Νίκη Κεραμέως: «Δεν πρόκειται να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία»

Μαρία Ιωαννάτου
Mon, 27/09/2021 - 11:41

Μία πρώτη παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων, δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, έκανε η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως νωρίτερα, στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ. Ύστερα από στενή παρακολούθηση των ειδικών και του Υπουργείου Υγείας, η κα. Κεραμέως δήλωσε ότι μπορούμε πλέον να μιλάμε για λιγότερα κρούσματα σε παιδιά απ’ ότι είχαμε τον Αύγουστο όταν τα σχολεία ήταν κλειστά.

Φωτογραφία από pvroductions (Freepik)

Συγκεκριμένα, η υπουργός ανέφερε ότι τον Δεκαπενταύγουστο, σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών καταγράφονταν 5.371 κρούσματα, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων είχαμε 3.727 κρούσματα εβδομαδιαίως. Όπως εξήγησε, αυτό δικαιολογείται από το γεγονός πως τον Αύγουστο δεν υπήρχαν πρωτόκολλα και τα παιδιά δεν βίωναν την καθημερινότητα τους υπό ένα αυστηρό πλαίσιο τήρησης μέτρων, με τις μάσκες και τα αυξημένα τεστ, πράγμα που συμβαίνει τώρα που επέστρεψαν στις σχολικές τάξεις.

Φωτογραφία από Karolina Grabowska (Pexels)

Για τον εμβολιασμό εκπαιδευτικών και μαθητών

Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία του γεγονότος πως πλέον έχουν πραγματοποιηθεί εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών, οι οποίοι και μεταδίδουν πρωτίστως: «Πέρυσι ήταν όλοι ανεμβολίαστοι ενώ φέτος έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό πάνω από 82%. Αν προσθέσει κανείς κι αυτούς που έχουν νοσήσει, ανεβαίνει ακόμα περισσότερο το τείχος της ανοσίας». Επιπρόσθετα, όσον αφορά τον εμβολιασμό σε παιδιά, ειδικά για το Λύκειο, οι μαθητές 15-18 ετών που έχουν κάνει μία δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό υπολογίζονται σε τουλάχιστον 35%. 

Φωτογραφία από Gustavo Fring (Pexels)

Τι είπε για το πρωτόκολλο 50+1 στα σχολεία

«Θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια ακόμη», παραδέχθηκε η υπουργός Παιδείας ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση των ειδικών για να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία. «Πέρυσι όταν είχαμε κρούσμα έκλεινε το τμήμα για να εμποδίσουμε τη διασπορά του ιού στο σπίτι. Τώρα οι γονείς και οι παππούδες είναι εμβολιασμένοι ή αν δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το κράτος. Άρα πλέον διαφοροποιούνται τα στοιχεία. Πέρυσι δεν είχαμε το στοιχείο του εμβολιασμού. Αυτό μας οδηγεί σε ένα διαφορετικό πρωτόκολλο με πολύ αυξημένα τεστ, το οποίο έχει εισηγηθεί η επιτροπή των ειδικών μας δείχνει περιορισμό των κρουσμάτων».

Πηγή: skai.gr