ζώα ή θα βλέπουν εφιάλτες το βράδυ; Να τους πω για τον εθελοντή που έχασε τη ζωή του στις φλόγες για να τους εξηγήσω τον ηρωισμό της πράξης του και την αξία του εθελοντισμού ή η αυτοθυσία του θα τα αποτρέψει; Ξέρω πως κι εσείς κάνατε ακριβώς τις ίδιες σκέψεις… Δεν θα σας γράψω πολλά, θα σας πω όμως ότι η σχολική χρονιά που ξεκίνησε θα πρέπει να συνοδευτεί από μια στροφή 180 μοιρών. Θα αφήσω στην άκρη τις συλλογικές κινήσεις, για τις οποίες είμαι σίγουρη ότι είστε ενημερωμένες, και θα σας παραθέσω μια λίστα –τη δική μου λίστα– με τα πράγματα που πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Θέλω, αν διαβάζετε τώρα αυτές τις γραμμές, να δεσμευθείτε πως οι αποφάσεις αυτές δεν θα ξεχαστούν σε λίγο καιρό, μόλις όλα κοπάσουν. Ο πλανήτης, όπως πολύ σωστά διάβασα κάπου, δεν μας χρειάζεται. Εμείς τον χρειαζόμαστε. Εκείνος θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς εμάς, και αυτό το «χωρίς εμάς» μοιάζει πλέον πιο κοντινό από ποτέ. Ας ξεκινήσουμε σήμερα λοιπόν. 

Ο Οδυσσέας στη Νάξο την ημέρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Αττική και την Εύβοια. Τις επόμενες ημέρες έβλεπε έναν διαφορετικό ήλιο. Το μέλλον είναι δικό τους. Ας δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό για τα παιδιά.
  1. Ανακύκλωση: Σωστά όμως, όχι για τα μάτια του κόσμου. Ενημερωθείτε για το τι ανακυκλώνεται και πώς. Για παράδειγμα, χαρτί μικρότερο του Α4 δεν ανακυκλώνεται, απλώς δημιουργεί προβλήματα κατά τη διαλογή.
  2. Περιορισμός του όγκου των απορριμμάτων, είτε μιλάμε για σκουπίδια είτε για την ανακύκλωση. Το κουτί των δημητριακών πρέπει να γίνει μια λεπτή γραμμή, να μην έχει χώρο ανάμεσα στα δύο χαρτόνια κ.ο.κ. Ενημερωθείτε και για την κομποστοποίηση. Αξίζει και θα μας απασχολήσει πάρα πολύ στο προσεχές μέλλον.
  3. Τάισμα των αδέσποτων ζώων της γειτονιάς μου. Κάθε μέρα, με συνέπεια και αγάπη.
  4. Συζήτηση, συζήτηση και πάλι συζήτηση με τα παιδιά μου για τον πλανήτη.
  5. Εθελοντικές δράσεις με τους φίλους των παιδιών μου. Μικρές κινήσεις για μια μεγάλη αλλαγή. Φυτεύω ένα δέντρο, υιοθετώ ένα αδέσποτο. Πράττω.
  6. Μείωση της σπατάλης νερού στο μπάνιο, κατά το πλύσιμο των δοντιών αλλά και των πιάτων.
  7. Μείωση της σπατάλης του ρεύματος: Κλείνουμε τα φώτα όταν φεύγουμε από έναν χώρο. Βγάζουμε τις συσκευές από τις πρίζες όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και όταν είναι κλειστές.
  8. Τέλος στις άχρηστες εκτυπώσεις. Δεν σπαταλάμε χαρτί, άλλωστε, εμείς επιλέξαμε τον digital κόσμο, έτσι δεν είναι;
  9. Επιλογή ηλεκτρικών συσκευών ενεργειακής κλάσης Α+ και φυσικά περιορισμένη χρήση των κλιματιστικών.
  10. Συνειδητή επιλογή προϊόντων από brands με αποδεδειγμένη περιβαλλοντική προσφορά. Επιλέγω οργανικό βαμβάκι, «ρίχνω μαύρο» σε brands που σπαταλούν χαρτί και πλαστικό στις συσκευασίες.
  11. Χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών. Χωρίς δεύτερη συζήτηση.
  12. Ανακύκλωση συσκευών και μπαταριών: Τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο.
  13. Από αύριο παίρνω τον καφέ μου σε κούπα ταξιδιού. Ποτέ ξανά πλαστικό ποτήρι.
  14. Αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων με λάμπες οικονομίας.
  15. Μείωση της ανώτατης θερμοκρασίας στον θερμοσίφωνα.
  16. Αν επιλέγετε το εμφιαλωμένο νερό, τότε σας προτείνω να βάλετε φίλτρο νερού στο σπίτι σας. Σκεφτείτε πόσες εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια δεν θα πάνε στράφι.
  17. Μη ρίχνετε τηγανισμένο λάδι στον νεροχύτη. Ένα ποτήρι τηγανισμένο λάδι μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες όταν φτάσει στη θάλασσα.
  18. Επιλογή οικολογικών καθαριστικών. Από σήμερα.
  19. Περιορισμός στη χρήση πλαστικής σακούλας. Από σήμερα στην τσάντα μας βάζουμε μια υφασμάτινη και μεταφέρουμε με εκείνη όλα όσα θα βάζαμε σε πλαστικές.
  20. Μετακινούμαστε με τα πόδια όπου το αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητο.

Είναι 20 μικρές αλλά ταυτόχρονα ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ αποφάσεις. Κλείστε τα μάτια σας και ονειρευτείτε έναν πράσινο, ευτυχισμένο πλανήτη, όπου οι άνθρωποι τον αγαπούν και τον προσέχουν όπως του αξίζει. Όμως, ας μην κοιτάμε το τι κάνει ο διπλανός μας, όπως και με τον COVID-19, έτσι και τώρα, σημασία έχει η ατομική ευθύνη. Η ατομική απόφαση. Τι θα κάνουμε εμείς για τα παιδιά μας. Τι λέτε; Ξεκινάμε από σήμερα; Στείλτε μου στο Instagram τις αποφάσεις που πήρατε και πάμε όλοι μαζί να σώσουμε ό,τι σώζεται. Γιατί, πιστέψτε με, η δύναμη για το καλό είναι πάντα μεγαλύτερη από εκείνη για το κακό. Μπορούμε!

Με αγάπη,

Μυρτώ

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!